Teelt, snoei en verzorging van fruitbomen, druiven, kleinfruit, noten en bijzondere fruitsoorten. Bijzondere tomaten. Volgtip: www.fruitabc.be

maandag 7 augustus 2017

Druiventroszakjes tegen vogel- en wespenvraat.

Foto 01: 'Hecker' in een aangekocht zakje met kleine gaasopeningen. Geeft mogelijk ook een bescherming tegen de Suzuki-fruitvlieg.

Foto 02: 'Esther'. Experiment met lapje rode stof en twee wasknijpers.

Foto 03: 'Hecker' met diverse troszakjes bij deze witte druif.

Foto 04: Aangekochte troszakje/fruithoes/ Botra gemaakt van UV-gestabiliseerd PP (een soort van vliesdoek) met als afmetingen 30 x 40 cm. Er kunnen gemakkelijk 2 trossen in gestopt worden.
Fruithoezen/wijntroszakjes (Botra) zijn te bekomen bij o.a. Tuinadvies, Howitec Netting bv, het Vlaamse Zaadhuis en bij wijnbouw Moenaert.
Deze Botra-zakjes geven een goede bescherming tegen vogels, wespen en de Aziatische fruitvlieg.
Nadelen van de Botra zakjes is dat ze een goede schuilplaats zijn voor oorwormen, ze zijn voor de meeste buitendruiven veel te groot en ze kunnen beschadigd worden door kauwen.

Foto 05: Botra fruithoes en sinaasappelzakje


Foto 06: Puntzakje in gaas (muggenraam, vliegengaas) op de "Plantenbeurs Destelbergen" van september bij een druivenliefhebber uit Kalken.
Foto 08: 'Muscat Bleu'. Zelf gemaakt troszakje, gemaakt van goedkope gordijnstof. Afmetingen ca 25 x 30 cm. Zeer goedkoop als je handig bent of als je een handige naaister kent! (3 € voor 1 m² gordijnstof, waaruit 17 troszakjes)


XX Foto nog niet beschikbaar...
Foto 07: De beste troszakjes geven een bescherming tegen vogels, wespen én de Suzuki-fruitvlieg (Aziatische fruitvlieg). (De Suzukivlieg is 2-3mm groot en heeft een voorkeur voor rode en blauwe druiven).
Deze zakjes hebben langwerpige gaasopeningen van 1-2 mm grootte. Er is voldoende luchtcirculatie rond de druiven en visuele controle van de trossen is ook gemakkelijk.
KLIK OP DE AFBEELDING OM DEZE GROTER TE MAKEN!

Zodra de kleuring of rijping begint kan je best de druiventrossen beschermen! Controleer regelmatig de trossen op aantastingen!
Druiventrossen worden gemakkelijk aangetast door vogels, wespen en oorwormen. Zodra de bessen beginnen te rijpen/ te kleuren kan je best een bescherming aanbrengen. Deze bescherming kan gebeuren met vogelnetten en met gaaszakjes of troszakjes.
Een volledige bescherming geven gaaszakjes waarin de trossen gestoken worden. Ook papieren (suiker)zakken zijn hiervoor bruikbaar mits de tros niet te groot is. Met gordijnstof/vitrage kan je zelf ook zakjes maken. Maak ze voldoende groot, want sommige nieuwe rassen kunnen heel grote trossen geven. (De optimale grootte is 30 x 40 cm)
Doe dat werkje bij droog weer en vooraleer er schade is. Kleine en afwijkende trossen kunnen nu nog weggesnoeid worden, zodat de overige beter kunnen uitgroeien. Ook in de fruittuin kunnen fruitsoorten zoals vijgen, perziken, nectarines, appels en peren beschermd worden met netzakjes.
Een bijkomend voordeel is dat deze zakjes ook een bescherming geven tegen zonnebrand. Mogelijk worden de trossen daarmee ook beschermd tegen infectie door valse meeldauw.

De trosnetzakjes/fruithoezen (formaat 30 x 40 cm) kunnen bekomen worden bij o.a. tuinadvies https://www.tuinadvies.be/tuinwinkel (zoekvenster "fruithoezen"), Howitec Netting bv (zoekvenster "Botra"), het Vlaamse Zaadhuis en bij Wijnbouw Moenaert www.houtlandsewijnbouw.be te Oostkamp.
Deze troszakjes geven ook een goede bescherming tegen de Aziatische fruitvlieg (Suzuki fruitvlieg).
Kauwen kunnen de fruithoezen soms wel beschadigen.

Pruimen kunnen ook met deze zakjes beschermd worden, zodat beschadiging door vogels en wespen voorkomen wordt.
Opgelet!
Oorwormen kruipen graag in de troszakjes en vreten aan de rijpe bessen. Ook kunnen bij sommige rassen de rijpe bessen barsten, waarna ze vruchtrot krijgen. (Ook zonder troszakken barsten die bessen). Controleer om de 7-10 dagen de trossen op beschadigingen en verwijder met een schaartje de beschadigde bessen. Indien je aantastingen te laat ontdekt dan kan een ganse tros verloren gaan. Schud ook de zakken even leeg zodat de oorwormen en losse bessen weg zijn.
Bij druivenrassen met loshangende/vrijhangende bessen is er minder gevaar op beschadigingen. O.a. Birstaler Muscat, Katharina, Lidi, Muscat Bleu en Nelly.
Meer lezen over het beschermen van druiventrossen.
Bij een aantal rassen is er lichte schade van de valse meeldauw (Peronospora), waardoor het nuttig is van eerst de aangetaste bessen te verwijderen. Op sommige plaatsen kan er zonnebrand voorkomen. (Zie weblinks)
In openlucht is momenteel (7 augustus 2017) 'Esther' rijp. Zie foto 2.

Breek regelmatig de jonge zijscheutjes/okselscheuten weg. Pluk ook wat bladeren rond de trossen weg.

NUTTIGE WEBLINKS OP DEZE BLOG IVM DRUIVEN - VITIS VINIFERA:
Druiven-okselscheuten inkorten of verwijderen?
Druiventrossen controleren en opkuisen.
Teeltwerkzaamheden bij druiven.

Valse meeldauw op druivenbladeren bij regenweer.
Valse meeldauw (Peronospora) op druiven (nieuw venster).
Vroegrijpende tafeldruiven in openlucht telen.

Weinig of geen druiventrossen dit jaar?
Ziekten en plagen (overzichtstabel).

Zomersnoei bij druiven geeft een gezondere groei en minder schimmelaantastingen.
Groente- en fruit encyclopedie met info over rassenkeuze, teelt en verzorging van druiven.

BOEKENTIP voor EEN SUCCESVOLLE FRUITTUIN.
Meer lezen over "Gemakkelijk fruit. Fruit uit eigen tuin, terras en balkon" (Auteur Guy De Kinder, Kosmos Uitgevers).
Groente- en Fruit Encyclopedie (Auteurs: Luc Dedeene & Guy De Kinder) met praktische tips voor alle fruitbomen.

Volg de dagelijkse berichten en tips ivm bijzondere tomaten en fruit op twitter! https://twitter.com/gdekinder
Eén keer per maand fruitnieuwtjes ivm praktische werkzaamheden ontvangen? Schrijf je hier in voor de Fruit-ABC nieuwsbrief.
labels: trosnet, botra, troszakjes druiven, fruithoezen, druiventrossen beschermen, vogelvraat druiven, wespenvraat druiven, birds and wasps, oiseaux et guêpes, vogels en wespen op druiven, Vitis vinifera

Geen opmerkingen:

Een reactie posten