Teelt, snoei en verzorging van fruitbomen, druiven, kleinfruit, noten en bijzondere fruitsoorten. Bijzondere tomaten. Volgtip: www.fruitabc.be

donderdag 18 augustus 2011

Snoeien van pruimenbomen (Prunus domestica cv's).


Pruimenbomen (Prunus domestica) behoren tot de groep steenfruit. Pruimenbomen vragen in het algemeen weinig onderhoud en zijn relatief gemakkelijk te kweken en te snoeien.
Meestal kunnen de pruimenbomen verder met een beperkte snoei. Door de pruimenbomen te snoeien krijgt u een mooiere boomvorm, iets minder vruchten en minder takken die afbreken. De vruchten kunnen beter uitgroeien en smaken lekkerder door deze snoei. Luchtig gesnoeide bomen drogen sneller op en zijn minder vatbaar voor vruchtrot (Monilia fructigena).

Sommige pruimenrassen (o.a. 'Victoria') kan u beter zo weinig mogelijk snoeien, doordat ze kunnen afsterven bij zware snoei. Het snoeien in de winter wordt algemeen afgeraden bij steenfruit. Snoei bij een zomerse, droge dag zodat de wonden snel kunnen opdrogen.
Sterke (lange), verticaal groeiende twijgen worden meestal weggesnoeid ofwel horizontaal uitgebogen.
Verwijder ook te steil groeiend takken aan de harttak en de wildopslag van de onderstam. Verdroogde of beschimmelde vruchten worden ook verwijderd, zij vormen een belangrijke infectiebron voor vruchtrot.

Meer lezen over het snoeien van pruimenbomen.
De meeste steenfruitsoorten (Prunus-soorten zoals o.a. pruimenbomen, kersenbomen, perzikbomen en abrikozen) worden tijdens de zomerperiode gesnoeid!

NUTTIGE WEBLINKS OP DEZE BLOG IVM PRUIMENBOMEN:
Barsten van vruchten na regen.
Bestuiving is belangrijk bij het planten van pruimenbomen.
Fruitbomen en fruitstruiken te snoeien in augustus.
Plantenziekten en plagen op fruitsoorten.
Pruimenbomen snoeien en uitbuigen in april.
Snoeikalender voor alle fruitsoorten.
Snoeien van vroege pruimen in juli.
Schrijf je hier in voor de Fruit-ABC nieuwsbrief.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten