Teelt, snoei en verzorging van fruitbomen, druiven, kleinfruit, noten en bijzondere fruitsoorten. Bijzondere tomaten. Volgtip: www.fruitabc.be

donderdag 12 juni 2014

Bladval bij nectarine- en perzikbomen (Prunus persica)


Deze bladval kan verschillende oorzaken hebben:
- Te natte grond, staand water rond de boom en een slechte grondstructuur.
- Te harde, vaste gesloten kleigrond.
- Onvoldoende lucht in de grond.
- Te diep geplant of geplant in te natte grond.
- Te zwak wortelgestel.
- Een tekort aan water in de grond. (voorjaar 2014).
- Te grote verdamping door uitdrogende wind.
- Bladschimmels.
- Spintmijten.
- Gebrek aan bepaalde voedingsstoffen: stikstof, kalium ofwel magnesium. Vooral kalium-gebrek veroorzaakt eerst bruine bladranden en later vroegtijdige bladval. (Een teveel aan kaliummeststof kan de opname van magnesium bemoeilijken)
- Een gevolg van vorstschade, waarbij de onderstam beschadigd werd. (Strenge vorst in maart 2013)

HOE VERHELPEN?
- Bij een spintaantasting zijn er kleine spinseldraden te zien tussen de takjes en de bladeren. Maak de bladeren regelmatig eens nat maken om dit probleem verhelpen.
- Indien de grond erg droog aanvoelt dan kan je best éénmaal per week een flinke hoeveelheid water geven. Dek ook de grondoppervlakte af met een laagje compost of mulch.
Maak de grond regelmatig oppervlakkig los en laat geen begroeiing toe op de boomspiegel.
- Magnesiumgebrek veroorzaakt bij de jongste bladeren een geelgroene bladkleur. Wekelijks een bespuiting doen met een magnesiummeststof (vb. kieseriet) lost dit probleem op.
Ook een te droge grond kan voedselgebrek veroorzaken, waarbij u een NPK-meststof en extra water kan geven. (De meeste NPK-meststoffen bevatten ook magnesium).

Ook andere fruitbomen en fruitstruiken kunnen onderhevig zijn aan bladval. De oorzaken kunnen hetzelfde zijn als bij perzik- en nectarinebomen.
Meer lezen over plantenziekten en plagen op fruitgewassen.
Bomen die te diep geplant zijn kan u in oktober uit de grond halen en hoger planten. Plant geen bomen op plaatsen waar het water langdurig blijft staan.

GRATIS NIEUWSBRIEVEN MET TIPS ONTVANGEN?
Deze blogberichten ELKE DAG in uw mailbox? Schrijf je hier in om DAGELIJKS de blogberichten met praktische tips voor de fruittuin in uw mailbox te ontvangen.
Twee keer per maand tips voor de fruittuin en bijzondere tomaten in uw mailbox? Schrijf je hier in om twee keer per maand de nieuwsbrief te ontvangen.
Volg de dagelijkse berichten en praktische tips op twitter! http://twitter.com/gdekinder

Labels: plantenziekten en plagen, plantenziekten, bladval, bladvalziekte, bladval perzikboom, bladval perzik, bladval nectarineboom, Prunus persica, Prunus persica nucifera

Geen opmerkingen:

Een reactie posten