Teelt, snoei en verzorging van fruitbomen, druiven, kleinfruit, noten en bijzondere fruitsoorten. Bijzondere tomaten. Volgtip: www.fruitabc.be

woensdag 28 maart 2012

Kiwi's enten is niet moeilijk!


In de fruitblog van januari kwam het zaaien van kiwi's reeds aan bod.
De gewone (behaarde) kiwi's (Actinidia deliciosa) is gemakkelijk te zaaien en mits wat handigheid ook te enten. De gewone kiwi is heel moeilijk te vermeerderen door middel van stekken, vandaar dat zaaien en enten meer aangewezen is!
Gezaaide kiwiplanten geven na ca 8 (10) jaar bloemen en vruchten. Geënte kiwiplanten geven meestal na twee jaar vruchten.
Zaai de kiwi's op een warme plaats (20°C), nadat ze een koudebehandeling hebben gekregen. Kiwizaailingen kunnen het volgende jaar geënt worden.

Als voorbereiding op het enten worden de kiwiplanten tijdig ingepot. Dit kan reeds in november - december gebeuren. De lange twijgen en wortels mogen hierbij wat ingekort worden.
De planten worden eerst in een koude (vorstvrije) ruimte geplaatst. Geleidelijk aan kan men de temperatuur verhogen, zodat de kiwiplanten in maart of april volledig in het blad staan.
De 1 - of 2 (3)- jarige kiwizaailingen welke goed in groei zijn kan men enten. Doordat de zaailingen in groei zijn getrokken, is de lukking van de enten meestal beter. (De lukking is 60 tot 90%)
Men kan enten op ongeveer 5 tot 10 cm boven de grond. Als entmethode kan men de plakgriffel (copulatie) en de verbeterde plakgriffel (Engelse griffel) gebruiken.
Meer lezen over het enten van kiwi's.

Vanaf half mei als er geen vorstgevaar meer is kunnen de jonge entelingen in openlucht uitgeplant worden. Doe dit bij een bewolkte dag want de jonge bladeren verbranden gemakkelijk door de zon.
Meer lezen over de vermeerdering en snoei van kiwi's.
NUTTIGE WEBLINKS OP DEZE BLOG IVM KIWIPLANTEN (Actinidia deliciosa):
Kiwi's en kiwibessen snoeien (januari).
Kiwi's kan u zelf ook zaaien.
Kiw's en kiwibessen planten als leiplant in de tuin.
Meer lezen over de verzorging van kiwi's en kiwibessen in de Groente & Fruit Encyclopedie (Auteurs: Luc Dedeene & Guy De Kinder, Kosmos Uitgevers)

Twee keer per maand fruitnieuwtjes ivm praktische werkzaamheden ontvangen? Schrijf je hier in voor de Fruit-ABC nieuwsbrief.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten