Teelt, snoei en verzorging van fruitbomen, druiven, kleinfruit, noten en bijzondere fruitsoorten. Bijzondere tomaten. Volgtip: www.fruitabc.be

donderdag 17 april 2014

Bestuiving van appelbomen vraagt aandacht!


De meeste appelbomen (Malus domestica) hebben kruisbestuiving van een ander gelijkbloeiend appelras nodig.
Niet alle appelrassen bloeien tegelijk en hebben even goed stuifmeel. Vroege bloeiers zijn 'Transparente Blanche' (Oogstappel), 'Stark Earliest' en 'Schone van Boskoop'. Zeer late bloeiers zijn 'Sterappel', 'Court-Pendu', 'Keuleman', 'La Paix', 'Melrose' en 'Reinette de France'.
Appelrassen met slecht stuifmeel kunnen geen ander appelras bestuiven. Slecht stuifmeel hebben o.a. 'Schone van Boskoop', 'Jacques Lebel', 'Jonagold' en 'Reinette de France'.

Summerred geeft ook zonder bestuiving vruchten, maar is erg vatbaar voor schurft en is daarom zeker geen aanrader.
Een goede bestuiving geeft grotere en meer vruchten.
Een ideale bestuiver moet op jonge leeftijd bloemen geven en in de omgeving geplant zijn.
Vroege en rijkbloeiende appelrassen voor het middentijdse seizoen zijn o.a. 'Alkmene', 'Colapuis', 'Discovery', 'Elstar', 'James Grieve'. Voor meer info zie bestuivingstabel.
Meer lezen over de bestuiving van appelbomen.

Foto van het roodvlezige appelras 'Niedwetskyana'. Dit is een vroegbloeiend ras dat vermoedelijk goed bestoven wordt door Mantet, Stark's Earliest, Sunrise en Transparente Blanche (Oogstappel).
Er zijn zomer-, herfst- en winterappelrassen. Door meerdere appelrassen bij elkaar te planten is er een goede kruisbestuiving, betere vruchtzetting en krijgt men meer en grotere vruchten.
Vooral zomer- en herfstappels mag u niet teveel aanplanten, want ze zijn niet of nauwelijks bewaarbaar!
Laat en onregelmatig productief zijn 'Schone van Boskoop' en 'Sterappel'
'Braeburn' en 'Earlybrae' zijn meer geschikt voor beroepsfruittelers, ze zijn erg vatbaar voor schurft en vruchtboomkanker. Plant geen 'Golden Delicious', want dit ras is erg vatbaar voor schurft!
Meer lezen over appelrassen voor laag-, half- en hoogstam.

Jonge en oudere appelbomen kunnen nu nog gesnoeid worden. Laat snoeien is meer groeiremmend dan vroeg snoeien.
Hebt u geen passende bestuiver in de omgeving staan? Haal dan enkele takjes appelbloesem (van een andere appelras met goed stuifmeel) bij een kennis en zet deze in wat water onder de boom. Met wat geluk is de bestuiving voor één jaartje opgelost en kan u toch oogsten.
Meer lezen over appelbomen, snoei en ziekten.
Vorst tijdens de bloei kan de bloesem beschadigen, waardoor u een misoogst krijgt. (Zie blogbericht "lentenachtvorst schade voorkomen").
Hebt u jaarlijks veel appels die aangetast worden door de fruitmot of appelmade ("wormstekigheid"), dan kan u overwegen van milieuvriendelijke "fruitmot-feromonen" en een seksval aan te schaffen. Hang een trechterval of deltaval gecombineerd met fruitmotferomoon einde april in uw appelboom.

NUTTIGE WEBLINKS OP DEZE BLOG IVM APPELBOMEN - MALUS DOMESTICA:
Onderdelen van een laagstam-appelboom en eenvoudige snoei (www.houtwal.be).
Snoeien en opkweken van appelbomen (index).
Snoeikalender voor alle fruitsoorten.
Groente- en Fruit Encyclopedie met verzorgingstips voor appelbomen en kleinfruit

Ontbreekt een passende bestuiver bij uw appelboom? Probeer dan een tweede of derde appelras op uw appelboom te enten. De maand april is ideaal om dit "omenten" toe te passen. Ook sommige sierappels zijn geschikt als bestuiver.
Let op de bloemen van appelbomen zijn erg gevoelig voor nachtvorst! Indien de bloemen bevriezen dan hebt u ook geen vruchten! Neem tijdig beschermende maatregelen...

Twee keer per maand fruitnieuwtjes ivm praktische werkzaamheden ontvangen? Schrijf je hier in voor de Fruit-ABC nieuwsbrief.
Labels: appel bestuiving, bestuivers appel, bestuiving appelbomen, bestuiving Malus, bestuivers appelbomen, Malus domestica, bestuiving van appelbomen

Geen opmerkingen:

Een reactie posten