Teelt, snoei en verzorging van fruitbomen, druiven, kleinfruit, noten en bijzondere fruitsoorten. Bijzondere tomaten.

dinsdag 2 oktober 2012

Kweeperen en sierkwee verwerken tot gelei of jam.



De vruchten van de kweepeer (Cydonia oblonga) en van de Japanse sierkwee (Chaenomeles japonica) moeten voorzichtig geplukt worden en zijn bijzonder geschikt om te verwerken tot jam, gelei, confituur, confijten en zelfs om likeur van te maken.
Deze goudkleurige, geurige kweevruchten bevatten veel pectine en weinig zuren. De kweeën lijken zuur te smaken, omdat ze zeer weinig suiker bevatten. Om het kweesap sneller te dikken (geleren) kan er extra zuur (citroensap) bijgevoegd worden.
Men kan van deze mooie kweevruchten zeer lekkere kweeconfituur/ kweegelei/ kweejam van maken.
Schillen mag maar is niet echt noodzakelijk voor het maken van kweegelei, want de schillen bevatten ook veel pectine.
Meer lezen over het recept voor kweegelei & kweeconfituur.
Meer lezen over rode kweegelei, honingkleurige kweegelei, cotigny d'Orleans, kweeperenpasta en zalf van kweeperenpitten.
Meer lezen over recepten: kweeperen in de oven, op cognac, koekjes, compote en soufflé.
Meer lezen over diverse fruitrecepten om kweeperen te conserveren in likeur.

De vruchten van de kweepeer (Cydonia oblonga) en van de Japanse sierkwee (Chaenomeles japonica) moeten voorzichtig geplukt worden en zijn bijzonder geschikt om te verwerken tot jam, gelei, confituur, confijten en zelfs om likeur van te maken.
Deze goudkleurige, geurige kweevruchten bevatten veel pectine en weinig zuren. De kweeën lijken zuur te smaken, omdat ze zeer weinig suiker bevatten. Om het kweesap sneller te dikken (geleren) kan er extra zuur (citroensap) bijgevoegd worden.
Men kan van deze mooie kweevruchten zeer lekkere kweeconfituur/ kweegelei/ kweejam van maken.
Schillen mag maar is niet echt noodzakelijk voor het maken van kweegelei, want de schillen bevatten ook veel pectine.
Meer lezen over het recept voor kweegelei & kweeconfituur.
Meer lezen over rode kweegelei, honingkleurige kweegelei, cotigny d'Orleans, kweeperenpasta en zalf van kweeperenpitten.
Meer lezen over recepten: kweeperen in de oven, op cognac, koekjes, compote en soufflé.
Meer lezen over diverse fruitrecepten om kweeperen te conserveren in likeur of te confijten.

NUTTIGE WEBLINKS OP DEZE BLOG IVM KWEEPEREN (Cydonia oblonga):
Fruitboomonderstammen vermeerderen door stekken.
Fruitsoorten voor natte gronden.
Index overzicht van het kweken, verzorgen en rassenkeuze van kweeperen (Cydonia oblonga) en sierkwee (Chaenomeles).
Kweeperen bloeien mooi.
Kweeperen tijdig plukken om te verwerken (september).
Kweewortels beschermen tegen strenge wintervorst.
Oude of vergeten fruitsoorten zijn lekker.
Plantafstanden voor fruitsoorten.
Schimmelziekten en plagen op kweeperen (Cydonia oblonga) .
Schurftinfectie bij regenachtig weer.
Snoeien van een kweeperenboom of struik (Cydonia oblonga).
Snoeien van Japanse sierkwee (Chaenomeles japonica).
Index van ziekten, plagen en beschadigingen op fruitbomen en fruitstruiken.
Index met weblinks over plantenziekten en plagen op planten (databanken).
Groente- en fruit encyclopedie met info over rassenkeuze, teelt en verzorging van kweeperen (Cydonia oblonga cv's).

Twee keer per maand fruitnieuwtjes ivm praktische werkzaamheden ontvangen? Schrijf je hier in voor de Fruit-ABC nieuwsbrief.
Labels: kweeconfituur, kweegelei, kweejam, kweemarmelade, recept kwee, kweerecept, kweegelei recept, recepten kweeperen