Teelt, snoei en verzorging van fruitbomen, druiven, kleinfruit, noten en bijzondere fruitsoorten. Bijzondere tomaten. Volgtip: www.fruitabc.be

dinsdag 21 april 2020

Bloesemsterfte of taksterfte (Monilia) bij zure kersen (kriekenbomen) en pruimenbomen.

Op dit ogenblik staan de zure kersenbomen (morel, noordkriek) in volle bloei.
Ongesnoeide bomen drogen na regen niet snel op en zijn gevoeliger voor aantasting door bloesemsterfte.

Droge takken vanaf april tot augustus door Monilia laxa en Monilia fructigena

GEVOELIGE BOOMSOORTEN.
Tak- en bloesemsterfte komt veel voor bij zure kersen/ krieken (Prunus cerasus). Soms worden ook pruimenbomen (Prunus domestica & Prunus salicina), abrikozen (Prunus armeniaca), amandelboompje (Prunus triloba) en Japanse sierkersen (Prunus serulata cv's) aangetast en kunnen zij de ziekte overbrengen naar zure kersenbomen in de omgeving.
Sommige zure kersenrassen zoals o.a. 'Noordkrieken' zijn meer vatbaar voor bloesemsterfte dan andere. Er bestaan ook rassen die minder vatbaar zijn.

SYMPTOMEN.
Meteen na de bloei verdorren de bladeren aan het uiteinde van verschillende dunne twijgen. Het aantal verdroogde, bruine bladeren neemt geleidelijk toe.
De infectie gebeurt bij regenachtig weer tijdens de bloei.

PREVENTIE VAN TAKSTERFTE.
Een preventieve behandeling met schimmelwerende middelen (contactfungiciden) kan bij het begin en tijdens de bloei gebeuren. Gebruik enkel erkende producten om uw fruitbomen te behandelen! Drie behandelingen zijn meestal voldoende: als de bloemen in witte bloemknopstadium zijn, in volle bloei en als de bloei net gedaan is. Vatbare zure kersen- en pruimenbomen worden preventief behandeld.
Verwijder al de verdroogde vruchten die nog in de boom hangen, ze zijn een belangrijke infectiebron! Vernietig deze vruchtenmummies want ze bevatten talrijke schimmelsporen.
Meer lezen over tak- en bloesemsterfte (Bloesemmonilia - Monilia laxa, Monilia fructigena)

BIOLOGISCHE BESTRIJDING VAN BLOESEMSTERFTE.
Een zeer regelmatige snoei vanaf de bloei tot einde juni kan uitbreiding van taksterfte voorkomen!
Probeer wekelijks de zieke twijgen weg te knippen en te verbranden of mee te geven met de groencontainer.
Knip steeds 15-20 cm gezond hout mee weg! Controleer vanaf de bloei (einde april) wekelijks uw bomen. Ontsmet uw snoeischaar na gebruik.
Luchtig gesnoeide kriekelaars zijn minder vatbaar dan ingesloten, dichtgroeiende bomen/struiken.
Zorg voor een luchtige standplaats en snoei uw boom luchtig, zodat de bloemen snel kunnen opdrogen.
Lees meer over het snoeitijdstip van zure kersen in de snoeikalender.

ZIEKTETOLERANTE RASSEN.
Sommige zure kersenrassen zijn meer vatbaar dan andere. Gebruik voor nieuwe aanplantingen enkel ziektetolerante rassen.
Een goede standplaats waar de bomen snel kunnen opdrogen na regen voorkomt ook problemen.
Meer lezen over het planten van zure kersen en aanbevolen ziektetolerante rassen.
Het is niet altijd eenvoudig om ziekten en plagen op cultuurplanten te determineren.
Een overzicht van nuttige weblinks plantenziekten en plagen: diagnose, voorkoming en biologische bestrijding bij fruit, groenten en sierplanten.

BOEKENTIP voor EEN SUCCESVOLLE FRUITTUIN
Meer lezen over "Gemakkelijk fruit. Fruit uit eigen tuin, terras en balkon" (Auteur Guy De Kinder, Kosmos Uitgevers).

Groente- en Fruit Encyclopedie met verzorgingstips voor appelbomen en kleinfruit

NUTTIGE WEBLINKS OP DEZE BLOG IVM KERSENBOMEN:
Planten van kersenbomen en kersenbestuiving.

Regelmatig wordt er hier een berichtje over fruit of tomaten gepost. Volg ons op twitter.
Een dagelijkse teelttip voor fruit in de Facebookgroep "Liefhebbers van fruit en fruitteelt"
Maandelijks praktische fruittips voor de fruittuin ontvangen? Schrijf je hier in voor de Fruit-ABC nieuwsbrief.
Labels: Prunus cerasus, bloesemmonilia, bloesemsterfte, kriekenboom, Monilia fructigena, Monilia laxa, taksterfte, zure kersen, taksterfte zure kersen, taksterfte kersen, taksterfte krieken

maandag 13 april 2020

Geef fruitbomen een goede start bij het planten.



PLANTTIPS.
Ruim planten, matig bemesten en snoeien geeft de fruitbomen een betere hergroei.
Elke winter (en voorjaar) worden er fruitbomen en fruitstruiken geplant.
Voor een optimale groei moet je elke fruitboom steunen met een boompaal. Tussen de boomstam en de steunpaal is de afstand 10-15 cm.
Laat de boom niet schuren tegen de paal, maar maak hem met een ruime lus vast. (Bindbuis in de vorm van een zgn "platte acht").

ZORGEN NA HET PLANTEN.
Op de boomspiegel kan je stalmest, compost of half verteerd hakselhout aanbrengen zodat de vochtigheid en het bodemleven eronder optimaal is. Probeer de stam vrij te houden van het afdekmateriaal.
Laat het eerste jaar geen of slechts heel weinig vruchten staan aan de fruitbomen. Je kan nu reeds de meeste bloemen verwijderen, zodat uitputting voorkomen wordt.
Een fruittuin met herinplant vraagt wat extra aandacht voor het planten. Herinplant is als je opnieuw fruitbomen of kleinfruit plant waar eerder reeds fruitsoorten stonden.
Tagetes (afrikaantjes) hebben een aaltjesdodende werking en kunnen deze maand op een warme plaats gezaaid worden. (Zie afbeelding van Tagetes patula)
Voor een optimale groei laat je het eerste groeijaar geen onderbegroeiing toe. Probeer wekelijks te schoffelen om een zwarte boomstrook van 60 tot 90 cm aan te houden.

SLECHTE HERGROEI VERHELPEN.
- Komt uw fruitboom na het planten nog niet in de groei? Controleer of de grond niet te droog is. Indien de grond erg droog is dan kan je éénmaal per week een flinke hoeveelheid water geven aan die boom.
- Bomen die in de winter te nat stonden komen mogelijk niet in de groei doordat er wortels afgestorven zijn. Probeer de grondoppervlakte oppervlakkig los te maken en bedek de grond rond de stam met een 3 cm compost. (De stam iets vrij houden)
Je kan de fruitboom uit de grond halen en daarna op een verhoogde rug planten.
- Bomen die te diep geplant werden hergroeien slecht. Fruitbomen moeten met hun bovenste wortels net onder de grondoppervlakte te zitten. Indien nodig kan je de boom uit de grond halen en minder diep planten. Na het herplanten de boom vastmaken aan de boompaal en wekelijks water geven!

- Perzikbomen die in het voorjaar geplant werden hergroeien mogelijk ook moeilijk. Je kan dan alle zijtakken tot 5-10 cm van de stam/harttak wegknippen zodat de hergroei verbeterd. Ook takverkaling wordt door dit terugsnoeien voorkomen!
- Het takkengestel van de bomen moet ongeveer hetzelfde volume hebben als het wortelgestel. Heb je maar zeer weinig wortels dan moet je alle takken zeer goed terugsnoeien.
- Maak de grond op de zwarte boomstrook regelmatig oppervlakkig los met een hak of schoffel.
- Bedek de zwarte plantstrook of boomstrook met een dunne laag compost.
Foto van de roodvlezige appelboom 'Niedwetskyana'. De boomstrook of boomspiegel wordt vrij van concurrerende begroeiing (onkruiden, gras, ...) gehouden. Met een hak of schoffel maak je de grond rond de boomstam oppervlakkig los.

Om kruipende boterbloem te verwijderen kan je best de grond opsteken met een riek en daarna alle boterbloemen en uitlopers oprapen.
Kruipende boterbloem heeft een voorkeur voor grond met een slechte grondstructuur. Kalk strooien en de grondstructuur verbeteren (met de riek) kan helpen in de bestrijding. Laat de zuurheidsgraad (pH) van uw tuingrond eens onderzoeken in een tuincentrum zodat je weet hoeveel kalk je mag strooien.

Meer lezen over fruitsoorten optimaal laten hergroeien na het planten.

BOEKENTIP voor EEN SUCCESVOLLE FRUITTUIN
Meer lezen over "Gemakkelijk fruit. Fruit uit eigen tuin, terras en balkon" (Auteur Guy De Kinder, Kosmos Uitgevers).
Groente- en Fruit Encyclopedie met verzorgingstips voor fruitbomen en kleinfruit

Maandelijks praktische fruittips voor de fruittuin ontvangen? Schrijf je hier in voor de Fruit-ABC nieuwsbrief.
Labels: optimale hergroei, planten fruitbomen, planten fruitsoorten, fruitsoorten planten, fruitbomen planten, fruit planten, verzorging fruitbomen, planten van bomen

vrijdag 10 april 2020

Fruitsoorten stekken in april

Het vermeerderen van fruitsoorten of onderstammen door stekken doe je in de juiste maand en je kan dit opzoeken in de "Fruit ABC-Stekkalender".
Houtig kleinfruit en druiven kun je vermeerderen door stekken. Ook sommige sierstruiken kan je nu stekken. Houtig kleinfruit zijn trosbessen, kruisbessen, bramen en frambozen.
Zeer gemakkelijk wortelen de rode trosbessen, witte trosbessen, zwarte trosbessen en jostabessen. Je kan deze vandaag ook nog vermeerderen door stekken!

TIPS BIJ HET STEKKEN.
Stekken van vijgen en druiven steek je in speciale stekgrond. (Meestal minimum 15°C.). Als je stekken wil nemen van snoeihout dat enkele maanden geleden is afgeknipt, dan kan je dit best enkele uren in het water leggen om water op te zuigen.
Als er teveel zonlicht is dan moet je afschermen om verwelking en verbranding te voorkomen. Schermen kan je met vliesdoek en krantenpapier doen.
Om de stekken te snijden gebruikt je een scherp mes of een scherpe snoeischaar.
Winterstekken of houtstekken worden in de rustperiode, zonder bladeren genomen. Je kan de vroeger gemaakte winterstekken nu uitplanten. (Zie foto)

STEKPLAATS.
Sommige fruitsoorten kan je best in potten onder glas (kas) stekken, maar de meeste soorten kunnen ook als winterstek in openlucht ingekuild worden.

Buiten ingekuilde/ ingelegerde stekken worden deze maand afzonderlijk uitgeplant in volle grond.
Foto 1: Winterstekken van kwee (Cydonia oblonga) uitgeplant. Om de grond luchtiger te maken werd er zand toegevoegd. Op deze winterstekken kan je later peren oculeren of enten. (In april kan je in openlucht op vaststaande onderstammen enten)

In een te droge periode moet je de winterstekken regelmatig (wekelijks) water geven. De dag na het geven van water kan je best de grondoppervlakte oppervlakkig hakken of schoffelen.
Een bescherming tegen te felle zon met vliesdoek is gunstig voor een betere beworteling te bekomen.

Gewortelde stekken die in een kas/serre stonden om te wortelen mogen pas rond half mei buiten gezet worden.

PLANTENSOORTEN TE STEKKEN IN APRIL.
- Houtig kleinfruit:
Blauwe bessen (Vaccinium c.), rode en witte trosbessen (Ribes nigrum) en zwarte trosbessen (Ribes rubrum).
- Warmteminnende fruitsoorten:
Druiven (Vitis vinifera), passiebloem/passievrucht (Passieflora), vijg (Ficus carica) en wolmispel of loquat (Eriobotrya).
Ingekuild snoeihout van druiven en vijgen kan je ook nog gebruiken om te stekken mits het snoeihout eerst een nacht in water te dompelen.
Sommige fruitsoorten kan je in de kas/serre stekken, maar de meeste soorten plant je als winterstek in openlucht uit.

WORTELSTEKKEN NEMEN IN APRIL.
Je kan nu wortelstekken van bramen (Rubus fruticosus) en van frambozen (Rubus idaeus) nemen.

BOEKENTIP voor EEN SUCCESVOLLE FRUITTUIN
Meer lezen over "Gemakkelijk fruit. Fruit uit eigen tuin, terras en balkon" (Auteur Guy De Kinder, Kosmos Uitgevers).
Groente- en Fruit Encyclopedie met verzorgingstips voor fruitbomen en kleinfruit

NUTTIGE WEBLINKS OP DEZE BLOG IVM STEKKEN VAN PLANTEN:
Tips voor het uitplanten van winterstekken.
Stekkalender voor alle fruitsoorten.
Weblinks i.v.m. het vermeerderen van planten.
Winterstekken van trosbessen of aalbessen.
Planten vermeerderen d.m.v. zomerstekken (basisinformatie).
Stekken van blauwe bessen (Vaccinium corymbosum).
Werkwijze bij het stekken van diverse fruitsoorten (index-pagina).

