Teelt, snoei en verzorging van fruitbomen, druiven, kleinfruit, noten en bijzondere fruitsoorten. Bijzondere tomaten. Volgtip: www.fruitabc.be

vrijdag 23 september 2011

Driebladige citroen in de siertuin (Poncirus trifoliata).


Foto: Poncirus trifoliata, een kegelvormige driebladige en winterharde citroenboom. De piramidaalvormige plant op de foto is ca 2,50 meter hoog en onderaan ca 1 meter breed.
Met dank aan Stefaan Swyngedauw voor het terbeschikking stellen van de mooie foto's!

Poncirus trifoliata (= driebladige wilde citroen) is geschikt als vrijgroeiende struikvorm {solitair} en als dichtgroeiende haag in de siertuin.
De opvallende, geurende vruchten zijn erg aromatisch.
Deze bijzondere gedoornde (sier)fruitsoort is weinig vatbaar voor ziekten, maar vraagt wel een beschutte, warme standplaats.
Een goede beschutte standplaats is nabij een muur die bescherming geeft tegen noorden- en oostenwind.
Op een geschikte plaats in volle grond kan deze sierlijke fruitstruik een hoogte van 2-4 meter bereiken.
Momenteel (einde september) zijn de opvallende vruchten nog niet rijp.

De rijpe vruchten zijn bruikbaar om te verwerken in combinatie met andere vruchten zoals kweeperen, peren en appels. Voor verse consumptie zijn de vruchten niet geschikt.
De zaden kunnen gemakkelijk uitgezaaid worden en de zaailingen zijn later bruikbaar als onderstam voor diverse Citrus-soorten.
Meer lezen over de wilde citroen, driebladige citroen of Poncirus trifoliata.
Twee keer per maand fruitnieuwtjes ivm praktische werkzaamheden ontvangen? Schrijf je hier in voor de Fruit-ABC nieuwsbrief.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten