Teelt, snoei en verzorging van fruitbomen, druiven, kleinfruit, noten en bijzondere fruitsoorten. Bijzondere tomaten. Volgtip: www.fruitabc.be

woensdag 12 augustus 2015

Druiven-okselscheuten inkorten of verwijderen?

Door de droogte van de laatste maanden (2015) is er minder scheutgroei dan andere jaren. De rijping van de vroege druivenrassen is later dan vorige jaar. Het vroegrijpende ras 'Esther' is nu bijna volledig rijp.
Op zandgrond komt er soms bladvergeling voor. Bij sommige rassen is er door een te gesloten gewas aantasting van de valse meeldauwschimmel.

Innijpen van de okselscheuten op één blad. (Onderaan de twijgen)


Rode bladverkleuring bij 'Esther'. Laat de okselscheuten wat langer groeien. Ook 'Boskoops Glory' kan een rode bladkleur krijgen.

'Esther', een blauwe vroege druif die reeds goed gekleurd is (foto van 11 augustus 2015)

Dieven of zijscheuten verwijderen mag nu gebeuren om een meer ordelijk uitzicht en een luchtiger gewas te geven. Ook kan de druivelaar (Vitis vinifera) sneller opdrogen na regen zodat er minder gevaar is voor infectie of uitbreiding van Valse meeldauw (Peronospora). Sommige oudere rassen zoals o.a. 'Boskoops Glory' en 'Vroege van der Laan' zijn vatbaar voor valse meeldauw!

Deze zomersnoei is ook nuttig omdat hiermee de wintersnoei veel gemakkelijker wordt en je kan de planten op een meer beperkte ruimte laten groeien. Bij het rijpen van de trossen is het ook gemakkelijker om ze met netten te beschermen tegen vogelvraat. Als de trossen minder verstopt zitten onder de bladeren, dan kunnen ze na regen ook sneller opdrogen, wat ze minder vatbaar maakt voor Botrytis (grijze schimmel)aantasting.

Opgepast! De onderste drie zijscheuten zal men meestal innijpen op 1 blad. De hogerstaande dieven mogen volledig weg.
Indien men de onderste zijcheuten toch volledig verwijderd, is er kans dat de "hoofdknop" - waarop men wil terugsnoeien de volgende winter - vroegtijdig uitloopt. Deze is dan verloren voor het volgende groeiseizoen. De groei wordt dan minder compact en tevens wordt het minder overzichtelijk om de wintersnoei vlot toe te passen.

Probeer het verwijderen van de okselscheuten (dieven) te spreiden over twee weken zodat de groei niet volledig stilvalt. Indien de groei stilvalt dan dikken de bessen onvoldoende en is er meer gevaar voor zonnebrand. Teveel zomersnoei doen is nadelig voor de kleuring en de smaak van de bessen.
Indien er een slechte bladstand (rood- of geelverkleuring) dan kan u de okselscheuten langer laten groeien om de fotosynthese over te nemen.
Meer lezen over het behandelen van okselscheuten bij druiven.

Let op! Bij (kas)druiven die beginnen te kleuren mag de zon NIET rechtstreeks op de bessen schijnen, want verbranding is mogelijk!
Probeer 14 gezonde bladeren per tros te behouden. Indien er teveel trossen aanwezig zijn, dan kan u nog steeds wat trossen verwijderen ofwel in snoeien.

Bij de jonge druivenplanten die in het voorjaar geplant werden kan het nodig zijn van wekelijks een flinke hoeveelheid water te geven. Bedek de grond met mulch tegen het uitdrogen. Opgepast! Teveel water in de grond kan bladvergeling geven!

Blijf uw druiven regelmatig snoeien: steeds de meeste jonge zijscheutjes wegbreken. Pluk ook wat bladeren rond de trossen weg.

NUTTIGE WEBLINKS OP DEZE BLOG IVM DRUIVEN - VITIS VINIFERA:
Bladvergeling of chlorose bij druiven (Vitis vinifera).
Druivenbladgalmijt of pokkenziekte op druiven voorkomen.
Druiven-okselscheuten inkorten of verwijderen?
Echte meeldauw of witziekte (Oidium) op druiven voorkomen.
Lamsteligheid en verdroogde bessen.
Teeltwerkzaamheden bij druiven.
Valse meeldauw op druivenbladeren bij regenweer.

Valse meeldauw (Peronospora) op druiven (nieuw venster).
Vroegrijpende tafeldruiven in openlucht telen.
Weinig of geen druiventrossen dit jaar?
Ziekten en plagen bij openluchtdruiven.
Ziekten en plagen (overzichtstabel).
Zomersnoei bij druiven geeft een gezondere groei en minder schimmelaantastingen.
Groente- en fruit encyclopedie met info over rassenkeuze, teelt en verzorging van druiven.

Volg de dagelijkse berichten en tips ivm bijzondere tomaten en fruit op twitter! https://twitter.com/gdekinder
Maandelijks fruitnieuwtjes ivm praktische werkzaamheden ontvangen? Schrijf je hier in voor de Fruit-ABC nieuwsbrief.
Labels: zomersnoei druiven, Vitis vinifera, okselscheuten druiven, okselscheuten intoppen, druiven zomersnoei, druiven Esther, rijpende druiven, druiven in openlucht, zomersnoei tafeldruiven, tafeldruiven

Geen opmerkingen:

Een reactie posten