Teelt, snoei en verzorging van fruitbomen, druiven, kleinfruit, noten en bijzondere fruitsoorten. Bijzondere tomaten. Volgtip: www.fruitabc.be

donderdag 30 juni 2016

Vruchten uitdunnen bij appelbomen en perenbomen!

Vruchten dunnen bij appelbomen & perenbomen geeft dikkere vruchten en minder kans op beurtjaren.
Om grote vruchten bij appel en peer te oogsten, is het nodig een deel van de vruchten die op de fruitboom staan, vroegtijdig te verwijderen. Het voedsel dat de fruitboom maakt, wordt over een kleiner aantal vruchten verdeeld, zodat die groter worden. De kans dat er met handdunnen te veel vruchten worden afgedund, is in de praktijk bijna uitgesloten. Veelal blijkt bij de pluk dat er te weinig is gedund, met als gevolg toch nog een te grote hoeveelheid dat onder de maat is gebleven. (Te kleine vruchten bij de pluk)
Op de foto kan je de herfstappel 'Alkmene' zien die goed gedund werd.

Zwaarbeladen appelbomen die niet gedund worden, geven volgend jaar geen of weinig vruchten (= beurtjaar).
Foto van 'Mantet', een vroeg zomerras dat reeds begint te kleuren. Hier ben je te laat met dunnen! De vruchten zijn bijna eetrijp. (Foto van 17 juni 2014)

TIPS BIJ HET DUNNEN.
- Laat steeds een stukje vruchtsteel van de te verwijderen vrucht staan.
- Bij de langstelige vruchten kan je de vruchtsteel tussen wijsvinger en duim vasthouden terwijl de middenvinger de vrucht weg duwt. Zodoende verwijder je de vrucht en blijft de vruchtsteel behouden.
- Bij kortstelige rassen zoals 'Schone van Boskoop' en 'Cox's O.P.' kan je beter een dunschaartje (of snoeischaar) gebruiken om de overtollige vruchten weg te knippen.
- Zoek eerst de aangetaste vruchtjes en verzamel die in een emmer.

REGELS OF CRITERIA BIJ HET DUNNEN.
Een volwassen laagstam appelboom & perenboom heeft na dunning nog ongeveer 120 (150) vruchten. Het aantal vruchten hangt o.a. van het ras (grootvruchtig- of kleinvruchtig ras) en van de grondsoort. Op zwaardere grond (klei en leem) kan je meer vruchten laten hangen dan op zandgrond.
- Trossen met vruchten zoveel mogelijk per 1 of per 2 (3) zetten
- Per 20 cm tak of twijg mogen er ongeveer 2 vruchten blijven staan.
- Bij 20 gezonde bladeren kan je telkens 1 vrucht laten groeien.
- Hou rekening met de stevigheid van de tak/ twijg. Aan een stevige tak mogen er iets meer vruchten blijven dan aan een dunne twijg.
- Vruchten welke onder de takken hangen kan je zoveel mogelijk verwijderen. Ze ontvangen weinig of geen licht, kleuren onvoldoende en hebben minder smaak.
- Verwijder steeds misvormde, aangetaste en kleine vruchten. Bij het appelras Malus domestica 'Jonagold' kan je ook de dikste appeltjes verwijderen, om te voorkomen dat je te dikke appels krijgt! In de meeste andere gevallen zal men de kleinste vruchtjes verwijderen. Vruchten met barsten (scheurtjes) t.g.v. groeistoornissen zal men ook zoveel mogelijk verwijderen.
- Systematisch werken. Vanonder naar boven, om niet te veel te vergeten.
- Indien mogelijk de vruchten niet onder de boom laten liggen, maar opruimen. Door het opspatten van de regen, kunnen bepaalde schimmels de onderste vruchten infecteren. Vruchten aangetast door de appelmade/ fruitmot, zal men ook opruimen, zodat uitbreiding wordt tegengegaan.
- Laat geen vruchten vallen op lagerstaande vruchtjes. (Bluts/ buts-schade)
- Bij te zwakgroeiende bomen/ takken/ twijgen moet je meer vruchten verwijderen, dan bij sterkgroeiende bomen./ takken/ twijgen.

SCHADE VAN DE FRUITMOT OF APPELMADE?
Voorkom te grote schade van de fruitmot! Als er veel oorwormen zijn dan kunnen die het aantal fruitmotten verminderen. Hang nestplaatsen voor oorwormen in uw bomen! (Zie weblinks)
Probeer zoveel mogelijk aangetaste vruchten te verwijderen om de zgn overlopers te voorkomen.

Meer lezen over vruchtdunning bij appelbomen.

Ook druiventrossen die erg compact (gesloten) groeien worden uitdunnen (= krenten). Te gesloten druiventrossen zijn meer vatbaar voor schimmelaantastingen. Druivenrassen met erg compacte en grote trossen die best gekrent worden zijn o.a. 'Franziska' en 'Sophie'.
Meer lezen over het krenten/ uitdunnen van druiventrossen - Vitis vinifera

Heb je bomen die vorig jaar veel vruchten gedragen hebben en die dit jaar geen of weinig vruchten geven, dan zitten die bomen in een beurtjaar.
Beurtjaren zijn te voorkomen door jaarlijks gepast te snoeien en door jaarlijks overtollige vruchten uit te dunnen. In een luchtige, open gesnoeide boom zijn er meer bloemen dan in een ongesnoeide boom.
Een slechte vruchtdracht heb je ook door een slechte bestuiving. Er moet een ander gelijkbloeiend ras in de omgeving staan en er moeten bijen actief zijn tijdens de bloei. (Koud en nat weer is ongunstig voor bijen.)
Laagstambomen dragen meestal vroeger bloemen en vruchten dan hoogstam & halfstam bomen.
Langdurige regen (juni 2016) geeft op sommige gronden een sterke scheutgroei en meer vruchtrui, zodat bij sommige appel- en perenbomen een dunning niet nodig is.

SCHURFTAANTASTING OP APPELS
Door de langdurige regen is er meer aantasting van schurft op de gevoelige appelrassen.
Roodvlezige appel 'Dries'
Roodvlezige appel "Niedwetzkyana'

NUTTIGE WEBLINKS OP DEZE BLOG IVM ZIEKTEN EN PLAGEN OP APPEL- en PERENBOMEN:
Fruitmot of appelmade bij appels ook te voorkomen met insectenvallen/seksvallen en fruitmot-feromonen!
Tips bij het vruchtdunnen van appels en peren.
Preventie van ziekten en plagen op fruitbomen.
Schuilplaatsen voor oorwormen maken. Op een natuurlijke manier bladluizen bestrijden.

Weblinks plantenziekten en plagen: diagnose, voorkoming en biologische bestrijding bij fruit, groenten en sierplanten.
Ziekten en plagen bij appelbomen (kanker, bloedluis en schurft).
Groente- en Fruit Encyclopedie met verzorgingstips voor fruitbomen en kleinfruit.

Van de 20 gemakkelijkste fruitsoorten kan je teelt- en snoeitips vinden in mijn nieuw fruitboek "Gemakkelijk fruit".
Een ideaal geschenk voor tuinliefhebbers die willen starten met het telen van gemakkelijk eigen fruit!

Je kan er ook een handige snoei- en bloeikalender raadplegen.
Meer lezen over "Gemakkelijk fruit. Fruit uit eigen tuin, terras en balkon" (Auteur Guy De Kinder, Kosmos Uitgevers).

GRATIS NIEUWSBRIEVEN MET TIPS ONTVANGEN?
Deze blogberichten ELKE DAG in uw mailbox? Schrijf je hier in om DAGELIJKS de blogberichten met praktische tips voor de fruittuin in uw mailbox te ontvangen.
Maandelijks praktische tips voor de fruittuin in uw mailbox? Schrijf je hier in om één keer per maand de Fruit-ABC nieuwsbrief te ontvangen.
Volg de dagelijkse berichten en praktische tips op twitter! http://twitter.com/gdekinder

Labels: vruchtdunnen, appelbomen dunnen, uitdunnen appels, vruchtdunnen appel, dunnen appel, handdunnen, Malus domestica, appelbomen, perenbomen, vruchten dunnen

Geen opmerkingen:

Een reactie posten