Teelt, snoei en verzorging van fruitbomen, druiven, kleinfruit, noten en bijzondere fruitsoorten. Bijzondere tomaten.

maandag 6 oktober 2014

Stoofperen/keukenperen/bakperen plukken!

Liggen er vandaag meerdere vruchten onder de perenboom en komen de vruchten gemakkelijk los als u ze omhoog brengt? Dan is het tijd om uw stoofperen/keukenperen te plukken! De pluk van peren is door de vroege bloei in 2014 enkele weken vroeger dan de vorige jaren.

'Saint Rémy' en 'Gieser Wildeman'

'Saint Mathieu' - stoofpeer/bakpeer


'Winterrietpeer', een roodkokende bakpeer/stoofpeer. (Goed productief en zonder beurtjaren)

Hebt u nog andere (onbekende) perenrassen, breng dan een bezoek aan een pomologische tentoonstelling. Zie weblinks!
Stoofperen, bakperen of keukenperen zijn perenrassen welke bijna niet geschikt zijn als eetpeer. (Hard, steencellen, …). Ze zijn zeer geschikt om te verwerken in de keuken of om lange tijd op een zacht vuur te staan. Enkele rassen van stoofperen: Pyrus communis 'Saint Rémy', 'Gieser Wildeman', 'Perico' (= mutant van 'Gieser Wildeman'), 'Saint Mathieu', 'Winterrietpeer' en 'Zoete Brederode'.
Dragen uw bomen abnormaal weinig vruchten? Mogelijk is er een probleem van bestuiving. De meeste (stoof)perenrassen hebben kruisbestuiving van een ander perenras nodig. Meer lezen over de bestuiving van perenrassen.
Naargelang het perenras (cv), worden stoofperen meestal geplukt tussen begin oktober en einde oktober. Op een zonnige standplaats en op lichte (zand)grond zijn de vruchten vroeger rijp.
Bij te laat plukken zijn er al vele vruchten op de grond gevallen, licht beschadigd en moeilijk bewaarbaar. Dit jaar is de pluk enkele dagen (weken) vroeger dan andere jaren.
De meeste stoofperen zijn in een frisse plaats eenvoudig te bewaren tot december of april. Vruchten van halfstam en hoogstam bewaren beter dan vruchten van laagstambomen. Iets onrijp geplukte stoofperen bewaren beter dan rijp geplukte vruchten.
'Winterrietpeer' krijgt tijdens het koken/stoven een rode kleur.
Licht beschadigde vruchten kunnen best direct verwerkt worden.
Bewaar de vruchten op een koele plaats (3 tot 8°C.) tot en controleer ze wekelijks op verwondingen en schimmelaantastingen.

Stoofperen mooi rood doen kleuren: http://www.voedwel.nl/weblog/peren/

NUTTIGE WEBLINKS OP DEZE BLOG IVM PERENBOMEN:
Plukdata van zomer-, herfst- en winterperen.
Fruitsoorten die narijpen en iets onrijp mogen geplukt worden: appel, peer, perzik, ....
Bestuivingslijsten en bestuiving van perenbomen.
Onderstamsoorten voor fruitbomen.
Snoeikalender voor alle fruitsoorten.
Milieuvriendelijke oplossingen voor bodemmoeheid bij herinplant van fruitbomen d.m.v. zwarte braak, zaaien van Tagetes patula en biologische grondontsmetting.
Groente- en Fruit Encyclopedie met uitvoerige snoeiinformatie voor perenbomen.

Hebt u een perenboom met abnormaal weinig bloemen? Dit kan een gevolg zijn van een beurtjaar of door verkeerde wintersnoei.

Bezoek deze maand één van de verschillende pomologische tentoonstellingen waar pomologen aanwezig zijn.
Breng enkele peren en appels mee uit uw tuin om de vruchten te laten determineren. Fruittentoonstellingen in Nederland en België.

Volg mee de dagelijkse berichten en tips ivm appels, peren, druiven en andere fruitsoorten op twitter! https://twitter.com/gdekinder
Twee keer per maand fruitnieuwtjes ivm praktische werkzaamheden ontvangen? Schrijf je hier in voor de Fruit-ABC nieuwsbrief.
Labels: keukenpeer, bakpeer, stoofpeer, kookpeer, keukenperen, bakperen, stoofperen, Saint Rémy, Saint Remy, Gieser Wildeman, Saint Mathieu, Zoete Brederode, Brederode, Saint Remy peer, stoofperen plukken, Pyrus communis