Teelt, snoei en verzorging van fruitbomen, druiven, kleinfruit, noten en bijzondere fruitsoorten. Bijzondere tomaten.

dinsdag 7 september 2010

Goed appels en peren plukken is een kunst!



Plukrijpe vruchten komen gemakkelijk los van de boom en hebben een iets zoete smaak. Ook hebben de pitten een lichtbruine of zwarte kleur.
Appels en peren moeten steeds met de steel geplukt worden!
Pluk nooit met lange nagels.
Trek het fruit niet van de bomen: hierdoor ontstaan blutsen als gevolg van de druk met de vingers; ook kunnen de stelen breken.
Pluk niet hoger dan je kunt reiken: het is vermoeiend en bovendien ... rekken is trekken. (Vruchten zonder steel).
Neem slechts één, hoogstens twee vruchten in de hand.
Laat de appelen nooit rollen in de kist.
Leg geen gekwetste of minderwaardige vruchten in de kist bij het bewaarfruit.
Leg geen valfruit bij de geplukte.
In te volle, op elkaar geplaatste kisten worden de vruchten gekwetst.
Stapel geen vruchten op de armen. Bij het vallen heb je meer kwetsuren!
Meer lezen over tips bij de pluk van appels en peren.
Zeer uitvoerige informatie over het de plukken en de verzorging van appel- en perenbomen kan u vinden in de "Groente & Fruit Encyclopedie".
Meer lezen over de Groente & Fruit Encyclopedie (Auteurs: Luc Dedeene & Guy De Kinder, Kosmos Uitgevers)

Twee keer per maand fruitnieuwtjes ivm praktische werkzaamheden ontvangen? Schrijf je hier in voor de Fruit-ABC nieuwsbrief.