Teelt, snoei en verzorging van fruitbomen, druiven, kleinfruit, noten en bijzondere fruitsoorten. Bijzondere tomaten. Volgtip: www.fruitabc.be

dinsdag 10 juni 2014

Vraatschade aan bladeren van kruisbessen (Ribes uva-crispa).


Er is nog steeds gevaar op vraatschade van bastaardrupsen bij kruisbessen of stekelbessen - Ribes uva-crispa. (Herhaling van blog in april)
De bastaardrupsen van de kruisbessenbladwesp (Nematus / Scopolii ribesii) zijn ongeveer 2,5 cm lang en lichtgroen met zwarte vlekjes.
Ze kunnen einde april of begin mei op korte tijd alle bladeren van kruisbessen/ stekelbessen opeten. (Ribes uva-crispa).
De rode, witte en zwarte trosbessen worden meestal NIET aangetast.

Ook kunnen sterk geurende planten in de nabijheid een aantasting sterk verminderen of soms voorkomen. Bladeren en scheuten (dieven) van tomaten die op of onder de planten gelegd worden kunnen aantastingen van de bastaardrupsen voorkomen.


Helpen deze maatregelen niet of zijn ze onvoldoende?

Controleer dan dagelijks uw kruisbessen, verzamel alle rupsen in een emmer en geef ze nadien aan de kippen. Gewoon de bastaardrupsen platdrukken kan natuurlijk ook. De eitjes zitten langs de bladnerven (bladonderzijde) en door die weg te wrijven komen ze niet meer uit.
Meer lezen over het gezond houden van de fruittuin.

Soms kan de gegroefde lapsnuitkever (taxuskever) ook bladeren beschadigen van kruisbessen. Meer lezen over de lapsnuitkever - taxuskever.

Naast vraatschade kan er ook bladval en Amerikaanse kruisbessenmeeldauw voorkomen op kruisbessen.
Een overzicht van alle mogelijke problemen op kruisbessen.
Zonnebrand kan de bijna rijpe bessen beschadigen, zodat een bescherming met vliesdoek of schermdoek bij extreem zonnig weer nuttig is. Schermdoek geeft ook een goede bescherming tegen hagel.

Het is niet altijd eenvoudig om ziekten en plagen op cultuurplanten te determineren.
Een overzicht van nuttige weblinks plantenziekten en plagen: diagnose, voorkoming en biologische bestrijding bij fruit, groenten en sierplanten.

NUTTIGE WEBLINKS OP DEZE BLOG IVM KRUISBESSEN:
De eerste kruisbessen of stekelbessen nu oogsten!
Kruisbessen en zwarte bessen aangetast door Amerikaanse kruisbessenmeeldauw.
Roestschimmel op kruisbessen.
Vraatschade aan de bladeren van kruisbessen door de kruisbessenbladwesp (april).
Vraatschade aan de bladeren van kruisbessen door de kruisbessenbladwesp (juni).
Groente- en Fruit Encyclopedie met plant- en snoeitips voor kruisbessen. Auteurs: Luc Dedeene & Guy De Kinder.

Twee keer per maand fruitnieuwtjes ivm praktische werkzaamheden ontvangen? Schrijf je hier in voor de Fruit-ABC nieuwsbrief.
Labels: plantenziekten en plagen, plantenziekten, plagen, bladvraat kruisbes, bladvraat stekelbes, Ribes uva-crispa, vraatschade kruisbes, kruisbessenbladwesp, rupsen kruisbes

Geen opmerkingen:

Een reactie posten