Teelt, snoei en verzorging van fruitbomen, druiven, kleinfruit, noten en bijzondere fruitsoorten. Bijzondere tomaten. Volgtip: www.fruitabc.be

zaterdag 2 oktober 2010

Fruitsoorten te stekken in oktober.


Scheutstekken van kiwibessen/kiwiberry.

Het vermeerderen van fruitsoorten en onderstammen door stekken wordt zoveel mogelijk in de juiste maand toegepast en is eenvoudig op te zoeken in de "Fruit ABC-Stekkalender".
De meeste soorten houtig kleinfruit, druiven en onderstammen kunnen vermeerderd worden door stekken.
Scheutstekken of zomerstekken (= stekken met bladeren) worden tijdens de groeiperiode afgenomen en meestal in speciale stekgrond gestoken bij een hoge luchtvochtigheid en optimale temperatuur. (Meestal minimum 15°C.) Als er teveel zonlicht is dan moet er afgeschermd worden om verwelking en verbranding te voorkomen.
Te stekken in oktober:
kiwibessen/ kiwiberry (Actinidia arguta), gewone of groene kiwi (Actinidia deliciosa), kweeperen - Cydonia oblonga (fruitsoort en perenonderstam), Japanse rozijnenboom (Hovenia dulcis), Kersonderstam 'Colt' (Prunus avium 'Colt'), pruimonderstammen (Prunus domestica), mirabelpruimen, jostabes (Ribes 'Jostaberry') en kruisbes/ stekelbes (Ribes uva-crispa).
Sommige fruitsoorten kan u beter onder glas ( in een kas) stekken, maar de meeste soorten kunnen ook gewoon als winterstek in openlucht ingekuild worden.
Vorstgevoelige kuipplanten zoals boomtomaat en passieflora kunnen bij het binnenbrengen ook bijgesnoeid worden en het snoeihout is nu ook nog te gebruiken om te stekken.
Meer lezen over kiwibesplanten vermeerderen door middel van stekken.
Meer lezen over het stektijdstip in de fruitstekkalender.
Meer lezen over de werkwijze bij het stekken.
Het is niet altijd eenvoudig om cultuurplanten te vermeerderen door stekken. Soms zijn er andere vermeerderingsmethoden nodig zoals oculeren, enten of afleggen.
Ook op internet is nog veel extra informatie over het stekken, afleggen, marcotteren, oculeren en enten te vinden.
Weblinks i.v.m. het vermeerderen van planten.
Twee keer per maand fruitnieuwtjes ivm praktische werkzaamheden ontvangen? Schrijf je hier in voor de Fruit-ABC nieuwsbrief.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten