Teelt, snoei en verzorging van fruitbomen, druiven, kleinfruit, noten en bijzondere fruitsoorten. Bijzondere tomaten.

maandag 30 augustus 2010

Oogsten van druiventrossen (Vitis vinifera)


'Ester" een vroege en ziektetolerante druif met grote bessen en stevig vruchtvlees.
KLIK OP DE FOTO OM DEZE GROTER TE MAKEN!
Lekkere tafeldruiven/eetdruiven kan je ook in openlucht kweken! Vers geplukte druiven smaken heerlijk!
Rijpe druiven voelen iets mals aan. De schilkleur is donkerblauw, roze of geel (geelgroen).
Druiventrossen worden best eetrijp geoogst. Meestal is de oogst van vroege druiven in openlucht 15 augustus en einde oktober. Druiven die eetrijp worden aan de plant zijn veel lekkerder dan onrijp geoogste druiven die in de winkel te bekomen zijn.
Pluk de druiven voorzichtig af, want de bessen worden gemakkelijk gekwetst. Oogst niet meer dan u kan op krijgen op één dag.
Rijpe druiven smaken zoet en soms aromatisch.
De druiven zijn bijzonder geschikt voor vers gebruik en voor verwerking tot sap en wijn. Ook verwerking tot jam, confituur en gebak is mogelijk.

Druiven zijn rijp als:
- Het suikergehalte voldoende hoog is. (Bij rijpheid stijgt het suikergehalte)
- Het zuurgehalte voldoende gedaald is. (Bij rijpheid daalt het zuurgehalte)
- De schilkleur blauw, geelwit of roze is geworden (Afhankelijk van het ras)
- Het vruchtvlees voldoende elastisch is geworden.
- De pittenkleur is bruingeel.
Oogst niet in de warmste tijd van de dag en laat geoogste druiven niet in de volle zon staan. Zo blijven smaak en aroma het beste behouden.
Momenteel zijn 'Ester', 'Boskoops Glory', 'Birstaler Muscat' en 'Hecker' al rijp. In een volgende blogbericht meer info en foto's van ziektetolerante druivenrassen voor openluchtteelt.

Meer lezen over tafeldruiven- en wijndruivenrassen en verzorging (Vitis vvinifera).
Uitvoerige informatie over het de rassenkeuze, teelt en verzorging van druiven kan u vinden in de "Groente & Fruit Encyclopedie".
Meer lezen over de Groente & Fruit Encyclopedie (Auteurs: Luc Dedeene & Guy De Kinder, Kosmos Uitgevers)
Twee keer per maand fruitnieuwtjes ivm praktische werkzaamheden ontvangen? Schrijf je hier in voor de Fruit-ABC nieuwsbrief.