Teelt, snoei en verzorging van fruitbomen, druiven, kleinfruit, noten en bijzondere fruitsoorten. Bijzondere tomaten. Volgtip: www.fruitabc.be

zondag 15 maart 2015

Kiwi's enten is niet moeilijk!

In een licht verwarmde kas/serre kan u ook nog kiwiplanten of appelboompjes enten!

In de fruitblog van januari kwam het zaaien van kiwi's reeds aan bod.
De gewone (behaarde) kiwi's (Actinidia deliciosa) is gemakkelijk te zaaien en mits wat handigheid ook te enten. De gewone kiwi is heel moeilijk te vermeerderen door middel van stekken, vandaar dat zaaien en enten meer aangewezen is!
Gezaaide kiwiplanten geven na ca 8 (10) jaar bloemen en vruchten. Geënte kiwiplanten geven meestal na twee jaar vruchten.
Zaai de kiwi's op een warme plaats (20°C), nadat ze een koudebehandeling hebben gekregen. Kiwizaailingen kunnen het volgende jaar geënt worden.

Als voorbereiding op het enten worden de kiwiplanten tijdig ingepot. Dit kan reeds in november - december gebeuren. De lange twijgen en wortels mogen hierbij wat ingekort worden.
De planten worden eerst in een koude (vorstvrije) ruimte geplaatst. Geleidelijk aan kan men de temperatuur verhogen, zodat de kiwiplanten in maart of april volledig in het blad staan.
De 1 - of 2 (3)- jarige kiwizaailingen welke goed in groei zijn kan men enten. Doordat de zaailingen in groei zijn getrokken, is de lukking van de enten meestal beter. (De lukking is 60 tot 90%)

U kan enten op ongeveer 5 tot 10 cm boven de grond. Als entmethode kan u de plakgriffel (copulatie) en de verbeterde plakgriffel (Engelse griffel) gebruiken. Ook met een enttang kunnen entingen snel en goed gemaakt worden! Kiwiplanten hebben heel zacht hout zodat het snijmes van de enttang lang scherp blijft!
Voor een optimale vergroeiing tussen ent en onderstam moet de luchtvochtigheid voldoende hoog blijven. U kan dit bekomen door vliesdoek over de geënte onderstammen te leggen en door water te vernevelen op de planten.

Extra warmte aan de entplaats zorgt eveneens voor een betere vergroeiing tussen ent en onderstam.
Meer lezen over het enten van kiwi's.

Vanaf half mei als er geen vorstgevaar meer is kunnen de jonge entelingen in openlucht uitgeplant worden. Doe dit bij een bewolkte dag want de jonge bladeren verbranden gemakkelijk door de zon.
Meer lezen over de vermeerdering en snoei van kiwi's.

NUTTIGE WEBLINKS OP DEZE BLOG IVM KIWIPLANTEN (Actinidia deliciosa):
Kiwi's en kiwibessen snoeien (januari).
Kiwi's kan u zelf ook zaaien.
Kiw's en kiwibessen planten als leiplant in de tuin.
Mannelijke kiwibes in openlucht omenten.
Meer lezen over de verzorging van kiwi's en kiwibessen in de Groente & Fruit Encyclopedie (Auteurs: Luc Dedeene & Guy De Kinder, Kosmos Uitgevers)

Volg de dagelijkse berichten en tips ivm bijzondere tomaten en fruit op twitter! http://twitter.com/gdekinder
Maandelijks fruitnieuwtjes ivm praktische werkzaamheden ontvangen? Schrijf je hier in voor de Fruit-ABC nieuwsbrief.
Labels: planten vermeerderen, Actinidia deliciosa vermeerdering, kiwi's vermeerderen, vermeerdering kiwi, kiwi enten, enten van kiwi, griffelen van kiwi, oculeren van kiwi, Actinidia deliciosa

Geen opmerkingen:

Een reactie posten