Teelt, snoei en verzorging van fruitbomen, druiven, kleinfruit, noten en bijzondere fruitsoorten. Bijzondere tomaten. Volgtip: www.fruitabc.be

dinsdag 8 maart 2016

Winterstekken in volle grond uitplanten.


Op losgemaakte zwarte grond kan je nu winterstekken uitplanten. Winterstekken die je vroeg (in maart) kan uitplanten groeien sterker dan stekken die je pas in april of mei zou uitplanten.
Door het voorbije zachte winterweer (2016) kan je nu ook nog winterstekken maken en direct uitplanten.

TIJDSTIP OM STEKKEN UIT TE PLANTEN.
In de maanden maart of april, als de grond voldoende opgewarmd is.
Vroeg uitplanten (februari-maart) op zwarte plastiek geeft de beste beworteling en groei.

TIPS BIJ HET UITPLANTEN VAN STEKKEN.
Steek de stekken (met een lengte van 20-25 cm) 1/2 tot 2/3 diep op goed bewerkte en vruchtbare grond. Gebruik goed verteerde mest (of compost) om een optimale groei te bekomen.
Winterstekken van jostabessen en zwarte bessen wortelen goed en kunnen ook op hun definitieve plaats uitgeplant worden. Je kan NU tijdens de snoei winterstekken maken en direct uitplanten.
Winterstekken van onderstammen die later geoculeerd moeten worden, kan je iets ruimer uitplanten zodat ze goed te bereiken zijn. Fruitonderstammen die je kan stekken zijn 'Kwee' (peeronderstam) en 'St Julien A' (Pruimonderstam).
Druk tijdens het uitplanten de stekken onderaan goed aan zodat ze niet uitdrogen.
Indien je verschillende soorten en rassen uitplant dan kan je best alles goed etiketteren.
Foto 01: Uitplanten van winterstekken van kwee - Cydonia oblonga. De stekken zitten ongeveer 10 tot 12 cm in de grond. Druk de grond rond de stekken een beetje aan.
Op te natte grond of grond met een slechte structuur kan je wit zand door de grond mengen, zodat de grond luchtiger wordt.
Op een te natte grond en/of zware grond kan je best op verhoogde bedden van 1,20 m breed maken en de grond eerst ontwateren. Het uitplanten doe je dan in april als de grond droger en warmer is.

Foto 02: Uitplanten van winterstekken van rode trosbes - Ribes rubrum. Op klei- en leemgrond kan je zand door de grond mengen.

Foto 03: Uitplanten van winterstekken van zwarte trosbes/ zwarte aalbes - Ribes nigrum. Van het snoeihout van zwarte bessenstruiken kan je stekken nemen en direct uitplanten.

NAZORGEN BIJ HET UITPLANTEN.
Voorzie de winterstekken van een duidelijk etiket en let op dat dit etiket (label) niet kan insnoeren.
Bij uitdrogend weer (schrale, koude wind) moet je de stekken goed aandrukken en indien nodig zelfs bevochtigen.
Staan de stekken in een kas/serre, dan lopen de knoppen al uit. Ze zijn dan vorstgevoelig geworden en mogen pas vanaf begin (half) mei uitgeplant worden.
Van gemakkelijk wortelende kleinfruitsoorten zoals rode trosbes, witte trosbes, zwarte bes en jostabes kan je nog steeds stekken nemen.
Lees verder over kleinfruit en druiven vermeerderen door stekken.
Niet alle fruitsoorten kunnen nu nog gestekt worden. Wil je toch op een ander tijdstip stekken, plaats dan de stekken in een pot met stekgrond en hou de pot op een temperatuur van 15 tot 22° Celsius.
Lees verder in de stekkalender-fruitsoorten.

NUTTIGE WEBLINKS OP DEZE BLOG IVM STEKKEN VAN PLANTEN:
Bessenstruiken en fruitsoorten vermeerderen door stekken (maart).
Tips voor het uitplanten van winterstekken.
Stekkalender voor alle fruitsoorten.
Weblinks i.v.m. het vermeerderen van planten.
Winterstekken van trosbessen of aalbessen.

Volg de dagelijkse berichten en praktische tips op twitter! https://twitter.com/gdekinder
Maandelijks fruitnieuwtjes ivm praktische werkzaamheden ontvangen? Schrijf je hier in voor de Fruit-ABC nieuwsbrief.
Labels: houtstekken, uitplanten houtstekken, Uitplanten stekken, uitplanten winterstekken, winterstekken aalbessen, planten winterstekken, planten houtstekken, uitplanten stekken

Geen opmerkingen:

Een reactie posten