Teelt, snoei en verzorging van fruitbomen, druiven, kleinfruit, noten en bijzondere fruitsoorten. Bijzondere tomaten. Volgtip: www.fruitabc.be

maandag 7 maart 2016

Het snoeien en leiden van bramen en taybessen.
In de meeste tuincentra is plantgoed van (gestekelde) taybes, tayberry of braambozen te bekomen. Er is zelfs een stekelloze taybes die nog gemakkelijker is om te leiden.
PLANTKENMERKEN VAN TAYBESSEN.
De taybes/ tayberry (= kruising van braam en framboos) is een bijzonder productieve, bladverliezende, kleinfruitsoort die bijzonder geschikt is als leiplant in fruit- en siertuinen.
De witroze bloemen verschijnen in mei-juni en zijn niet gevoelig voor de lentenachtvorst.
Mits een goede standplaats kan de plant in de vroege zomer bloeien en enkele maanden later reeds eetbare vruchten geven.
De bijzonder smakelijke, zoetzure vruchten kan je vanaf half juli plukken en zijn meestal niet te bekomen in de gewone fruitwinkels. Een gemakkelijk te telen fijn gestekelde plant voor volle zon, groeihoogte 1,50 -2,00 m.

Nauw verwant aan bramen en taybessen is de Japanse wijnbes/ Japanse braam (Rubus phoenicolasius) die bijzonder lekkere bessen én erg sierlijk groeit.
Braambessen en taybessen kan je eenvoudig vermeerderen met topafleggers in augustus-september.

SNOEITIJDSTIP.
Snoeien doe je in het najaar (oktober/november) of in het voorjaar (maart).

WAAROM TAYBESSEN JAARLIJKS SNOEIEN?
Bij het telen van braambessen (bramen)- Rubus fruticosus is een jaarlijkse snoei belangrijk. Jaarlijks snoeien voorkomt de uitbreiding van ziekten.
Aan een goed gesnoeide en mooi geleide taybessenstruik zijn de vruchten groter, zoeter en minder vatbaar voor vruchtrot & bramengalmijt.

SNOEITIPS.
Bramen en taybessen geven vooral vruchten op jonge stengels die het vorige jaar gevormd zijn (= eenjarige twijgen)
Bij de jaarlijkse snoei verwijder je alle oude takken die vruchten hebben gedragen. Ze zijn te herkennen aan de zijtakken met verdroogde vruchten. Gebruik voor de oude takken weg te snoeien een goede takkenschaar, want de oude takken zijn soms 5 cm dik!
Dun de jonge (eenjarige) twijgen uit tot er 5 - 6 stuks per lopende meter overblijven. Door het uitdunnen bekom je een luchtig gewas dat minder ziektegevoelig is. Gestekelde bramen moet je uitdunnen tot 4-5 stuks per lopende meter.
Taybessen (Rubus 'Tayberry') snoei je op dezelfde wijze als bramen.

LEIDEN VAN TAKKEN NA DE SNOEI.
Na de snoei moet je de jonge bramentakken waaiervormig omhoog leiden en losjes vast maken. Eventuele zijtakken snoei je in op 2-3 knoppen (= ca 10 cm). De aangebonden takken snoei je op 10 cm boven de bovenste draad in.
De ongestekelde mutant kan je gemakkelijker te leiden dan de normale gestekelde taybes.

NUTTIGE WEBLINKS OP DEZE BLOG IVM BRAMEN EN TAYBESSEN:
Plantkenmerken van taybessen (kruising van bramen en frambozen).
Snoeien van braambessen en taybessenstruiken.
Stekkalender voor alle fruitsoorten.
Adressen waar plantgoed van bramen, braambozen en taybessen bekomen kan worden.
Snoeikalender per maand voor fruitsoorten (fruitstruiken, fruitbomen, druiven en kleinfruit).
Groente- en Fruit Encyclopedie met plant- en snoeitips voor taybessen, bramen, braambozen en hybriden.

Maandelijks fruitnieuwtjes ivm praktische werkzaamheden ontvangen?
Schrijf je hier in voor de Fruit-ABC nieuwsbrief.
Labels: braambes, braamboos, bramen leiden, bramen leiden, Taybes, taybessen leiden, leifruit, leiden van bramen, leiden van taybessen, Rubus Tayberry, Tayberry, Rubus 'Tayberry'

Geen opmerkingen:

Een reactie posten