Teelt, snoei en verzorging van fruitbomen, druiven, kleinfruit, noten en bijzondere fruitsoorten. Bijzondere tomaten. Volgtip: www.fruitabc.be

zondag 14 juli 2013

Tips om water te geven bij droogte

Op lichte gronden (zandgrond) is er nu bij een aantal planten een tekort aan water. Bij een tekort aan water groeien de bladeren, bloemen en vruchten niet goed uit.
Kiwibessen wortelen erg oppervlakkig en zijn hierdoor erg gevoelig voor droogte.
Bij tomatenplanten met een tekort aan water blijven de vruchten abnormaal klein en komt er meer neusrot voor. Nota! Neusrot kan meerdere oorzaken hebben!
Fruitbomen, druiven en bessenstruiken die deze winter of voorjaar geplant vertonen overdag verwelkte bladeren en er kan ook vroegtijdige bladval optreden.


15 TIPS OM WATER TE GEVEN BIJ DROOGTE.
- Bedek de grondoppervlakte (boomspiegel) met mulch (organisch materiaal) zoals grove compost, fijn hakselhout, grasmaaisel, plantenresten, ...
- Planten in volle grond geeft u éénmaal per week flink water. Dagelijks veel water geven is nadelig voor het (oppervlakkige) wortelgestel dat luchtgebrek kan krijgen. Water geven bij droogte is enkel nodig als de planten 's morgens nog slap hangen.
- Maak een kuiltje rond de bomen & struiken die water nodig hebben en geef hierin water. Laat geen andere planten groeien rond de stam.
- Plaats een gietrand bij een nieuwe aanplant en geef voorzichtig water in die ontstane kuil. Tijdens het watergeven mag het water mag niet onder of over de gietrand lopen!
- Overdrijf niet met water geven, want bomen en struiken kunnen afsterven bij teveel water!
- Gebruik vooral regenwater om te gieten, want dit geeft geen vlekken op de bladeren en is beter voor het milieu. Vooral voor blauwe bessen kan u beter geen (kalkrijk) leidingwater gebruiken!
- De dag na het water geven kan u de grond oppervlakkig hakken of schoffelen om te voorkomen dat de grond uitdroogt. Een spreekwoord hierover is "Eén keer hakken is hetzelfde als twee keer gieten".
- Gras mag u niet te kort afmaaien (5-8 cm). Bij een te kort afgemaaid gras (gazon) droogt de grond meer uit! Kort gemaaid gras naast rijpend kleinfruit (frambozen, blauwe bessen, aardbeien, ...) geeft meer vogelschade aan het fruit.
- Dek droogtegevoelige planten (o.a. aardbeien) af met schaduwdoek of met vliesdoek.
- Planten in pot geeft u dagelijks water, maar probeer te voorkomen dat de planten langdurig in het water staan!
- Planten in potten of kuipen plaatst u in de schaduw. Planten in pot kunnen in de volle grond ingegraven worden zodat ze in de grond ook kunnen wortelen en water opnemen.
- Zet een onderschaal onder de potten. Zie ook weblink "tips om water te geven aan potplanten"!
- Planten in zwarte potten kan u in een witte emmer plaatsen.
- Scherm uw kas/serre af met witte schermdoeken, zet alle ramen open en geef voldoende water!
- Tomaten geeft u bij voorkeur 's morgens water! Indien 's avonds water geven toch nodig is, let dan goed op dat de bladeren niet nat worden. Tomaten in een kas/serre moeten ook 's nachts gelucht worden zodat het overtollige vocht goed weg kan.
- Tomatenplanten in pot moet je met het huidige warme weer soms tweemaal per dag water geven. Als er langdurig watertekort is dan kan er neusrot ontstaan. Neusrot bij tomaten voorkomen.
- De meeste andere planten kunt u beter 's avonds water geven, zodat het water niet kan verdampen.
- Als planten overdag slap hangen is dat niet erg, als ze 's morgens nog slap hangen dan hebben ze water nodig.
- Tomatenplanten in pot die u tweemaal per dag water moet geven kan u beter ompotten/verpotten in een grotere pot (8 tot 10 liter pot) zodat er meer reserve is. Gebruik potgrond die ook wat klei bevat. (Klei houdt het water beter vast en zorgt ervoor dat de pot niet snel omver valt.)

NUTTIGE WEBLINKS IVM WATER GEVEN.
Afsterven van fruitbomen, druiven en kleinfruitstruiken voorkomen bij droogte!
Geen natte voeten voor tomaten in pot.
Gevaar voor zonnebrand bij appel, peer, tomaten en kleinfruit.
Meer lezen over tips bij het water geven van fruitsoorten.
Neusrot op tomaten voorkomen.
Tips om water te geven bij (langdurige) droogte.
Tips om water aan potplanten te geven op het terras of balkon.
Vroegrijpende, zelftoppende tomaten voor potten en kuipen (Oogst juli 2012).
Meer lezen over tips bij het water geven van fruitsoorten.
Volg de dagelijkse berichten en tips ivm fruit op twitter! https://twitter.com/gdekinder

Twee keer per maand fruitnieuwtjes ivm praktische werkzaamheden ontvangen? Schrijf Je Hier In Voor De Fruit-ABC Nieuwsbrief.
Labels: droogte, uitdrogen voorkomen, water, water geven, water geven bij droogte, tips om water te geven,

Geen opmerkingen:

Een reactie posten