Teelt, snoei en verzorging van fruitbomen, druiven, kleinfruit, noten en bijzondere fruitsoorten. Bijzondere tomaten. Volgtip: www.fruitabc.be

woensdag 2 december 2015

Fruitsoorten te snoeien in december.

Het is nu ideaal om zwakgroeiende appelbomen te snoeien. Een vroege snoei stimuleert de groei en kan grotere vruchten geven.
Zwakgroeiende & productieve appelrassen kan je best in december reeds snoeien. O.a. Alkmene, Earligold, Elstar, Idared, James Grieve, Jonathan, Wealthy en Winston.
In de tekstlinks kan u een volledige (en grotere) versie vinden van deze snoeikalender. In de 8ste (herwerkte) druk van de groente en fruit encyclopedie kan je de snoeikalender ook vinden.
KLIK OP DE AFBEELDING OM ZE GROTER TE MAKEN!

Momenteel (2015-12-01) is het opvallend zacht weer en er wordt de komende 7 dagen geen vorst voorspeld! Als het niet regent mag je zeker al starten met de snoei van kleinfruit, druiven (in kas/serre), ...
Controleer nu al uw appelbomen op de aanwezigheid van vruchtboomkanker. Kleine aantastingen kan je best direct verwijderen zodat de aantasting niet gaat uitbreiden.

Bij strenge dagvorst is het niet goed om te snoeien. Wacht dan enkele dagen tot het opnieuw zachter wordt om te snoeien.
Een deskundige fruitsnoei wordt zoveel mogelijk in de juiste maand toegepast.
Bekijk nu de handige fruit-snoeikalender; een handig overzicht wanneer wat te snoeien. Eenvoudig op te zoeken in de "Fruit ABC-Snoeikalender". Is nu ook te raadplegen in de Groente- en Fruit Encyclopedie, 8ste (herziene)druk. Zie ook weblinks.

Een gewone (uitdunnings-)snoei kunt u in december doen bij appelbomen (Malus domestica), blauwe bessen (Vaccinium corymbosum), jostabessen (Ribes 'Jostaberry'), kiwi's (Actinidia deliciosa), kiwibessen (Actinidia arguta), kweepeer/ kweeappelboom (Cydonia oblonga), vijg (Ficus carcia), passievrucht (Passieflora), braambessen (Rubus fruticosus), frambozen (Rubus idaeus), Japanse wijnbes (Rubus hoenicolasius), kruisbessen/stekelbessen (Ribes uva-crispa), rode & witte trosbesen (Ribes rubrum), taybessen (Rubus 'Tayberry'), zwarte moerbei (Morus nigra), zwarte trosbessen (Ribes nigrum), zwarte vlier (Sambucus nigra) en kas- of serredruiven/ wijnrank (Vitis vinifera).

Steenfruitbomen (Prunus-soorten) zoals pruimen en kersen mag je nu NIET snoeien. Ook walnoten/ okkernoten (Juglans regia) mogen nu NIET gesnoeid worden i.v.m. gevaar op bloeden (sapverlies).
Kersen- en pruimenbomen die u toch in de winter snoeit, zijn erg vatbaar voor loodglansschimmel en bacterieziekte (Pseudomonas) waardoor ze kunnen afsterven.
Het aan te raden van alle verdroogde vruchten (mummies) in alle fruitbomen goed te verwijderen. Zij zijn een besmettingsbron voor het volgende groeiseizoen.
Snoei niet als het overdag vriest en snoei steeds op een droge dag zodat de wonden snel opdrogen en genezen.
Meer lezen over het snoeien in december van fruitstruiken, fruitbomen, druiven, noten en kleinfruit.

Niet alle fruitsoorten worden op dezelfde wijze gesnoeid!
Zeer uitvoerige informatie over het snoeien kan u vinden in de "Groente & Fruit Encyclopedie". Het snoeien van elke fruitsoort wordt er uitgelegd aan de hand van tekeningen, geactualiseerde tekst en foto's. Zie weblinks!

Van sommige plantensoorten kan het snoeihout bijgehouden worden om hout- of winterstekken te maken. In een volgende blog hierover meer...

NUTTIGE WEBLINKS OP DEZE BLOG IVM SNOEIEN:
Fruit ABC-nieuwsbrief van 1 december.
Lichtvangers in appel- en perenbomen NU verwijderen.
Appelbomen eenvoudig snoeien in de winter.
Veilig snoeien van fruitbomen (Denksport, combineren).
Appelbomen: kankerbestrijding bij de snoei van appelbomen (januari)

Appelbomen 'Jonagold' en 'Jonagored' snoeien.
December fruitsnoei van fruitbomen, druiven en houtig kleinfruit.
Frambozen snoeien (Rubus idaeus).
Zwarte bessen/zwarte trosbes/zwarte aalbes (Ribes nigrum) snoeien.

Snoeikalender per maand voor fruitsoorten (fruitstruiken, fruitbomen, druiven en kleinfruit).
Wortelsnoei bij appel- en perenbomen (oktober & november).
Wortelsnoei als groeiregeling en om meer vruchten te bekomen (Volledig artikel).
Groente- en Fruit Encyclopedie met snoeiinformatie van fruitbomen en kleinfruit.


Probeer ook eens een praktische snoeiles of snoeidemonstratie bij te wonen deze maand!
Regelmatig zijn er in Nederland en Vlaanderen snoeilessen waaraan u mag deelnemen.
De data en plaatsen van de snoeilessen worden vermeld in onze FruitABC-nieuwsbrief. (Zie link hieronder)


Twitter je mee? Volg de dagelijkse berichten en tips ivm fruit op twitter! https://twitter.com/gdekinder
Eén keer per maand fruitnieuwtjes ivm praktische werkzaamheden ontvangen? Schrijf je hier in voor de Fruit-ABC nieuwsbrief.

Labels: fruitbomen snoeien, fruitbomensnoei, fruitsnoei december, snoeien fruitbomen december, snoeien december, snoeikalender december, snoeien in december, fruit snoeien in december

Geen opmerkingen:

Een reactie posten