Teelt, snoei en verzorging van fruitbomen, druiven, kleinfruit, noten en bijzondere fruitsoorten. Bijzondere tomaten. Volgtip: www.fruitabc.be

vrijdag 27 augustus 2010

Druiventroszakjes tegen vogel- en wespenvraat.








Puntzakje in gaas (Gezien op de "Plantenbeurs Destelbergen" --> gepassioneerde liefhebber uit Kalken)
KLIK OP DE AFBEELDING OM DEZE GROTER TE MAKEN!

Zodra de kleuring of rijping begint kan u best de druiventrossen beschermen!
Druiventrossen worden gemakkelijk aangetast door vogels, wespen en oorwormen. Zodra de bessen beginnen te rijpen/ te kleuren kan u best een bescherming aanbrengen. Deze bescherming kan gebeuren met vogelnetten en met gaaszakjes of troszakjes.
Een volledige bescherming geven gaaszakjes waarin de trossen gestoken worden. Ook papieren (suiker)zakken zijn hiervoor bruikbaar mits de tros niet te groot is. Met gordijnstof/vitrage kan u zelf ook zakjes maken. Maak ze voldoende groot, want sommige nieuwe rassen kunnen heel grote trossen geven. (De optimale grootte is 40 x 30 cm)
Doe dat werkje bij droog weer en vooraleer er schade is. Kleine en afwijkende trossen kunnen nu nog weggesnoeid worden, zodat de overige beter kunnen uitgroeien. Ook in de fruittuin kunnen fruitsoorten zoals vijgen, perziken, nectarines, appels en peren beschermd worden met netzakjes.
Een bijkomend voordeel is dat deze zakjes ook een bescherming geven tegen zonnebrand. Mogelijk worden de trossen daarmee ook beschermd tegen infectie door valse meeldauw.
Pruimen kunnen ook met deze zakjes beschermd worden, zodat beschadiging door vogels en wespen voorkomen wordt.
Opgelet!
Oorwormen kruipen graag in de troszakjes en vreten soms aan de rijpe bessen. Ook kunnen bij sommige rassen de rijpe bessen barsten, waarna ze vruchtrot krijgen. (Ook zonder troszakken barsten die bessen). Controleer om de 7-10 dagen de trossen op beschadigingen en verwijder met een schaartje de beschadigde bessen. Indien je aantastingen te laat ontdekt dan kan een ganse tros verloren gaan. Schud ook de zakken even leeg zodat de oorwormen en losse bessen weg zijn.
Bij druivenrassen met loshangende/vrijhangende bessen is er minder gevaar op beschadigingen. O.a. Birstaler Muscat, Katharina, Lidi, Muscat Bleu en Nelly.
Meer lezen over het beschermen van druiventrossen.
Twee keer per maand fruitnieuwtjes ivm praktische werkzaamheden ontvangen? Schrijf je hier in voor de Fruit-ABC nieuwsbrief.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten