Teelt, snoei en verzorging van fruitbomen, druiven, kleinfruit, noten en bijzondere fruitsoorten. Bijzondere tomaten.

zondag 18 mei 2014

Bladvergeling bij druiven (Vitis vinifera) verhelpen.


Foto's:
Kaliumgebrek op druiven (Vitis vinifera) (nr.1)
Magnesiumgebrek op druiven (nr. 2, nr. 3)
Mangaangebrek op druiven (nr. 4)
Een tekort aan bepaalde voedingselementen kan druivenbladeren abnormaal verkleuren.

OORZAKEN.
Te natte en/of te koude grond.
Te diep geplant of luchtgebrek in de grond.
Een tekort aan de voedingsstoffen stikstof, fosfor, kalium, magnesium, mangaan en ijzer.

KENMERKEN.
Normale druivenbladeren zijn in de zomer groen. Uitzonderlijk kunnen er soms abnormale bladverkleuringen optreden: gele of roodachtige bladeren komen soms voor.
Bij fosforgebrek (P) zijn de bladeren in het vroege voorjaar opvallend rood gekleurd.
Bij ijzergebrek (Fe) worden de jongste bladeren en groeipunten witgeel, terwijl de nerven groen blijven.
Kaliumgebrek (K) komt vooral voor op lichte gronden (zandgrond) en de jonge bladeren worden eerst geel, krullen omhoog en verdorren later.
Bij magnesiumgebrek (Mg) verkleuren de bladranden geel (witte druiven) of paars (blauwe druiven). Bij magnesiumgebrek verkleuren de bladeren geel, terwijl de nerven groen blijven.
Bij stikstofgebrek (N) worden de bladeren geel of geelgroen en hebben ze rode bladstelen.

Meer lezen over ziekten, plagen en gebreksziekten bij druiven (Vitis vinifera - plantenziekten).
Ook andere fruitsoorten en tomatenplanten zijn gevoelig voor voedingstekorten.

PREVENTIEMAATREGELEN.
Een tekort aan magnesium kan verholpen worden door kieseriet/bitterzout (= magnesiumsulfaat) te geven.
Fosforgebrek kan je voorkomen door o.a. beendermeel in de grond te mengen.
Kaliumgebrek kan je verhelpen door een beetje patentkali te strooien en nat te gieten. Let op! Een teveel aan kalium kan de opname van magnesium blokkeren.

Het is niet altijd eenvoudig om ziekten en plagen op cultuurplanten te determineren.
Een overzicht van nuttige weblinks plantenziekten en plagen: diagnose, voorkoming en biologische bestrijding bij fruit, groenten en sierplanten.
Ook bij andere planten kan een bladvergeling optreden. Soms wordt dit veroorzaakt door te natte grond en luchtgebrek.
Door te veel kalk te strooien wordt de grond te kalkrijk (= alkalisch) en dan ontstaan er ook diverse gebreksziekten (Mangaan- en/of ijzergebrek).

Ook bij andere planten kan een abnormale geelverkleuring van de bladeren nu voorkomen.
Volg de dagelijkse berichten en praktische tips op twitter! http://twitter.com/gdekinder

Twee keer per maand fruitnieuwtjes ivm praktische werkzaamheden ontvangen? Schrijf Je Hier In Voor De Fruit-ABC Nieuwsbrief.
Labels: bladvergeling druiven, gebreksziekten druiven, gele bladeren druiven, ijzergebrek, magnesiumgebrek, mangaangebrek, Vitis vinifera geel blad, bladverkleuring, bladchlorose, druiven bladvergeling