Volg de dagelijkse berichten en praktische tips op twitter! http://twitter.com/gdekinder
Maandelijks praktische fruittips voor de fruittuin ontvangen? Schrijf je hier in voor de Fruit-ABC nieuwsbrief.
Labels: plantenvermeerdering, stekkalender, planten vermeerderen, stekken in maart, fruit stekkalender, fruit stekken maart, stekken in maart, vermeerderen planten, winterstek, vermeerderen, planten stekken

maandag 6 april 2020

Fruitbomen en fruitstruiken snoeien in april.

De bloei van de meeste fruitbomen is ca 2-4 weken vroeger dan normaal. Voor een goede kruisbestuiving moeten er tijdens de bloei voldoende honingbijen, hommels en solitaire bijen aanwezig zijn.
Indien nodig kan de snoei van fruitbomen nog steeds gebeuren. Ook een correctie van de wintersnoei is nu mogelijk. Lichte nachtvorst en stormweer is geen probleem om overdag te snoeien.
Een deskundige fruitsnoei doe je zoveel mogelijk in de juiste maand. Bekijk nu de handige fruit-snoeikalender; een handig overzicht wanneer wat te snoeien. Eenvoudig op te zoeken in deze "Fruit ABC-Snoeikalender".
Een onderhouds- en vormsnoei kun je in april doen bij appelbomen, kweeperenbomen, perenbomen, appelperen, mispelbomen, trosbessen, bramen, frambozen, blauwbessen, hazelaars en zwarte vlier.
Snoeien in april is meer groeiremmend dan snoeien in de winter. De bloemknoppen zijn nu goed te herkennen. Bloemknoppen breken in april gemakkelijk af, als je snoeihout verwijderd.
Ook in april kan je in Nederland en België lessen en lezingen ivm snoeien van fruitbomen (en leifruitbomen) volgen. Zie agenda in de FruitABC-Nieuwsbrief van april! (Weblink "maandelijkse nieuwsbrief")

SNOEIEN VAN PITFRUITBOMEN IN APRIL.

Snoeien van fruitbomen: kweeperenbomen/ kweeperenstruiken (Cydonia oblonga), gewone perenbomen (Pyrus communis) en appelperen (Pyrus pyrifolia).
Zowel oude als jonge fruitbomen kunnen in april gesnoeid worden!
Fruitbomen (en fruitstruiken) die onlangs geplant werden kan je best goed terugsnoeien zodat ze beter hergroeien.
Hebt je laagstam appel- en perenbomen die geen bloemknoppen hebben, dan kan je hier ook een correctie van de wintersnoei doen. Snoei te lang vruchthout terug tot op enkele knoppen kort bij de gesteltak. Te dikke takken boven in de boom kan je nu ook wegnemen.

SNOEIEN VAN STEENFRUITBOMEN IN APRIL.
Met het snoeien van de meeste steenfruitbomen (pruimen, abrikozen en perzik) kan je beter wachten tot ca 1/2 april. Kersen behoren ook tot de groep steenfruit, maar die mogen tijdens de bloei ook reeds gesnoeid worden.
Probeer alle verdroogde vruchten (mummies) in de bomen goed te verwijderen. Mummies zijn een besmettingsbron voor het nieuwe groeiseizoen.
Bij perzikbomen kan je de meeste zwakke eenjarige twijgen zonder bloemen inknippen op 1 of 2 bladknoppen. Hiermee stimuleer je de groei van stevige eenjarige twijgen die, mits goede belichting, volgend jaar wel bloemen kunnen dragen.

HOUTIG KLEINFRUIT SNOEIEN IN APRIL.
Krentenboompje (Amelanchier), Appelbessen (Aronia), bottelrozen (Rosa pendulina), gele kornoelje (Cornus mas), gojibes (Lycium) en zanddoorn/ duindoorn (Hippophae rhamnoides).
Ribes-soorten : jostabessen (Ribes 'Jostaberry'), kruisbessen/stekelbessen (Ribes uva-crispa), rode & witte trosbessen/Sint Jansbessen (Ribes rubrum), zwarte trosbessen (Ribes nigrum), ...
Vaccinium-soorten: blauwe bessen (Vaccinium corymbosum) en andere Vaccinium-soorten.
Verwijder nu de afgestorven takken bij de honingbessen (Lonicera kamtschatica).

