De vrouwelijke wintervlinders klimmen vanaf nu in fruitbomen om eitjes te leggen. Breng daarom lijmbanden aan om dit tegen te gaan!
Als de nachttemperatuur rond het vriespunt zakt is het tijd om lijmbanden tegen de wintervlinder om de stam te plaatsen.
De kleine wintervlinder (Operophtera brumata, familie Spanners) is een nachtvlinder waarvan de spanrupsen in de lente schade kunnen doen aan fruitbomen.
Bij appel-, peren-, pruimen- en kersenbomen kan er in het voorjaar veel vraatschade zijn.
Plantensoorten waarop de kleine wintervlinder vaak voorkomt zijn eiken (Quercus), haagbeuk (Carpinus betulus), wilg (Salix), populier (Populus) en es (Fraxinus). Op nabij groeiende fruitbomen kan er ook vraatschade zijn.
Vretende spanrupsen van de kleine wintervlinder in het voorjaar.
Lijmbanden aangebracht in oktober-november om de vrouwtjes te vangen.
Vogelhuisje voor de koolmees, die veel spanrupsen kan opruimen in het voorjaar.
KLIK OP DE FOTO OM DEZE GROTER TE MAKEN!
Lijmbanden tegen de wintervlinder aanbrengen.
Natuurlijke vijanden van de wintervlinder zijn o.a. de koolmezen, dwergvleermuizen, scharrelkippen (onder de fruitbomen) en de bonte vliegenvanger.
Tijdens de zomer zit deze motten in popstadium in de grond.
De vleugelloze vrouwtjes van de "kleine wintervlinder" gaan in de periode van de eerste nachtvorsten (oktober-november) langs de boomstam omhoog klimmen en haar eitjes leggen bij de eindknoppen van de takken.
In het voorjaar, zodra de eerste bladeren verschijnen, komen de spanrupsen uit de eieren. De kleine spanrupsen vreten in het voorjaar aan de jonge bladeren en soms ook aan de bloemknoppen.
PREVENTIE:
- Verwijder vooraf alle hoog opgroeiende begroeiing, want langs daar kunnen die insecten ook omhoog kruipen.
- Maak de boomstam onderaan goed proper met een harde (stalen) borstel en wrijf alle loszittende schorsdeeltjes weg. De plaats waar een lijmband of rupsenlijm moet komen zou goed proper moeten zijn.
Maak vervolgens op de boomstam een boomlijmband vast. Door begin oktober lijmbanden (20-25 cm breedte) rond de stam aan te brengen kan men vele vrouwelijke wintervlinders opruimen. Einde januari kunnen de lijmbanden verwijderd en verbrand worden. De lijmbanden worden op een hoogte van 1-1,5 meter boven de grond aangebracht (halfstam en hoogstam) en moeten minimaal 20-25 cm breed zijn. Bij laagstambomen worden de lijmbanden net onder de zijtakken vastgemaakt (ca 60 cm boven de grond).
Er bestaat ook rupsenlijm die je kan opwarmen in een warmwaterbad en daarna met een schilderskwast rond de stam kan uitstrijken. Probeer dit werkje op een tamelijk warme dag te doen, dan is deze lijm beter uit te strijken.
Door lijmbanden net onder de onderste gesteltakken vast te maken kan je het opklimmen van de vrouwelijke wintervlinders voorkomen.
Op een milieuvriendelijke manier kan je zo grote vraatschade in het voorjaar voorkomen.
- Hang begin oktober speciale feromoonvallen (+ lokstof) in uw fruitbomen op om de mannelijke wintervlinders te vangen.
- Plaats nestkasten voor vleermuizen nabij uw fruitaanplanting. Vleermuizen eten zeer veel insecten zoals o.a. wintervlinder, fruitmot (motten), meikevers, muggen, perenbladvlo, wantsen. Vleermuizen doen nooit schade aan fruit. Voor vlaanderen zijn de gewone dwergvleermuis, de rosse vleermuis (of vroegvlieger) en de laatvlieger interessant.
Een vleermuizenkast kan op minstens 3 meter hoogte op een paal, tegen een boom of gevel geplaatst worden. De kasten komen op een zuid-, zuidoost of zuidwest kant. Het materiaal voor een nestkast is bijvoorkeur gemaakt van houtbeton (= mengsel van houtvezel en beton).
In de aanvliegroute (ca 6 m) mogen er geen hindernissen van takken en bomen zijn. Ook mogen er geen lichtbronnen in de nabijheid zijn. De nestkasten worden tenlaatste in maart geplaatst, zodat u nu de tijd hebt om nestkasten te maken of aan te kopen!
Meer info op http://www.vivara.be/ (Geef in het zoekvenster op "vleermuizen"). Infobron maandlbad "Belgische fruitrevue" van oktober 2015 met artikel "Waarom nestkasten voor vleermuizen plaatsen" door Francis Flusu.
TIP.
Probeer eens een voordracht of lezing ivm fruit en/of het herkennen van ziekten en plagen bij te wonen! Data en onderwerpen kan u lezen in onze FruitABC-nieuwsbrief.
NUTTIGE WEBLINKS OP DEZE BLOG IVM PLANTENZIEKTEN OP DE WINTERVLINDER:
Afgevreten bladeren, bloemen en vruchten door de wintervlinder (mei).
Wintervlinder met spanrupsen die in het voorjaar veel schade kunnen doen aan fruitbomen
Rupsen van de wintervlinder in april bestrijden.
Struiken en hagen planten om ziekten en plagen te voorkomen.
Ziekten en plagen op fruitbomen en houtig kleinfruit
Lijmbanden of rupsenlijm tegen de wintervlinder aanbrengen!
Preventie van ziekten en plagen op fruitbomen.
Schuilplaatsen voor oorwormen maken. Natuurlijk bladluizen en andere plagen bestrijden.
Weblinks plantenziekten en plagen: diagnose, voorkoming en biologische bestrijding bij fruit, groenten en sierplanten.
Groente- en Fruit Encyclopedie met verzorgingstips voor appelbomen en kleinfruit
GRATIS NIEUWSBRIEVEN MET TIPS ONTVANGEN?
Deze blogberichten ELKE DAG in uw mailbox? Schrijf je hier in om DAGELIJKS deze blogberichten met praktische tips voor de fruittuin in uw mailbox te ontvangen.
Volg de dagelijkse berichten en praktische tips voor de fruittuin op twitter! http://twitter.com/gdekinder
Labels: wintervlinder, kleine wintervlinder, Operophtera brumata, spanrups, spanners, spanrupsen, biologische bestrijding wintervlinder, lijmbanden, lijmbanden fruitbomen, lijmbanden wintervlinder
Teelt, snoei en verzorging van fruitbomen, druiven, kleinfruit, noten en bijzondere fruitsoorten. Bijzondere tomaten. Volgtip: www.fruitabc.be
Abonneren op:
Reacties posten (Atom)
Geen opmerkingen:
Een reactie posten