Teelt, snoei en verzorging van fruitbomen, druiven, kleinfruit, noten en bijzondere fruitsoorten. Bijzondere tomaten. Volgtip: www.fruitabc.be

woensdag 11 augustus 2010

Perzikvruchten met zwarte schil?




Vanaf augustus kan er op de schil van perzik- en nectarinevruchten een opvallende zwarte verkleuring merkbaar zijn. Ook kunnen de vruchten vroegtijdig afvallen.
Er zijn verschillende oorzaken mogelijk:
1) Echte meeldauw (Sphaerotheca pannosa var. persicae, syn. Podosphaera pannosa). Vooral de rassen zonder bladklieren zouden meer vatbaar zijn voor deze schimmel. Droog en warm weer is ideaal voor deze schimmel. Preventief te bestrijden door regelmatig te behandelen met spuitzwavel. (Deze schimmel komt ook op rozen voor.)
2) Perzikschurft(Fusicladium carpophilum, syn. Venturia carpophila, syn. Cladosporium carpophylium). Deze natweer-schimmel kan perzik-, nectarine- en abrikozenbomen aantasten. Vooral jonge bomen die de eerste keer dragen worden het meest aangetast. (Eerste productie komt meestal in het derde groeijaar). Perzikbomen kunnen behandeld worden vanaf 1 week na het afvallen van de kroonblaadjes met spuitzwavel. Herhalen om de 10-14 dagen en de laatste behandeling één maand voor de oogst. De schimmel overwintert in de twijgknoppen. Behandelingen in het najaar en voorjaar tegen de krulziekte met koperproducten zijn ook werkzaam tegen perzikschurft.
3) Hagelschotziekte (Stigmina carpophila, syn. Clasterosporium carpophilum). Er ontstaan talrijke kleine, ronde gaatjes in de bladeren. Ook andere steenfruitsoorten worden aangetast en kunnen voor infectie zorgen. Preventief behandelen met schimmelwerende producten.
4) Roetdauwschimmel. Na een ernstige bladluizenaantasting komt er op de plakkerige uitwerpselen een roetdauwschimmel. Typisch is dat bladeren en vruchten plakkerig aanvoelen. (De zwarte roetdauwschimmel kan ook voorkomen op pruimenbomen, perenbomen en op tomatenplanten).

Perzikbomen die regelmatig bemest worden en op de juiste standplaats staan, zijn meestal minder vatbaar voor ziekten en plagen!
Luchtig gesnoeide bomen drogen na regen sneller op en zijn meestal minder vatbaar voor schimmels!
Ook bladversterkende producten (bitterzout/kieseriet, gesteentemeel, ...) kunnen helpen om de schade te voorkomen.
Meer teeltinformatie lezen over perzik (Prunus persica)
De meeste vernoemde schimmelziekten komen meestal niet voor in openlucht. Er is een verschil in vatbaarheid tussen de verschillende rassen.
Meer lezen over plantenziekten en plagen.

Twee keer per maand fruitnieuwtjes ivm praktische werkzaamheden ontvangen? Schrijf je hier in voor de Fruit-ABC nieuwsbrief.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten