Teelt, snoei en verzorging van fruitbomen, druiven, kleinfruit, noten en bijzondere fruitsoorten. Bijzondere tomaten. Volgtip: www.fruitabc.be
zaterdag 31 januari 2009
Winterstekken van kleinfruitstruiken en druiven.
Winterstekken is een methode van vermeerderen waarbij houtachtige stekken worden gesneden terwijl ze in rust zijn. Houtachtige (bessen)struiken zijn van december tot februari gemakkelijk vermeerderen door winterstekken of twijgstekken. Gebruik stevige eenjarige twijgen om er gewone stekken, lidstekken, hielstekken en krukstekken uit te knippen. Het topgedeelte wordt niet gebruikt omdat dit te kruidachtig is. Van lang gegroeide twijgen kunnen meerdere stekken worden geknipt. Gebruik een scherpe snoeischaar, zodat de snoeiwonden snel genezen. De winterstekken worden tijdelijk ingekuild in openlucht en worden in maart in volle grond uitgeplant.
Meer lezen over het vermeerderen door winterstek van trosbessen en druiven.
vrijdag 30 januari 2009
Braambessen en frambozen snoeien geeft zoetere bessen!
Bij het telen van braambessen (bramen) en zomerframbozen is een regelmatige snoei belangrijk. Regelmatig snoeien voorkomt de uitbreiding van ziekten. Snoeien kan in het najaar (oktober/november) of in het voorjaar (februari-maart) gebeuren. Probeer al de oude takken verwijderen. Bramen en zomerframbozen geven vooral vruchten op jonge stengels die het vorige jaar gevormd zijn. Na de snoei de overblijvende twijgen waaiervormig en losjes vastmaken. Eventuele zijtakken worden op 2-3 knoppen ingekort. Op een goed gesnoeide plant worden de vruchten groter en zoeter en zijn minder vatbaar voor vruchtrot & bramengalmijt. Taybessen (Tayberry) worden op dezelfde wijze als bramen gesnoeid.
Meer lezen over het snoeien van bramen en zomerframbozen.
Herfstframbozen worden in januari of februari na een vorstperiode zo kort mogelijk tegen de grond weggesnoeid. De talrijke nieuwe scheuten die ontstaan geven allen hetzelfde jaar al zijtakjes met vruchten.
Meer lezen over de snoei van herfstframbozen.
woensdag 28 januari 2009
Wortelstekken van bramen en frambozen kost weinig moeite!
Sommige planten hebben op hun wortels ogen (knoppen) staan. Als men een stuk wortel afsnijdt, dan kunnen hierop scheuten ontstaan.
Het substraat moet zeer luchtig zijn, omdat de wortelstek veel zuurstof nodig heeft.
Indien men de wortelstekken in gewone grond plaatst, dan zal de bodem tot op 15 - 20 cm goed doorlaatbaar moeten zijn. Gebruik bij voorkeur speciale, luchtige zaai- en stekgrond.
Bij een temperatuur van minimum 10°C., heeft men snel resultaat. Gestekt in de winter kan men de bekomen planten in mei inpotten of verpotten. Men kan de wortelstekken ook plaatsen in een koude (vorstvrije) serre.
Meer lezen over planten vermeerderen met wortelstekken.
dinsdag 27 januari 2009
Japanse pruimen: aantrekkelijke voorjaarsbloeiers met lekkere vruchten!
Japanse pruimen (Prunus salicina Lindl. en hybriden) komen van nature voor in China en Japan. Ze zijn nauw verwant aan de gewone, Europese pruimen (Prunus domestica).
Verschillende Japanse pruimenrassen (Prunus salicina) zijn bruikbaar in onze sier- en fruittuin. Door de talrijke witte of witroze bloemen in maart-april is deze steenfruitsoort ook geschikt voor de siertuin. De meeste rassen hebben kruisbestuiving nodig, maar er zijn ook zelfbestuivers. Mits een goede vruchtdunning in mei-juni kunnen de vruchten mooi uitgroeien en de beste smaak geven. De vroegste Japanse pruimen zijn rijp vanaf begin juli, de laatste rassen eind september. De vruchten zijn meestal groter en steviger dan de gewone pruimen.
Er bestaat ook een ras met bloedrood vruchtensap, 'June Blood' (syn. Kaapse), dat mits een beetje zoekwerk nog wel te vinden is in Oost-Vlaanderen.
Meer lezen over Japanse pruimenbomen.
zondag 25 januari 2009
Stekkalender per maand voor fruitsoorten en onderstammen.
Het vermeerderen van fruitsoorten of onderstammen door winterstekken en zomerstekken wordt zoveel mogelijk in de juiste maand toegepast en is eenvoudig op te zoeken in uw "Fruit -Stekkalender".
De meeste soorten houtig kleinfruitstruiken en druiven kunnen vermeerderd worden door stekken. In de winter of in het vroege voorjaar is het snoeihout van houtig kleinfruit geschikt om winterstekken of twijgstekken te maken. Houtachtige bessenstruiken zijn van december tot februari gemakkelijk vermeerderen door winterstekken of twijgstekken. De winterstekken worden tijdelijk ingekuild in openlucht en worden in maart in volle grond uitgeplant. Scheutstekken of zomerstekken worden tijdens de groeiperiode afgenomen en worden meestal in speciale stekgrond gestoken bij een hoge luchtvochtigheid en optimale temperatuur.
Meer lezen in de stekkalender voor fruitsoorten.
zaterdag 24 januari 2009
Bekalken van te zure tuingronden in januari of februari.
Een juiste zuurtegraad (pH) van de grond is nodig voor een goede groei. De zuurheidsgraad van de meeste gronden verlaagt jaarlijks. Een tweejaarlijkse bekalking is daarom aangewezen.
Op gronden met een te lage pH kan een tekort aan voedingsstoffen ontstaan. De ideale pH is afhankelijk van de grondsoort en van de plantensoort. Laat daarom in een tuincentrum een bodemanalyse doen, zodat u de exacte hoeveelheid te geven kalk kan bepalen.
Het vroege voorjaar (januari, februari en maart) zijn meest geschikt om kalkmeststoffen uit te strooien. De meeste Vaccinium-soorten (blauwe bes, bosbes, rode vosbes) zijn echter kalkhatend en mogen geen kalkbemesting krijgen.
Meer lezen over bekalken tuingrond.
Op gronden met een te lage pH kan een tekort aan voedingsstoffen ontstaan. De ideale pH is afhankelijk van de grondsoort en van de plantensoort. Laat daarom in een tuincentrum een bodemanalyse doen, zodat u de exacte hoeveelheid te geven kalk kan bepalen.
Het vroege voorjaar (januari, februari en maart) zijn meest geschikt om kalkmeststoffen uit te strooien. De meeste Vaccinium-soorten (blauwe bes, bosbes, rode vosbes) zijn echter kalkhatend en mogen geen kalkbemesting krijgen.
Meer lezen over bekalken tuingrond.
woensdag 21 januari 2009
Oudere kiwiplanten snoeien in januari. (Actinidia deliciosa)
De vrouwelijke kiwiplanten worden voornamelijk in december en januari gesnoeid. De vruchten komen op zwakke (korte) twijgen die het jaar tevoren zijn gevormd. De mannelijke planten (bestuivers) worden steeds NA de bloei gesnoeid.
Te laat snoeien (februari - maart) heeft sapverlies of bloeden tot gevolg.
Snoei de korte of middellange twijgen in op 3 tot 6 knoppen. Sterke (lange) twijgen worden volledig weggenomen.
Wintersnoei is vooral bedoeld om oudere vruchttakken te vervangen. (Ouder dan 3 jaar). De kiwivruchten kunnen dan veel groter worden.
Jonge kiwiplanten kan u beter na de bloei in mei te snoeien, zodat de groei wordt afgeremd.
Meer lezen over de kiwisnoei.
Alle artikels over kiwi's lezen?
dinsdag 20 januari 2009
Snoeien van openluchtdruiven (Vitis vinifera)
Snoeitijdstip:
Openluchtdruiven worden in de maanden januari of februari gesnoeid bij vorstvrij en droog weer. Bij laattijdig snoeien is er gevaar voor sapverlies (bloeden). Door te snoeien blijft de plant gezonder en bekomt men grotere bessen.
Snoeimethode:
Bij de klassieke snoei worden een groot aantal twijgen verwijderd (teruggesnoeid). Men behoudt ongeveer 25 stevige twijgen en deze worden dan op 3 of 4 knoppen ingesnoeid.
Meer lezen over de snoei van druiven.
Nieuwe, ziektetolerante druivenrassen geven dikwijls onvoldoende trossen bij de klassieke snoei. Men heeft 2 zeer sterke twijgen per plant. Eén twijg wordt op 6 - 8 knoppen ingesnoeid en horizontaal vastgemaakt. De andere sterke twijg wordt op 2 knoppen ingesnoeid.
Meer lezen over de Guyot-druivensnoei.
maandag 19 januari 2009
Tomaten met fruitsmaak zijn gezond en passen in ieders groentetuin of zonnig terras!
Vitamines uit de eigen tuin of kas (serre) gerijpt tijdens de zonnige zomermaanden.
Wie er van wil genieten, moet nu aan de slag om zaden aan te schaffen en de gepaste tomatenrassen uit te kiezen.
Wacht nog even met het zaaien van tomaten! Het zaaien kan u best doen tussen 10 en 30 maart. Later hierover meer nieuws...
Vormenrijkdom:
De gewone tomaten zijn rond, plat of langwerpig (ovaal). Sommige bijzondere tomatenrassen hebben een peer-, kweepeer-, peper-, citroen-, banaan- of een aardbeivorm. De grootte varieert van 1 tot 15 cm en diverse kleuren zijn mogelijk: rode, bruine, zwarte, gele, witte, groene en oranje tomaten.
Blokvormige Italiaanse tomaten of Roma-typen zoals 'Aviro', 'Des Andes', 'Dix Doights de Naples', ‘San Marzano’ en 'Super Italian Paste' zijn wat droger en daarom bijzonder geschikt voor sausen. 'Sprite' is een kleine Italiaanse kerstomaat die bijzonder productief én erg lekker is.
'Spitse' en 'South American Banana' zijn dolkvormige (pepervormig) en enorm grote Italiaanse, rode tomaten.
'German Red Strawberry' gelijkt op een enorme aardbei.
Kleine peervormen: 'Poire Rouge', 'Yellow Pearshaped'. Grote peervormen: Kazachstan Rote Flasche, Pero Gigante, Ukraine Pear
Verschillende fruitsmaken:
Er zijn tomaten met een druiven-, abrikozen-, kersen-, citroen-, sinaasappel- en appelsmaak. Een gewone tomatensmaak komt natuurlijk het meeste voor! Enkele voorbeelden?
‘Green Grape’ en 'Reinhards Goldkirche' zijn een kers- of cocktailtomaat en lijken in uitzicht en smaak op groengele druiven. ‘Apricosa’ is een geeloranje kerstomaat en smaakt opvallend naar abrikozen.
'Valencia', een dikke vleestomaat die in uitzicht en smaak op sinaasappels gelijkt.
‘Black Cherry’ is een bruinzwarte kerstomaat, met opvallende lekkere kersensmaak.
'Snowberry' is een ivoorwitte kerstomaat met een zeer lekkere druifachtige smaak. 'Whipper Snapper', een laagblijvende pottomaat smaakt naar snoep.
Vleestomaten met een opvallend aroma en weinig zaden: 'Brandywine Red, Brandywine Yellow, 'Coeur de Boeuf' (rood), 'Herman's Yellow' (Gele hartvorm, Coeur de Boeuf type), 'Great White', 'Metschta Lubitel'a', 'Volvovsko Srce', Legend, Marianna's Peace en Persimmon.
Laagblijvende of zelftoppende tomaten in emmers of potten:
Er zijn enkele tomatenrassen die slechts 20, 30 of 50 cm hoog worden en niet gediefd moeten worden. Onderhoud is bijzonder eenvoudig! Laagblijvende tomaten die bijzonder geschikt zijn voor potten, bloembakken en kuipen: '42 Days', Balconzauber, Budai Torpe, Cerise Jaune, Islandaise, Legend, Pendulina, Red Alert, Siberian Early, Tiny Tim, Tom Red, Whipper Snapper en Zagrebacka Rana.
Vroegrijpende tomatenrassen geven meer oogstzekerheid:
In openlucht oogsten vanaf 1 juli met o.a.: 42 Days, Black Cherry, Bloody Butcher, Canabec Rose, Czech Field Tomato, Glacier, Islandaise, Japanese Early Bush, Katinka, Kootenal, Nadja, Pendulina, Red Alert, Reinhards Goldkirsche, Season's Red, Siberian Early, Siniy, Slava, Slawjansletj Stjedjewr, Solgold, Sprite, Stupice, Tiny Tim, Tom Red, Whipper Snapper, ...
Meer lezen over bijzondere tomatenrassen.
zondag 18 januari 2009
Appelbomen op een eenvoudige manier snoeien?
Door jaarlijks uw appel- en perenbomen te snoeien hebt u jaarlijks vruchten van een goede kwaliteit. De gezondheid van de boom en vruchten is beter en de levensduur wordt langer.
Om fruitbomen juist te snoeien is het handig van de meeste onderdelen te kunnen benoemen.
Appelbomen jonger dan 3 jaar kunnen beter in maart gesnoeid worden. Oudere bomen kunnen bij droog en vorstvrij weer gesnoeid worden. Nachtvorst is voor de snoei geen probleem.
Snoei weg: wildopslag van de onderstam, te laag staande takken, buikhout, verticaal groeiend rughout en concurrenten.
De stam en harttak moeten meestal enkelvoudig omhoog groeien. Te ver groeiend vruchthout aan de gesteltakken of vruchttakken wordt meestal ingekort tot op korte takjes.
Bladknoppen zijn spits en smal. Bloemknoppen zijn dik (rond) en komen vooral aan kort vruchthout (Takjes van 1 tot 20 cm lang).
Afhangend vruchthout wordt teruggesnoeid tot op een horizontale korte twijg.
De groei verbeteren bij te zwak groeiende gesteltakken of vruchttakken kan door een aantal bloemknoppen te verwijderen en door de verlengenis iets in te snoeien (Tot op bladknoppen).
De groei verzwakken bij een te sterk groeiende tak kan door zoveel mogelijk bloemknoppen te bewaren en door de tak horizontaal uit te buigen.
Een goed gesnoeide appelboom heeft na de snoei een piramidale vorm.
Een geënte fruitboom is te herkennen aan de entknobbel of paardeknie onderaan. Dit gezwel aan de stam onderaan moet steeds boven de grond zitten.
Lees verder over appelbomen snoeien.
Niet alle appelbomen worden op dezelfde manier gesnoeid. De gekende keukenappels 'Schone van Boskoop' (Goudreinette, Rode Boskoop) zijn sterke groeiers en vragen een aangepaste snoei. Lees verder over het snoeien van 'Schone van Boskoop'-bomen.
zaterdag 17 januari 2009
Druiven stekken is eenvoudig!
Gebruik enkel zeer dikke en gezonde eenjarige twijgen. Let goed op de juiste richting van de knoppen. Verschillende soorten winterstek of houtstek kunnen gebruikt worden: gewone stek (1), hielstek (2), krukstek (3), lidstek en eenoogstek.
Vul een pot met stekgrond en steek hierin 2 of 3 stekken. Plaats de stekken op een tamelijk warme plaats (Ongeveer 10-18°C.). Zodra de stekken uitlopen goed beschermen tegen uitdroging door er een plastieken zakje over te doen.
Stekhout dat na zware vorst wordt geknipt bevat minder reservestoffen en de beworteling valt soms tegen. Daarom kan u soms beter in december al stekhout verzamelen. Reken op een slaagpercentage van 30 tot 70 %.
Lees verder over druiven vermeerderen door stekken.
Lees verder in de fruit-stekkalender.
donderdag 15 januari 2009
Kiwi's zaaien kan je zelf ook!
Overrijpe kiwivruchten kan u 1-2 weken in het diepvriesvakje van uw koelkast steken om de zaden een koudebehandeling te geven. De koudebehandeling zorgt ervoor dat de kieming sneller en beter verloopt.
Laat de kiwivruchten ontdooien en doe het vruchtvlees door een keukenzeef om de zaden met water schoon te spoelen.
Vul een propere plastieken pot met zaaigrond en strooi de kiwizaden over de zaaigrond. Dek af met een dunne laag wit zand of met een beetje zaaigrond.
Dek de pot af met glas of plastiek en zet de pot op een warme plaats.
Lees verder over kiwi's vermeerderen door zaaien.
woensdag 14 januari 2009
Enthout of griffelhout verzamelen om te enten
Hoog tijd om bij vorstvrij en droog weer enthout of griffelhout te knippen. Verzamel eerst griffelhout van steenfruit en kiwi's. Later kan u enthout van appel- en perenbomen verzamelen.
Bindt het enthout in bussels, voorzie ze van een etiket en bewaar deze op een koele plaats. Met goed bewaard griffelhout kan u vanaf januari tot april onderstammen enten.
Ook kan u later een extra bestuiver enten op een bestaande fruitboom.
Kenmerken van goed griffelhout: eenjarig, knoppen goed gesloten, fris, ziektevrij, middelmatig dik en lang.
Lees verder over het verzamelen van enthout.
Twee keer per maand fruitnieuwtjes ivm praktische werkzaamheden ontvangen? Schrijf je hier in voor de Fruit-ABC nieuwsbrief.
dinsdag 13 januari 2009
Snoeien van fruitbomen
Overdag is er momenteel geen vrieskoude meer. De lichte nachtvorst is geen probleem om de meeste fruitsoorten normaal te snoeien.
Op jonge appel- en perenbomen kan de snoei uitgesteld worden tot in de maand maart.
Oudere appel- en perenbomen kan je best nu al snoeien. Lees verder over appelsnoei.
Lees verder over perensnoei
De kas- of serredruiven zijn normaal al in december gesnoeid. Is dat vergeten geweest, probeer ze dan zo spoedig mogelijk te snoeien.
Openluchtdruiven kunnen de ganse maand januari gesnoeid worden. Eventueel kan dat ook nog in februari gebeuren. In januari snoeien bevorderd meer de groei, hetgeen bij druiven zeer gunstig is.
Lees verder over druiven.
Het beste weer om te snoeien is droog en vorstvrij weer. De wonden drogen snel op en er is minder gevaar op infectie van schimmelziekten.
Niet alle fruitsoorten mogen in de maand januari gesnoeid worden.
Meer lezen over het snoeien van fruitbomen en fruitstruiken in januari.
zondag 11 januari 2009
Druiven-snoeidemonstratie te Brakel (O.Vl.) op zondag 18 januari 2009
Deze snoeidemonstratie gaat door op zondag 18 januari te B 9660 Brakel (deelgemeente Elst), Provincie Oost-Vlaanderen (Vlaamse Ardennen), België.
Samenkomst aan feestzaal “TER ELST” Ommegangstraat 3 (parking achteraan) te B 9660 Brakel (Elst)
De deelnemers worden ontvangen tussen 8 en 9 uur met een warme koffie.
Daarna maakt men een kleine wandeling naar de wijngaard landgoed DORREBEEK.
Aldaar aangekomen gaat men het hebben over de aanleg van een wijngaard, de gebruikte materialen en druivenrassen.
Men zal de gepaste druivensnoei demonstreren bij eenjarige en meerjarige druivenplanten
Er is een demo- en info-standje voorzien met allerhande steun en bindmateriaal.
Alle vragen zijn welkom. U kan ze reeds stellen per e-mail aan dhr. Hugo Bernar: hagelingATskynetDOTbe (vervang AT door @ en DOT door . )
Internetadres: www.hageling-bio.be
Op 18 januari is de eerste dag dat de Geutelingen worden gebakken, u kan deze nuttigen en aankopen na de wandelvoordracht in Feestzaal “TER ELST”
Organisatie: Hugo Bernar, De Koekelaere Eric, De Koekelaere Firmin
Infobron: Email van Hageling (10/01/2009)
Guy
Fruit ABC
Snoeien van fruitsoorten. Wanneer snoeien?
Een deskundige fruitsnoei wordt zoveel mogelijk in de juiste maand toegepast.
Eenvoudig op te zoeken in de "Fruit-snoeikalender".
Bij strenge vorst overdag kan u jonge bomen of struiken beter niet snoeien; stel de snoei dan even uit.
Enkel ingeval van afgebroken takken, vormcorrectie en zieke plantendelen kan er in andere maanden ook gesnoeid worden.
Een jaarlijkse fruitbomensnoei is bij de meeste fruitsoorten wenselijk.
Niet alle fruitsoorten mogen in de winter gesnoeid worden!
Wintersnoei zal in het algemeen de groei bevorderen en zomersnoei zal de groei meer afremmen (vertragen).
De meeste steenfruitsoorten (Prunus-soorten zoals o.a. pruimenbomen en kersenbomen) mogen niet in de winter gesnoeid worden!
Sommige fruitsoorten zoals walnoten, druiven en kiwi's kunnen veel sap verliezen (bloeden) als ze in het voorjaar worden gesnoeid.
Infobron:
Snoeikalender op www.houtwal.be
Abonneren op:
Posts (Atom)