Teelt, snoei en verzorging van fruitbomen, druiven, kleinfruit, noten en bijzondere fruitsoorten. Bijzondere tomaten. Volgtip: www.fruitabc.be

donderdag 15 maart 2012

Optimale plantafstanden voor fruitbomen en fruitstruiken.


Niet alle fruitbomen en fruitstruiken mogen op dezelfde plantafstand geplant worden. Laagstam (appel, peer, pruim) kunnen op ca 1,50 m geplant worden, half- en hoogstammen (appel, peer, pruim, kers, walnoot) op ca 7-10 m. Rode- en zwarte trosbessenstruiken & kruisbessen op ca 1 m. Leivormen van kleinfruit en appel & peer & trosbessen op 0,50 m. Druiven kunnen op 1,25 of 1,75 m in de rij uitgeplant worden.
Plant gemakkelijke, productieve en gezond-blijvende fruitsoorten op de juiste afstand. Voor een optimale belichting kan u best de fruitrij in de richting noord-zuid planten.
Afhankelijk van de grondsoort, fruitsoort, fruitras en gebruikte onderstam kan de optimale plantafstand verschillen.
Ook het gekozen plant- en teeltsysteem heeft een invloed op de optimale plantafstand. Snoeren en leivormen van appel en peer kunnen kort bij elkaar geplant worden.
Ook houtig kleinfruit of zachtfruit zoals trosbessen, kruisbessen en frambozen kunnen op de kleinste afstand uitgeplant worden. Zaailingen van gewone walnoten/ okkernoten hebben de grootste plantafstand nodig.
Meer lezen over aanbevolen plantafstanden voor fruitsoorten.

Uitvoerige informatie over de rassenkeuze, teelt en verzorging van fruitbomen, kleinfruit en druiven kan u vinden in de "Groente & Fruit Encyclopedie".
Meer lezen over de Groente & Fruit Encyclopedie (Auteurs: Luc Dedeene & Guy De Kinder, Kosmos Uitgevers).

Een overzicht van internetadressen waar u plantgoed van fruitbomen en fruitstruiken kan bekomen.
Plant geen fruitbomen waar langdurig water blijft staan! Vooral steenfruitbomen (kersen, pruimen, ...) sterven snel af op een te natte grond.
Twee keer per maand fruitnieuwtjes ivm praktische werkzaamheden ontvangen? Schrijf je hier in voor de Fruit-ABC nieuwsbrief. De volgende nieuwsbrief wordt verstuurd op de 16de.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten