Teelt, snoei en verzorging van fruitbomen, druiven, kleinfruit, noten en bijzondere fruitsoorten. Bijzondere tomaten. Volgtip: www.fruitabc.be

maandag 26 mei 2014

Opvallende bloemen bij kiwibessen (Actinidia arguta).


'Weima' is een mannelijke bestuiver met opvallende stuifmeeldraden (foto 1). Dit ras geeft zelf geen vruchten maar dient als bestuiver van vrouwelijke kiwibessen of als bestuiver voor 'Issai', welke dan iets dikkere bessen met pitten zal geven.
Hommels en bijen zorgen voor de overdracht van stuifmeel naar de stampers van de vrouwelijke bloemen.
De vrouwelijke bloemen van de kiwibessen zijn niet aantrekkelijk voor bijen en hommels omdat ze geen nectar bevatten. Enkel de mannelijke bloemen produceren een beetje nectar en dragen veel stuifmeel.

'Jumbo' (foto 2) is een vrouwelijke kiwibes die moet bestoven worden met stuifmeel van een mannelijke kiwibes. Dit ras zou de grootste kiwibessen geven. De bloemen zijn erg mooi.
Nog gesloten bloemknoppen van 'Issai'

'Issai' is een eenhuizige zelfbestuiver die ook (kleinere) vruchten geeft. De bloei is meestal later dan bij de gewone vrouwelijke rassen, waardoor de eerste bloemen soms niet bestoven worden. 'Issai' geeft snel veel bloemen en vruchtjes. (Foto 3: 'Issai')
De eerste bloempjes van de zelfbestuivende 'Issai' zijn meestal later geopend dan bij de vrouwelijke kiwibessen. De stijlen (vrouwelijk deel) zijn wit en zitten in het midden. De (onvolgroeide) stuifmeeldraden (= mannelijke delen) zijn bruin en zitten aan de buitenkant van de bloem.

Opvallende witte bloemen bij de kiwibessen. Kruisbestuiving is meestal nodig!
De meeste kiwibessen zijn tweehuizig (Mannelijke en vrouwelijke bloemen op afzonderlijke planten).
In 2014 bloeiden 'Jumbo', 'Ken's Red' en 'Weima' reeds op 20 mei. In 2013 stonden de kiwibessen 'Ken's Red' en 'Weima' pas op 10 juni in bloei.
'Issai' bloeit meestal te laat om vrouwelijke kiwibessen te bestuiven.
Ontbreekt een bloeiende mannelijke kiwibes als bestuiver in uw tuin? Gebruik dan bloemen van de gewone (mannelijke) kiwi - Actinidia deliciosa om uw vrouwelijke kiwibessen te bestuiven!

Meer lezen over de verzorging van kiwi's en kiwibessen/minikiwi's (Actinidia arguta).
Laat de jonge scheuten van kiwibessen niet winden rond draden en steunpalen, maar maak ze regelmatig los om ze mooi verticaal omhoog te leiden.
Sterk groeiende scheuten (zonder bloemen) mogen op ca 10 cm ingekort worden.
Kiwi's en kiwibessen bewortelen erg oppervlakkig en zijn droogtegevoelig.
In droge periodes kan je best éénmaal per week een flinke hoeveelheid water geven.
Laat het gras NIET groeien tot aan de voet van de planten, maar dek de grondoppervlakte rond de stam af met een mulch van grove compost en/of bladeren.
Bij een langdurige droge periode is er soms aantasting van spintmijten (rode spin) mogelijk. Schade van spint kan je verkleinen door regelmatig ('s morgens of 's avonds) de bladeren eens nat te sproeien.

NUTTIGE WEBLINKS OP DEZE BLOG IVM KIWIPLANTEN (Actinidia arguta):
Laat kiwibessen niet winden rond draden en palen!
Meer lezen over de verzorging van kiwi's en kiwibessen in de Groente & Fruit Encyclopedie (Auteurs: Luc Dedeene & Guy De Kinder)
Meer lezen over de vermeerdering en snoei van kiwi's.

GRATIS NIEUWSBRIEVEN MET TIPS ONTVANGEN?
Deze blogberichten ELKE DAG in uw mailbox? Schrijf je hier in om DAGELIJKS deze blogberichten met praktische tips voor de fruittuin in uw mailbox te ontvangen. (U ontvangt een bevestigingsmail, welke moet bevestigd worden)
Twee keer per maand tips voor de fruittuin in uw mailbox? Schrijf je hier in om twee keer per maand de Fruit-ABC nieuwsbrief te ontvangen. Deze GRATIS nieuwsbrief wordt de 1ste en 16de verstuurd.

Labels: Actinidia arguta 'Jumbo', Actinidia arguta 'Weima', Actinidia arguta bloemen, Issai, kiwiberry flower, kiwibessen bloemen, bestuiving kiwibes, kiwiberry, minikiwi, zelfbestuiver kiwibes

Geen opmerkingen:

Een reactie posten