Teelt, snoei en verzorging van fruitbomen, druiven, kleinfruit, noten en bijzondere fruitsoorten. Bijzondere tomaten.

maandag 21 maart 2011

Zure kersen, morellen of krieken zijn zelfbestuivend! (Prunus cerasus)


Zure kersen/ morellen/ kriekenbomen -Prunus cerasus - zijn zeer gemakkelijk te kweken op een beperkte plaats. Deze fruitbomen of fruitstruiken blijven relatief klein. Kruisbestuiving is meestal niet nodig, zodat één enkele fruitboom reeds zeer productief kan zijn.
Zure kersen hebben een voorkeur voor een droge, luchtige en zonnige plaats. Plant geen zure kersen tussen andere bomen waar er onvoldoende luchtcirculatie is!! (Er is dan meer gevaar op schimmelziekten).
Indien nodig kunnen ze ook groeien op een schaduwrijke plaats (noordenlocatie), maar de vruchten zijn dan nog zuurder en de vatbaarheid voor bloesemmonilia kan dan groter worden.
Het boomvolume van zure kersen is veel kleiner dan bij zoete kersen. Zure kersen geven veel lange, dunne, afhangende twijgen.
Meer lezen over de rassenkeuze, teelt en ziekten van zure kersen of krieken (Prunus cerasus).

Voor een gezonde groei moeten kriekenbomen regelmatig gesnoeid worden. Gesnoeide zure kersenbomen hebben meestal een langere levensduur. Snoei de bomen in augustus, zodat de wonden snel kunnen genezen. De bomen mogen ook vanaf half april reeds gesnoeid worden.
Meer lezen over de snoei van zure kersen/ kriekenbomen.

Zure kersen zijn moeilijk of niet te vermeerderen door stekken. Ze worden daarom vermeerderd door enten en oculeren op een onderstam.

Zure kersen, zoete kersen, pruimen, perziken, abrikozen en nectarines behoren allen tot de groep steenfruit (Prunus-soorten).
Meer lezen over de teelt van deze steenfruitsoorten - Prunus-soorten.

Uitvoerige informatie over de rassenkeuze, teelt en verzorging van zure kersen of krieken (Prunus cerasus) kan u vinden in de "Groente & Fruit Encyclopedie".
Meer lezen over de Groente & Fruit Encyclopedie (Auteurs: Luc Dedeene & Guy De Kinder, Kosmos Uitgevers)
Twee keer per maand fruitnieuwtjes ivm praktische werkzaamheden ontvangen?
Schrijf je hier in voor de Fruit-ABC nieuwsbrief.