Teelt, snoei en verzorging van fruitbomen, druiven, kleinfruit, noten en bijzondere fruitsoorten. Bijzondere tomaten.

zondag 3 oktober 2010

Stoofperen/keukenperen plukken!


'Saint Rémy' en 'Gieser Wildeman'

'Saint Mathieu' - stoofpeer/bakpeer


'Winterrietpeer', een roodkokende bakpeer/stoofpeer. (Goed productief en zonder beurtjaren)

Stoofperen, bakperen of keukenperen zijn perenrassen welke bijna niet geschikt zijn als eetpeer. (Hard, steencellen, …). Ze zijn zeer geschikt om te verwerken in de keuken of om lange tijd op een zacht vuur te staan. Enkele rassen van stoofperen: Pyrus communis 'Saint Rémy', 'Gieser Wildeman', 'Perico' (= mutant van 'Gieser Wildeman'), 'Saint Mathieu', 'Winterrietpeer' en 'Zoete Brederode'.
Dragen uw bomen abnormaal weinig vruchten? Mogelijk is er een probleem van bestuiving. De meeste (stoof)perenrassen hebben kruisbestuiving van een ander perenras nodig. Meer lezen over de bestuiving van perenrassen.
Naargelang het perenras (cv), worden stoofperen meestal geplukt tussen begin oktober en einde oktober. Op een zonnige standplaats en op lichte (zand)grond zijn de vruchten vroeger rijp.
Bij te laat plukken zijn er al vele vruchten op de grond gevallen, licht beschadigd en moeilijk bewaarbaar.
De meeste stoofperen zijn in een frisse plaats eenvoudig te bewaren tot december of april. Vruchten van halfstam en hoogstam bewaren beter dan vruchten van laagstambomen. Iets onrijp geplukte stoofperen bewaren beter dan rijp geplukte vruchten.
'Winterrietpeer' krijgt tijdens het koken/stoven een rode kleur.
Lees meer over het plukken van dessertperen en stoofperen (Pyrus communis).
Twee keer per maand fruitnieuwtjes ivm praktische werkzaamheden ontvangen? Schrijf je hier in voor de Fruit-ABC nieuwsbrief.