Teelt, snoei en verzorging van fruitbomen, druiven, kleinfruit, noten en bijzondere fruitsoorten. Bijzondere tomaten. Volgtip: www.fruitabc.be

woensdag 6 januari 2016

Bekalk zure tuingrond in januari of februari.


WAAROM KALK STROOIEN?
Een juiste zuurtegraad (pH) van de grond is nodig voor een goede groei.
Op leem- en kleigronden zorgt kalk voor een betere grondstructuur zodat de planten beter kunnen groeien.
De zuurheidsgraad van de meeste gronden verlaagt jaarlijks. Een tweejaarlijkse bekalking is daarom aangewezen.
Op gronden met een te lage pH kan een tekort aan bepaalde voedingsstoffen ontstaan. Later ontstaan er abnormale bladverkleuringen door chlorose.
Vooral steenfruitbomen (kersen-, pruimen-, perzikbomen) zijn dankbaar voor wat extra kalk.
Als voedingselement zorgt calcium (Ca) voor onder andere stevige, lang houdbare vruchten. Daarnaast speelt het ook een belangrijke rol bij de bodemstructuur en bodemvruchtbaarheid.

AANBEVOLEN TIJDSTIP.
De maanden december en januari zijn het meest geschikt om kalkmeststoffen uit te strooien.
In februari kalk strooien én bemesten kan u beter NIET doen!

TIPS.
De ideale pH is afhankelijk van de grondsoort en van de plantensoort. Laat daarom in een tuincentrum een bodemanalyse doen, zodat u de exacte hoeveelheid te geven kalk kan bepalen.
De benodigde dosis kalk hangt af van de zuurheidsgraad van uw grond. Op zure gronden moet u meer kalk strooien dan op neutrale grond.
Oppervlakkige grondbewerkingen en regen zorgen ervoor dat de kalk sneller kan werken.
Geef geen kalk samen met compost of met organische meststoffen!
Zuurminnende planten zoals de Vaccinium-soorten (blauwe bes, bosbes, rode vosbes) mogen GEEN kalkbemesting krijgen! Een te hoge pH is te verlagen met bepaalde producten.
Aardbeien kan u beter ook geen kalk geven.

Te grote kalk-giften kunnen nadelig zijn voor de beschikbaarheid en opname van bepaalde voedingsstoffen, doordat de zuurgraad (pH) stijgt. Een calciumgift op gronden met een hogere zuurgraad (pH > 6,5) kan dan beter met gips uitgevoerd worden, ook bij bestaande aanplant.
Het unieke product "Monterra Calcium", waarbij gebruik is gemaakt van natuurgips en plantaardige grondstoffen, is goed te verstrooien. Deze ‘korrelgips’ bevat naast 18% CaO en zwavel (12,75% SO3), nog kleine hoeveelheden stikstof en kalium (beide circa 2%). Het bevat géén fosfaat. Dit alles uit 100% natuurlijke materialen, dus ook voor biologische (fruit-) teelten geschikt! Infobron ivm Monoterra Calcium: http://www.vlamings.nl/ en https://t.co/hbiAks2vSS

Houtasse (van de houtkachel) bevat veel kalk (Ca) en kalium (K) en is ook bruikbaar voor uw fruitbomen. Sommigen raden aan van houtasse pas in april uit te strooien. (Om te voorkomen dat de aanwezige kalium zou uitspoelen)

Meer lezen over de aanbevolen zuurtegraad en het bekalken van tuingrond.

NUTTIGE WEBLINKS OP DEZE BLOG IVM DE ZUURHEIDSGRAAD VAN DE GROND:
Bemesten van kleinfruit, druiven en fruitbomen.
Bekalk tuingronden in januari.
Bladvergeling bij druiven - Vitis vinifera.
Blauwe bessen, bemesting en pH (zuurheid van de grond).
Bladvergeling bij blauwe bessen (Vaccinium corymbosum).
Dunschaligheid op walnoten (Juglans regia) door kalkgebrek.
Neusrot op tomaten door kalkgebrek.

Groente- en Fruit Encyclopedie met snoeiinformatie van fruitbomen en kleinfruit. In de 8ste (herwerkte) druk werden alle snoeiadviezen aangevuld. Ook kan je een handige snoeikalender raadplegen.

Onderhoudsbekalking voor de groentetuin/moestuin. Geef GEEN kalk op het perceel van de aardappelen en aardbeien!

Eén keer per maand fruitnieuwtjes ivm praktische werkzaamheden ontvangen? Schrijf je hier in voor de Fruit-ABC nieuwsbrief.
Labels: kalken, kalk strooien, bekalken, kalk uitstrooien, zuurtegraad grond, zuurheidsgraad grond, ideale pH, mergelkalk, kalkcarbonaat, tuin bekalken

Geen opmerkingen:

Een reactie posten