WARMTEMINNENDE FRUITSOORTEN SNOEIEN (KUIPPLANTEN).
Citrus-kuipplanten, Japanse wolmispel/ loquat (Eriobotrya) en passievrucht (Passieflora).
Controleer de potgrond van de kuipplanten op de aanwezigheid van larven van de taxuskever! Ook bij de aankoop van plantgoed (aardbeien, kleinfruit, druiven, kiwibes) kunnen er in de potkluit larven aanwezig zijn --> neem dan direct contact op met uw leverancier!!

GELUKTE OCULATIES SNOEIEN.
Geoculeerde onderstammen snoei je boven de oculatie af. Hierdoor is de oculatie (of chipbudding) verplicht tot uitlopen.
Foto 01: Kersonderstam met 2 oculaties. Enkel de bovenste oculatie groeit uit. Knip de onderstam ca 10 cm boven de oculatie af. Wilde scheuten van de onderstam blijven tijdelijk behouden tot de oculatie ca 8 cm gegroeid is.

NIET SNOEIEN!
Kiwi's, kiwibessen, druiven en notenbomen mag je NIET snoeien in april! Een te late snoei bij deze fruitsoorten geeft sapverlies (= "bloeden") en een ernstige groeiremming.
Mannelijke planten van kiwi en kiwibessen worden NA de bloei gesnoeid. (Juni)

BOEKENTIP voor EEN SUCCESVOLLE FRUITTUIN
Meer lezen over "Gemakkelijk fruit. Fruit uit eigen tuin, terras en balkon" (Auteur Guy De Kinder, Kosmos Uitgevers).
Groente- en Fruit Encyclopedie met verzorgingstips voor fruitbomen en kleinfruit

NUTTIGE WEBLINKS OP DEZE BLOG IVM SNOEIEN:
Geoculeerde onderstammen insnoeien!
Bramen leiden en snoeien (Rubus fruticosus) .
Snoeikalender per maand voor fruitsoorten (fruitstruiken, fruitbomen, druiven en kleinfruit).
Tweemaaldragende frambozen (Rubus idaeus cv's) snoeien.
Wortelsnoei als groeiregeling en om meer vruchten te bekomen (Volledig artikel).

Volg de dagelijkse berichten en tips ivm bijzondere tomaten en fruit op twitter! http://twitter.com/gdekinder
Maandelijkse Nieuwsbrief met praktische tips ivm praktische werkzaamheden ontvangen? Schrijf je hier in voor de maandelijkse Fruit-ABC nieuwsbrief.
Labels: snoeien, fruit snoeien, snoeikalender, fruitsnoeikalender, fruit snoeien in april, fruit snoeien april, fruitbomen snoeien april, snoeien april, snoeien tijdstip, snoeien in april, snoeigids

vrijdag 3 april 2020

Fruitige tuintips in april

Als je denkt dat er in de fruittuin niets te beleven valt, dan heb je het goed mis! Je kunt nu planten, snoeien, stekken en zelfs buiten onderstammen enten. De pruimen- en perenbomen bloeien deze maand!
PLANTEN.
In april kan je blauwe bessen, bramen, druiven, frambozen, taybessen, kiwibessen en vijgen planten.
Plant de laatste ingekuilde winterstekken uit.

SNOEI.
Alle steenfruitbomen kan je vanaf half april snoeien. Sommige kenners snoeien tijdens de bloei hun bomen.
Snoeien en uitbuigen van kersenbomen. Snoei bij jonge kriekenbomen, einde april, de laaghangende takken weg zodat je een stam van 50-60 cm bekomt.
Kolomappelbomen kan je einde april of begin mei snoeien. Snoei het te lang of vertakt vruchthout terug tot een kort zijtakje kort bij de middenas.
Druiventakken kan je nu horizontaal buigen (Guyot-systeem). Uitdunnen en aanbinden van jonge druivenscheuten.

VERMEERDEREN.
Winterstekken van druiven en vijgen kan je in potten stekken en in de kas/serre plaatsen. Je gebruikt hiervoor ingekuild snoeihout/stekhout dat nog in rust is
Enten op vaststaande onderstammen (steenfruit en pitfruit) en/of omenten van fruitboom.
Omenten van (mannelijke)kiwiplant.

