Teelt, snoei en verzorging van fruitbomen, druiven, kleinfruit, noten en bijzondere fruitsoorten. Bijzondere tomaten. Volgtip: www.fruitabc.be

woensdag 12 juni 2013

Opvallende bloemen bij kiwibessen (Actinidia arguta).


'Weima' is een mannelijke bestuiver met opvallende stuifmeeldraden (foto 1). Dit ras geeft zelf geen vruchten maar dient als bestuiver van vrouwelijke kiwibessen of als bestuiver voor 'Issai', welke dan iets dikkere bessen met pitten zal geven.
Hommels en bijen zorgen voor de overdracht van stuifmeel naar de stampers van de vrouwelijke bloemen.

'Jumbo' (foto 2) is een vrouwelijke kiwibes die moet bestoven worden met stuifmeel van een mannelijke kiwibes. Dit ras zou de grootste kiwibessen geven. De bloemen zijn erg aantrekkelijk.
Nog gesloten bloemknoppen van 'Issai'

'Issai' is een eenhuizige zelfbestuiver die ook (kleinere) vruchten geeft. De bloei is meestal later dan bij de gewone vrouwelijke rassen, waardoor de eerste bloemen soms niet bestoven worden. 'Issai' geeft snel veel bloemen en vruchtjes. (Foto 3: 'Issai')
De eerste bloempjes van de zelfbestuivende 'Issai' waren pas op 31 mei 09 geopend. De stijlen (vrouwelijk deel) zijn wit en zitten in het midden. De (onvolgroeide) stuifmeeldraden (= mannelijke delen) zijn bruin en zitten aan de buitenkant van de bloem.

Opvallende witte bloemen bij de kiwibessen. Kruisbestuiving is meestal nodig!
De meeste kiwibessen zijn tweehuizig (Mannelijke en vrouwelijke bloemen op afzonderlijke planten).
In 2011 bloeiden 'Jumbo', 'Ken's Red' en 'Weima' reeds op 20 mei. In 2012 bloeien de kiwibessen 'Ken's Red' en 'Weima' pas op 30 mei. In 2013 bloeien deze rassen rond 10 juni.
Van de tweeslachtige 'Issai' zijn de bloemknoppen nog steeds gesloten. 'Issai' bloeit te laat om vrouwelijke kiwibessen te bestuiven.
Ontbreekt een bloeiende mannelijke kiwibes als bestuiver in uw tuin? Gebruik dan bloemen van de gewone (mannelijke) kiwi - Actinidia deliciosa om uw vrouwelijke kiwibessen te bestuiven!

Meer lezen over de verzorging van kiwi's en kiwibessen/minikiwi's (Actinidia arguta).
Laat de jonge scheuten van kiwibessen niet winden rond draden en steunpalen, maar maak ze regelmatig los om ze mooi verticaal omhoog te leiden.
Sterk groeiende scheuten (zonder bloemen) mogen op ca 10 cm ingekort worden.
Kiwi's en kiwibessen bewortelen erg oppervlakkig en zijn droogtegevoelig.
In droge periodes kan je best éénmaal per week een flinke hoeveelheid water geven.
Laat het gras NIET groeien tot aan de voet van de planten, maar dek de grondoppervlakte rond de stam af met een mulch van grove compost en/of bladeren.
Bij een langdurige droge periode is er soms aantasting van spintmijten (rode spin) mogelijk. Schade van spint kan je verkleinen door regelmatig ('s morgens of 's avonds) de bladeren eens nat te sproeien.

NUTTIGE WEBLINKS OP DEZE BLOG IVM KIWIPLANTEN (Actinidia deliciosa en Actinidia arguta):
Kiwi's en kiwibessen snoeien (januari).
Kiwi's kan u zelf ook zaaien.
Kiw's en kiwibessen planten als leiplant in de tuin.
Laat kiwibessen niet winden rond draden en palen!
Mannelijke en vrouwelijke kiwibloemen herkennen (Actinidia deliciosa)?
Meer lezen over de verzorging van kiwi's en kiwibessen in de Groente & Fruit Encyclopedie (Auteurs: Luc Dedeene & Guy De Kinder, Kosmos Uitgevers)
Meer lezen over de vermeerdering en snoei van kiwi's.
Zelfbestuivende kiwibessen in de tuin of als terrasplant.

Twee keer per maand fruitnieuwtjes ivm praktische werkzaamheden ontvangen? Schrijf Je Hier In Voor De Fruit-ABC Nieuwsbrief.
Labels: Actinidia arguta 'Jumbo', Actinidia arguta 'Weima', Actinidia arguta bloemen, Issai, kiwiberry flower, kiwibessen bloemen, bestuiving kiwibes, kiwiberry, minikiwi, zelfbestuiver kiwibes

3 opmerkingen:

 1. Mooie bloemen zijn het, en zeer aantrekkelijk voor de bijtjes en hommels! Hier bij ons zijn er dikke knoppen, maar nog niet open. Nog even geduld!

  Groetjes Thea

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Inderdaad erg mooie bloemen! Bedankt voor uw reactie :-)

  BeantwoordenVerwijderen
 3. Spijtig genoeg zijn ze niet zo aantrekkelijk voor bijen en hommels, ondanks dat ze veel stuifmeel produceren geven ze geen nectar (enkel mannelijke bloemen zouden een beetje nectar produceren).

  BeantwoordenVerwijderen