Teelt, snoei en verzorging van fruitbomen, druiven, kleinfruit, noten en bijzondere fruitsoorten. Bijzondere tomaten.

donderdag 29 september 2016

Zelfgekweekte appels en peren optimaal bewaren.

Om vruchten zo lang mogelijk te bewaren moeten ze iets onrijp geplukt worden. Eetrijpe vruchten zijn maar een korte tijd te bewaren.
Zomer- en herfstrassen kan je maar 1 tot 2 maand bewaren.
Winterrassen (bewaarappels, bewaarperen) kunnen op een koele plaats lang bewaard worden, mits ze intact (onbeschadigd) zijn en iets onrijp geplukt worden. Een bewaring van 2 tot 4 (6) maanden is soms mogelijk.

Foto 01: Pyrus communis 'Doyenné du Comice' - Koninginnepeer
Peren worden 0,5 tot 3 maanden bewaard afhankelijk van de bewaaromstandigheden en mits op tijd te plukken.


Foto 02: Malus domestica 'Président van Dievoet'
Bewaarappels worden meestal na 1,5 tot 4 maanden gebruikt.

Foto 03: M
alus domestica 'Court-Pendu' (op de Tuindagen van Beervelde)
Foto 03: Malus domestica 'Eisdens Klumpken' (syn. Sabot d'Eisden)

BEWAARTIPS VOOR WINTERAPPELS EN WINTERPEREN.
Winterappels en winterperen bewaren langer dan zomer- en herfstrassen.
Pluk de vruchten voor lange bewaring steeds iets onrijp af.
Een goede bewaarplaats heeft een hoge luchtvochtigheid, is donker en heeft een temperatuur van 2 tot 4°C. (Voor peren is 0 tot 2°C beter).
Peren kan je ook bewaren in de groentebak van de koelkast.
Een teveel aan vruchten kan verwerkt worden tot vitaminerijk vruchtensap of tot vruchtenmoes.
Breng enkel onbeschadigde en gezonde vruchten in de bewaarplaats.
Leg de allerdikste vruchten afzonderlijk, want die bewaren minder lang dan middelmatig dikke vruchten.

Controleer wekelijks de bewaarde vruchten en verwijder de slechte vruchten.
Bewaar geen pitfruit met korte bewaarduur in de buurt van fruit met lange bewaarduur. Rijpend fruit geeft ethyleen (rijpingsgas) af, waardoor ook de afrijping van bewaarappels en peren versneld wordt.
Bewaar geen zomer- of herfstappels samen met bewaarappels of bewaarperen.
Gebruik lage kistjes om de geplukte pitvruchten te bewaren.
Reinig of ontsmet die kistjes voor de pluk.
Plaats de kistjes op verschillende stapels en laat onder de onderste kist een ventilatieruimte van ca 10 -15 cm.
Meer lezen over het bewaren van appels en peren.

KENMERKEN VAN EEN GOEDE BEWAARPLAATS VOOR FRUIT.
- Koele plaats (2,5°C)
- Vorstvrij
- Goed verlucht
- Donker
- Lichtjes vochtig
- Vrij van muizen en vogels
- Vrij van sterke geuren (ajuin, prei, ...)

NUTTIGE WEBLINKS OVER APPEL- EN PERENBOMEN:
Optimaal bewaren van uw zelfgekweekte appels.
Plukken van bewaarappels (winterappels).
Plukken van bewaarperen (winterperen).
Appels en peren lang bewaren (januari).
Schurftinfectie (schimmelziekte) op appelbomen.
Groente- en fruit encyclopedie met info over rassenkeuze, teelt en verzorging van appelbomen en perenbomen.

Geplukte kweeperen zal je binnen de maand gebruiken om te verwerken.

Eén keer per maand fruitnieuwtjes ivm praktische werkzaamheden ontvangen? Schrijf je hier in voor de Fruit-ABC nieuwsbrief.
Labels: bewaren appels en peren, bewaren pitfruit, appels en peren bewaren, bewaren appels, bewaren peren, appels bewaren, peren bewaren.