Teelt, snoei en verzorging van fruitbomen, druiven, kleinfruit, noten en bijzondere fruitsoorten. Bijzondere tomaten. Volgtip: www.fruitabc.be

zondag 5 juli 2015

Fruitplanten te stekken in juli.


Het vermeerderen van fruitsoorten of onderstammen door zomerstekken wordt zoveel mogelijk in de juiste maand toegepast en is eenvoudig op te zoeken in uw "Fruit ABC-Stekkalender". De meeste soorten houtig kleinfruit en druiven kunnen vermeerderd worden door stekken.
Scheutstekken of zomerstekken worden tijdens de groeiperiode afgenomen en meestal in speciale stekgrond gestoken bij een hoge luchtvochtigheid en optimale temperatuur.
Als er teveel zonlicht is dan moet er afgeschermd worden om verwelking en verbranding te voorkomen.


TE STEKKEN IN JULI.

Kiwibessen, aardbeiboom, appelbes, sierkwee (Japanse kwee), kweepeer (Cydonia), boomtomaat, dadelpruim (Diospyros v.), vijgen,
aardbeien, Japanse rozijnenboom, moerbei, passiebloem, braambes, Japanse wijnbes, taybes, blauwe bes en druiven.
Afbeelding van de fruit-stekkalender.
Meer lezen over het stektijdstip in de fruitstekkalender.

VLIER STEKKEN.
De bloemen van vlierstruiken kan u verwerken in diverse recepten. Het kan interessant zijn van zelf ook een vlierstruik te hebben in uw tuin en u kunt die nu vermeerderen!
Van de zwarte vlier kan u nu zomerstekken nemen van ca 6 cm lengte.
Ongeveer 1/2 van de stek (onderaan) ontbladeren en de stekken in lichtvochtige stekgrond plaatsen.
Scheutstekken van vlier.

TOMATEN STEKKEN.
Overtollige okselscheuten (= "dieven") kan u gebruiken om te stekken, waardoor u het oogstseizoen kan verlengen. Tomatenplanten vermeerderen door stekken.
In deze periode kan u best enkel vroegrijpende tomatenrassen vermeerderen door stekken. Deze hebben vanaf bloei tot rijpe vruchten slechts 55-60 dagen nodig.

UITLOPERS VAN AARDBEIPLANTEN STEKKEN.
Uitlopers die kleine wortelpuntjes vertonen kunt u afknippen en in stekgrond verder laten bewortelen.
Laat ca 4 cm uitloper aan de stek en steek dat stukje uitloper in de grond zodat de wortelpuntjes net onder de grond zitten.
Als stekgrond kan u best zaai- of stekgrond gebruiken.
Beschermen tegen uitdroging, wateroverlast en felle zon.
Nadat de uitlopers goed geworteld zijn kan u ze verpotten in een potten gevuld met voedselrijke potgrond. (ca 10 dagen na het stekken)
Een alternatief voor uitlopers te stekken is dat u elke uitloper op een potje gevuld met stekgrond legt. Leg een steentje op de uitloper zodat er goed contact is met de grond. (Zie foto)

Niet alle planten worden op dezelfde manier gestekt. Sommige planten wortelen moeilijk en vragen veel aandacht.
Meer lezen over de werkwijze bij het stekken van houtachtige planten.

Het is niet altijd eenvoudig om cultuurplanten te vermeerderen door stekken. Soms zijn er andere vermeerderingsmethoden nodig zoals oculeren, enten, marcotteren of afleggen.
Ook op internet is nog veel extra informatie over het stekken, afleggen, marcotteren, oculeren en enten te vinden.
Weblinks i.v.m. het vermeerderen van planten door zaaien, stekken, afleggen en enten.
Blauwe honingbes (Lonicera kamtschatica) snoeien en stekken.

GRATIS NIEUWSBRIEVEN MET TIPS ONTVANGEN?
Deze blogberichten ELKE DAG in uw mailbox? Schrijf je hier in om DAGELIJKS deze blogberichten met praktische tips voor de fruittuin in uw mailbox te ontvangen. (U ontvangt een bevestigingsmail, welke moet bevestigd worden)
Eén keer per maand tips voor de fruittuin in uw mailbox? Schrijf je hier in om maandelijks de Fruit-ABC nieuwsbrief te ontvangen.
Volg de dagelijkse berichten en praktische tips op twitter! http://twitter.com/gdekinder

Labels: fruit stekkalender, fruitstekkalender, stekken in juli, stekken vermeerderen, fruitplanten stekken, tomaten stekken, aardbeien stekken

Geen opmerkingen:

Een reactie posten