Teelt, snoei en verzorging van fruitbomen, druiven, kleinfruit, noten en bijzondere fruitsoorten. Bijzondere tomaten. Volgtip: www.fruitabc.be

dinsdag 14 juli 2009

Vroegtijdige bladval bij fruit?Verschillende oorzaken zijn mogelijk: voedselgebrek, schimmelaantasting, spintmijten en luchtgebrek in de grond.
Indien de boom nog niet lang geplant is, kan het een gevolg zijn van te diep te planten. Normaal mogen de wortels maar net onder de grondoppervlakte zitten. Zitten ze abnormaal diep, dan kunnen ze luchtgebrek krijgen, waardoor de boom afwijkingen gaat vertonen.
Door veel ruw organisch materiaal (humus) in de plantput te doen, kan er ook (tijdelijk) luchtgebrek zijn in de grond.
Te natte grond of grond met een slechte structuur. De grond waar die boom staat moet voldoende lucht bevatten, want ook de wortels hebben zuurstof nodig!
Diverse bladschimmels kunnen ook vroegtijdige bladval veroorzaken. Fruitstruiken geplant onder bomen zijn meestal meer onderhevig aan bladschimmels en bladval.
Meer lezen over vroegtijdige bladval bij kersen en ander steenfruit.
Meer lezen over vroegtijdige bladval bij trosbessen.
Het is niet altijd eenvoudig om ziekten en plagen op cultuurplanten te determineren.
Een overzicht van nuttige weblinks plantenziekten en plagen: diagnose, voorkoming en biologische bestrijding bij fruit, groenten en sierplanten.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten