Teelt, snoei en verzorging van fruitbomen, druiven, kleinfruit, noten en bijzondere fruitsoorten. Bijzondere tomaten. Volgtip: www.fruitabc.be

zondag 17 oktober 2010

Lijmbanden of rupsenlijm tegen wintervlinder aanbrengen!


Vretende spanrupsen van de kleine wintervlinder in het voorjaar.

Lijmbanden aangebracht in oktober-november om de vrouwtjes te vangen.

Vogelhuisje voor de koolmees, die veel spanrupsen kan opruimen in het voorjaar.
KLIK OP DE FOTO OM DEZE GROTER TE MAKEN!
De kleine wintervlinder (Operophtera brumata, familie Spanners) is een nachtvlinder waarvan de spanrupsen in de lente schade kunnen doen aan fruitbomen. Bij appel-, peren-, pruimen- en kersenbomen kan er vraatschade aangebracht worden.
In het voorjaar zijn de natuurlijke vijanden de koolmees en de bonte vliegenvanger.
Plantensoorten waarop de kleine wintervlinder vaak voorkomt zijn eiken (Quercus), haagbeuk (Carpinus betulus), wilg (Salix), populier (Populus) en es (Fraxinus). Op nabij groeiende fruitbomen kan er ook vraatschade zijn.

De vleugelloze vrouwtjes van de "kleine wintervlinder" gaan in de periode van de eerste nachtvorsten (oktober-november) langs de boomstam omhoog klimmen en haar eitjes leggen bij de eindknoppen van de takken. De kleine spanrupsen vreten in het voorjaar aan de jonge bladeren en soms ook aan de bloemknoppen.
Verwijder vooraf alle hoog opgroeiende begroeiing, want langs daar kunnen die insecten ook omhoog kruipen.
Maak de boomstam onderaan goed proper met een harde (stalen) borstel en wrijf alle loszittende schorsdeeltjes weg. De plaats waar een lijmband of rupsenlijm moet komen zou goed proper moeten zijn.
Maak vervolgens op de boomstam een lijmband vast. Door begin oktober lijmbanden (20-25 cm breedte) rond de stam aan te brengen kan men vele vrouwelijke wintervlinders opruimen. Einde januari kunnen de lijmbanden verwijderd en verbrand worden. De lijmbanden worden op een hoogte van 1-1,5 meter boven de grond aangebracht (halfstam en hoogstam) en moeten minimaal 20-25 cm breed zijn. Bij laagstambomen worden de lijmbanden net onder de zijtakken vastgemaakt (ca 60 cm boven de grond).
Er is ook rupsenlijm die je kan opwarmen in een warmwaterbad en daarna met een schilderskwast rond de stam kan uitstrijken. Probeer dit werkje op een tamelijk warme dag te doen, dan is deze lijm beter uit te strijken.
Waarschuwingsbericht voor de kleine wintervlinder in mei lezen.
Meer lezen over ziekten en plagen bij fruitbomen.
Kippen die onder de bomen lopen ruimen veel rupsen van de wintervlinder op.
Twee keer per maand fruitnieuwtjes ivm praktische werkzaamheden ontvangen? Schrijf je hier in voor de Fruit-ABC nieuwsbrief.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten