Foto 01: Uitzicht van een tak met rijpe zwarte bessen.
Foto 02: Snoei takken met rijpe, zwarte bessen af en pluk ze nadien af.
Foto 03: Uitzicht van pas gesnoeide zwarte trosbessen.
Verwarring is mogelijk met de jostabes.
GEBRUIK.
Zwarte trosbessen zijn rijk aan vitamine-C, anti-oxydanten en aan pectine. De aromatische bessen zijn eveneens goed voor het geheugen.
Anti-oxidanten gaan de vorming van vrije radicalen tegen. (Vrije radicalen worden in de geneeskunde beschouwd als de belangrijkste veroorzakers van verouderingsziekten)
U hoeft geen extra "pectine" toe te voegen voor de confituur- of gelei-bereiding.
Ook de bladeren zijn bruikbaar voor thee (Zwarte bessenthee wordt gebruikt tegen jicht).
In het voorjaar worden de zwellende knoppen gebruikt in de gemmotherapie.
De oudere rassen hebben meestal een speciale smaak en worden daarom meestal gebruikt voor verwerking.
Sommige nieuwe rassen hebben een aangename smaak en zijn ook geschikt voor verse consumptie of toevoeging tot fruitsla en yoghurt. O.a. 'Bona', 'Big Ben', 'E.C.M.' en 'Ebony'.
Zwarte bessen kan je herkennen aan de bijzondere geur. Ook de knoppen en bladeren hebben deze opvallende geur.
De geoogste bessen kan u verwerken tot bijzonder gekleurd en aromatisch vruchtensap, siroop, jam/confituur, ...
De bessen van de nieuwere rassen kan u ook gebruiken voor verse consumptie.
SNOEI.
Goed gesnoeide zwarte bessen produceren veel en geven lange trossen die snel te plukken zijn. Struiken die niet of onvoldoende gesnoeid werden geven slechts kleine trossen die moeilijk te plukken zijn.
Zwarte trosbessen dragen het best op goed ontwikkeld eenjarig hout. Op het oudere hout zijn de trossen korter, de bessen kleiner en moeilijker te plukken.
Tijdens of na de oogst kan u alle takken die bessen dragen wegsnoeien.
Laat per struik ca 10 nieuwe (jonge) scheuten staan, deze bloeien en geven bessen het volgende jaar.
VERMEERDERING.
Zwarte trosbessen wortelen zeer gemakkelijk. U kan ze vermeerderen door winterstek en door zomerstekken.
Laag hangende takken kunnen ook wortelen als ze de grond raken. (= afleggen)
NUTTIGE WEBLINKS OP DEZE BLOG IVM ZWARTE BESSEN (Ribes nigrum):
Zwarte trosbes stekken, planten en snoeien.
Snoeien en vermeerdering van zwarte trosbessen of patersbessen - Ribes nigrum.
Zwarte trosbessen zijn goed voor het geheugen!
Groente- en Fruit Encyclopedie met planttips voor zwarte trosbessen. Auteurs: Luc Dedeene & Guy De Kinder.
Een kruising van zwarte bes en kruisbes is de jostabes. De bessen van de jostaberry zijn meestal groter dan deze van zwarte bessen. Het aantal bessen per tros is meestal beperkt tot 2 of 3 stuks. Jostabessen zijn zwart, iets groter dan zwarte bessen, maar ze hebben de smaak van kruisbessen.
Op de Open-tuindagen volgend weekend bij Marc Geens te Zomergem kan u diverse zwartebessenrassen zien én proeven! (11 en 12 juli 2015. Meer info in onze nieuwsbrief)
Maandelijks fruitnieuwtjes ivm praktische werkzaamheden ontvangen? Schrijf je hier in voor de Fruit-ABC nieuwsbrief.
Labels: cassis, patersbessen, snoeien bessen, zwarte bes, zwarte bessen, zwarte jenevers, zwarte trosbes, planten zwarte bes, planten zwarte trosbes, Ribes nigrum
Teelt, snoei en verzorging van fruitbomen, druiven, kleinfruit, noten en bijzondere fruitsoorten. Bijzondere tomaten. Volgtip: www.fruitabc.be
Abonneren op:
Reacties posten (Atom)
Geen opmerkingen:
Een reactie posten