Teelt, snoei en verzorging van fruitbomen, druiven, kleinfruit, noten en bijzondere fruitsoorten. Bijzondere tomaten. Volgtip: www.fruitabc.be
vrijdag 14 juni 2013
Wildopslag verwijderen bij fruitbomen!
Er zijn twee soorten van fruitbomen, nl. pitfruitbomen (appel, peer, kwee, mispel) en steenfruitbomen (kers, pruim, perzik en abrikoos) en deze worden allemaal vermeerderd door enten op een onderstam.
Om een optimale groei van fruitbomen te bekomen moet wildopslag regelmatig verwijderd worden. Ook tijdens een regenperiode kan u de wilde scheuten van de onderstam verwijderen.
De beste periode om deze ongewenste wildgroei te verwijderen is tussen mei en september.
Wildopslag ontstaat bij veredelde/ geënte fruitbomen onder de entplaats (entknobbel) en is te herkennen aan de lichtgroene schors en de kleinere bladeren. Soms kan er ook wildopslag vanuit de wortels ontstaan (nr 2 op foto).
De entplaats of entknobbel moet steeds boven de grond blijven. Zit de entplaats bij een jonge fruitboom toch onder de grond? In de maand november kan je die boom hoger planten, zodat de entplaats 10 tot 30 cm boven de grond komt te zitten.
Wildopslag kan ook op de wortels ontstaan. Probeer zo weinig mogelijk wortels te beschadigen, want anders komen er nog meer onderstammen te groeien!
Door wildopslag regelmatig te verwijderen voorkomt men een groeiverzwakking. Het tijdig verwijderen van wildopslag voorkomt ook de uitbreiding van sommige plagen & schimmelziekten.
Knip de ongewenste scheuten en twijgen voldoende diep weg, zodat hergroei voorkomen wordt.
Wildopslag kan je best zo diep mogelijk wegnemen door het met de handen weg te trekken of af te scheuren.
Indien het geënte ras afgestorven is, dan kan u een stevige (verticaal groeiende) scheut van de onderstam behouden om opnieuw te oculeren in augustus.
U kunt ook de wilde scheuten van de onderstam met een stuk wortel tijdens een regenachtige dag verplanten. Snoei na het planten die onderstam terug tot ca 10 (15) cm boven de grond om de verdamping (en verwelking) te voorkomen. Goed aandrukken en nog even aangieten. Dergelijke onderstammen kan u in augustus oculeren met een ander fruitras.
NUTTIGE WEBLINKS OP DEZE BLOG IVM WILDOPSLAG EN ONDERSTAMMEN:
Fruitonderstammen vermeerderen kan u zelf ook!
Geoculeerde onderstammen afknippen.
Onderstamsoorten en te vermeerderen fruitsoorten
Verwantschap en familie bij het enten. Fruitonderstammen en te enten fruitsoorten
Vroeger vruchten met de juiste onderstam.
Wildopslag bij fruitbomen wegnemen!
Twee keer per maand fruitnieuwtjes ivm praktische werkzaamheden ontvangen? Schrijf je hier in voor de Fruit-ABC nieuwsbrief.
labels: wildopslag, wildopslag verwijderen, wild verwijderen, wilde scheuten, onderstam scheuten, wild onderstam, onderstamsoorten
Abonneren op:
Reacties posten (Atom)
Geen opmerkingen:
Een reactie posten