ONDERHOUD.
Taksterfte & bloesemsterfte bij kriekenbomen verwijderen. Ook sommige pruimenrassen zijn vatbaar.
Bloemen van fruitbomen beschermen tegen LNV.
Appelbomen controleren op wollige bloedluis en witziektepluimen.
Feromoonval tegen pruimenmade hangen.
Controle van kruisbessen op vraatschade van de kruisbessenbladwesp.
Nestplaatsen voor oorwormen in fruitbomen omhoog hangen.
Druivelaars controleren op aantasting van druivenbladgalmijt.
Fruitbomen controleren op aantasting van de wintervlinder.

Van enkele onderwerpen kan je de komende weken hier meer vernemen. Neem ook een kijkje in het blogarchief van de vorige jaren!
TIP! Klik op de menu rechts: blogarchief > 2019 ofwel 2018 > april. Je kan op deze manier vanaf 2008 tot 2019 het archief raadplegen!
KLIK OP DE AFBEELDING VAN HET BLOGARCHIEF OM DEZE GROTER TE MAKEN!

De FruitABC-nieuwsbrief verschijnt één keer per maand. Met praktische teelttips, snoeitips en vermeerderingstips voor alle fruitsoorten. Met een agenda van fruitactiviteiten (voordrachten, lessen, cursussen, workshops) in BE en NL die je kan volgen.
Maandelijks tips voor de fruittuin in uw mailbox? Schrijf je hier in .

Volg de dagelijkse berichten en praktische tips op Facebook FB Liefhebbers van fruit & fruitteelt

woensdag 1 april 2020

Fruit-ABC-Nieuwsbrief van april

KLIK OP DE AFBEELDING OM DEZE GROTER TE MAKEN!
De Fruit-ABC-Nieuwsbrief met praktische fruitinformatie (4 blz, A4-formaat) werd vandaag verstuurd!
Onderwerpen in de nieuwsbrief van 1 april:


SNOEI.
Fruitsoorten te snoeien in april.
Snoeien van vijgen.
Kerven om meer zijhout te krijgen.
Pruimenbomen snoeien en uitbuigen.

VERMEERDERING.
Fruitsoorten te stekken in april.
Meerdere fruitrassen op één boom enten!

PLANTEN.
Kiwibessen passen ook in de kleine tuin. (Zelfbestuivende kiwibes 'Issai')

ONDERHOUD.
Gezaaide tomaten oppotten en op een lichtrijke plaats zetten.
Lentenachtvorst schade voorkomen aan bloesems.
Oorwormen schuilplaatsen maken. Oorwormen ruimen veel schadelijke insecten op!

ALLERLEI
Fruitige tuintips voor april.
Fruit kweken op het terras.
Onderwerpen in volgende nieuwsbrief.

BOEKENTIPS
Groente- en Fruit Encyclopedie, 10de druk.
Gemakkelijk fruit. Uit eigen tuin, van terras of balkon.

AGENDA
Lezingen/voordrachten, lessen en workshops over snoeien, enten, planten, teelt en verzorging van fruit en bijzondere tomaten.
TuinAgenda: tuinbeurzen, planten ruilen, snoeilessen, snoeidemonstraties, workshop snoeien, entlessen, fruitinfo.

KLIK OP DE AFBEELDING OM DEZE GROTER TE MAKEN (Knipsel uit de agenda)
Volg eens een praktische snoeiles of voordracht! Er zijn verschillende snoeicursussen in Nederland en Vlaanderen. Data en plaatsen staan in onze TuinAgenda.

De FruitABC-nieuwsbrief verschijnt één keer per maand.
In de nieuwsbrief van april vind je teelttips, snoeitips en vermeerderingstips voor alle fruitsoorten.

GRATIS NIEUWSBRIEVEN MET TIPS ONTVANGEN?
Eén keer per maand tips voor de fruittuin in je mailbox? Eén keer per maand de fruittips en tuinagenda te ontvangen.
Volg de dagelijkse berichten en praktische tips voor de fruittuin op twitter! http://twitter.com/gdekinder
Een dagelijkse teelttip in de Facebookgroep Liefhebbers van Fruit en Fruitteelt

labels: oppotten tomaten, kroongriffelen, druiventakken horizontaal buigen, zoete kersen, meeldauw appel, lentenachtvorst, taxuskever, wintervorst perenbomen, kersen uitbuigen