Teelt, snoei en verzorging van fruitbomen, druiven, kleinfruit, noten en bijzondere fruitsoorten. Bijzondere tomaten. Volgtip: www.fruitabc.be

zondag 6 april 2014

Verwantschap en familie bij het enten, een voorwaarde tot vergroeien van ent en onderstam.


Foto 1: veredelen of enten van verschillende pitfruitsoorten op elkaar. Pitfruitbomen zijn appel, peer, kweepeer, mispel, lijsterbes en meidoorn.


Foto 2: Veredelen van verschillende steenfruitsoorten op elkaar. Steenfruitbomen zijn kersen, pruimen, abrikozen, perzik, nectarine en sleedoorn.


Foto 3: enten of veredelen op een onderstam.


Foto 4: enten op een tussenstam en op een onderstam als er onvoldoende verwantschap is.

Sommige plantensoorten kan men vlot op elkaar enten/griffelen. De eerste voorwaarde is dat de te enten planten van dezelfde plantenfamilie zijn (vb. Rosaceae of rozenfamilie). Daarnaast moeten ze ook tot dezelfde onderfamilie behoren. (vb. pitvruchten). Soms is dezelfde onderfamilie nog niet voldoende, maar moeten ze nog nauwer verwant zijn. Dit is onder meer het geval bij pruimen en kersen. Indien ze zonder problemen onderling op elkaar te enten zijn, dan zijn ze goed verenigbaar. Soms gebruikt men een tussenstam van een ander ras om problemen met verenigbaarheid op te lossen.
De meeste pitvruchten zijn goed verenigbaar bij het enten.

Het steenfruit (Prunus-soorten) kan u in 2 groepen indelen.
- Het "klein-steenfruit of kers-achtigen" (zoete kers, zure kers en sierkers) is enkel onderling verenigbaar.
- De overige steenfruitsoorten zijn meestal goed met elkaar verenigbaar. Op pruimonderstammen kan u pruimen, perzik, nectarine, amandel, sleedoorn en abrikozen enten.
Door sleedoorn (Prunus spinosa) op een pruimonderstam te enten voorkomt u het woekeren van de sleedoorn. Ook bekomt u mooie stamboompjes met weinig of geen hinderlijke wildopslag.

Van de vruchtgroenten zijn tomaten, aubergine en paprika onderling op elkaar te enten. Geënte tomaten hebben een gezonder wortelgestel en produceren meer vruchten.
Meer lezen over verwantschap en plantenfamilie bij het enten.

Taxonomische indeling van de fruitsoorten in het plantenrijk: klasse, orde, plantenfamilie, onderfamilie, ...
Meer lezen over de situering van fruitsoorten in het plantenrijk.

Meer informatie over het veredelen, griffelen, oculeren op een onderstam.
Wetenschappelijke plantennamen hebben een betekenis. Lees hierover meer in "ABC van het plantenlatijn. Betekenis van botanische namen."

NUTTIGE WEBLINKS OP DEZE BLOG IVM OCULEREN, CHIPBUDDEN EN ENTEN OP ONDERSTAMMEN:
Kroongriffelen van fruitbomen voor het omenten
Oculeren, oogenten, chipbudding, enten en onderstamsoorten.
Oculeren en chip-budding op onderstammen.
Oogenten of chipbudden op onderstammen.
Onderstamkeuze voor de verschillende fruitsoorten.
Overzicht van de diverse entmethoden.
Tips voor het oculeren.

Twee keer per maand fruitnieuwtjes ivm praktische werkzaamheden ontvangen? Schrijf je hier in voor de Fruit-ABC nieuwsbrief.
Labels: enten, griffelen, plantenfamilie enten, veredelen, verwantschap en familie, oculeren, occuleren, chipbudding, enten plantenfamilie

Geen opmerkingen:

Een reactie posten