Teelt, snoei en verzorging van fruitbomen, druiven, kleinfruit, noten en bijzondere fruitsoorten. Bijzondere tomaten. Volgtip: www.fruitabc.be

donderdag 24 april 2014

Schurftinfectie op appel- en perenbomen!

De perenbomen zijn dit jaar reeds uitgebloeid en er zijn rees grote bladeren aanwezig die aangetast kunnen worden door bladschimmels. Die bladschimmels gaan later over op de jonge vruchten.

Regenachtig en warm weer zijn ideaal voor aantastingen door de schurftschimmel. Appelschurft (Venturia inaequalis) en perenschurft (Venturia pirina) tasten eerst de bladeren en later de vruchtschil aan. Sommige appel- en perenrassen zijn bijzonder vatbaar en kan u beter niet planten in uw eigen tuin, tenzij u regelmatig preventief wil behandelen. Regenachtig en warm weer zijn gunstig voor een infectie. Tijdens een lange periode van droog schraal weer (zoals in april 2010) is er minder bladinfectie van de schurftschimmel.

Zeer vatbare appelrassen zijn o.a. 'Braeburn', 'Gloster', 'Golden Delicious', 'Granny Smith', 'Jonagold' en 'Summerred'.
Ook sommige sierappels zijn erg vatbaar voor schurft en kunnen zorgen voor extra infectie bij de eetappels!

Weinig vatbare appelrassen die geen gewasbescherming nodig hebben zijn o.a.
'Alkmene', 'Colapuis', 'Co-op33' (PRISTINE), 'Discovery', 'Lena', 'Otava', 'President van Dievoet' en 'Prima'.

Biologische bestrijding of preventie:
- Zorg dat de bladeren snel opdrogen. Hoe langer het blad nat blijft, des te groter is de infectie.
- Snoei de bomen luchtig in de winter.
- Tijdens de zomersnoei kan u overbodige takken en twijgen terugsnoeien zodat er meer licht & lucht binnen in de bomen komt.
- Plant enkel weinig vatbare rassen en zorg dat de groei niet te sterk is.
- Plant geen (vatbare) commerciƫle appelrassen maar laat dit over aan de beroepskwekers!

Meer lezen over schurft op appel- en perenbomen.

Momenteel is er op de bladeren van sommige perenbomen een aantasting zichtbaar van de perenbladgalmijt (pokkenziekte).

Het is niet altijd eenvoudig om ziekten en plagen op cultuurplanten te determineren.
Een overzicht van nuttige weblinks plantenziekten en plagen: diagnose, voorkoming en biologische bestrijding bij fruit, groenten en sierplanten.

GRATIS NIEUWSBRIEVEN MET TIPS ONTVANGEN?
Deze blogberichten ELKE DAG in uw mailbox? Schrijf je hier in om DAGELIJKS deze blogberichten met praktische tips voor de fruittuin in uw mailbox te ontvangen. (U ontvangt een bevestigingsmail, welke moet bevestigd worden)
Twee keer per maand tips voor de fruittuin in uw mailbox? Schrijf je hier in om twee keer per maand de Fruit-ABC nieuwsbrief te ontvangen. Deze GRATIS nieuwsbrief wordt de 1ste en 16de verstuurd.

Labels: plantenziekten, plantenziekte, ziekte appelbomen, appelschurft, perenschurft, schurft, schurfttolerant, Venturia, schimmelziekte appel, appel schurft, peren schurft

Geen opmerkingen:

Een reactie posten