Teelt, snoei en verzorging van fruitbomen, druiven, kleinfruit, noten en bijzondere fruitsoorten. Bijzondere tomaten. Volgtip: www.fruitabc.be

maandag 23 januari 2017

Winterstekken van trosbessen.


Tekening 1 = gewone stek; tekening 2 = hielstek
Je kan bij droog weer uw houtig kleinfruit (rode bessen, witte bessen, zwarte trosbes) snoeien.
Van bevroren planten kan je beter geen stekhout nemen. Wacht tot de planten ontdooid zijn (na de middag) en voorkom beschadigingen.
Als je een praktische snoeiles volgt, dan kan je een beetje snoeihout van interessante rassen meebrengen. Zie agenda van de FruitABC-nieuwsbrief voor data en plaatsen van snoeilessen!
Leg het snoeihout bij elkaar en op een regendag (of tijdens een vorstdag) kan je binnen winterstekken maken.

NODIGE MATERIALEN.
Lange stevige eenjarige twijgen, snoeischaar of scherp mes, touw en etiket.

PLANTENSOORTEN.
Deze stekmethode geeft een heel goed resultaat bij Ribes nigrum (zwarte bes), Ribes rubrum (rode bes, witte trosbes) en Ribes 'Josta' (Jostabes).
Ook vele voorjaarsbloeiende sierheesters en wilgen kan je nu vermeerderen met gewone stekken. O.a. Buddlea, Cornus, Forsythia, Hydrangea paniculata (pluimhortensia), Ribes, Salix, Spiraea, Weigela, ...

TIJDSTIP.
Planten die gemakkelijk wortelen kan je vanaf december tot februari stekken.

WERKWIJZE.
Je gebruikt hier meestal gewone (winter)stekken van 20 tot 25 cm lengte.
De stekken worden juist boven en juist onder een oog afgeknipt.
Deze methode gebruik je bij gemakkelijk wortelende gewassen. Je kan eventueel onderaan de stek een kleine, ondiepe verwonding aanbrengen door een pelletje schors van 2 cm lang te verwijderen.
Na het gepast knippen of snijden van de stekken worden de stekken met 20 tot 25 stuks tegelijk in bussels/bundels gebonden.
In de bussels/bundels moeten de knoppen allemaal in dezelfde richting liggen. Het ondereinde van de stekken komt mooi gelijk onderaan.
Gebruik twee touwtjes om de stekken bij elkaar te binden. Voorzie elke bussel van een etiket, waarop de fruitsoort, rasnaam en stekdatum genoteerd staat.

Van plantensoorten die snel wortelen kan je de stekken afzonderlijk in de grond steken, zodat het busselen overbodig is.

NAZORGEN.
Indien de grond niet bevroren is, dan kan je de bussels buiten aan een noordenmuur (= plaats waar geen zon komt) inkuilen. De kuildiepte is ca 10-15 cm.
Indien de grond bevroren is, dan kan je de bussels in een pot gevuld met (pot)grond plaatsen. Die pot wordt dan buiten geplaatst.
Een mogelijkheid is ook van twee stekken te plaatsen in een pot gevuld met zaai- en stekgrond. Die potten plaats je dan in een kas/serre of een licht verwarmde plaats.
In maart haal je de bussels uit de grond. De stekken worden afzonderlijk in luchtige, humusrijke en onkruidvrije grond uitgeplant. (Stekdiepte ca 1/2 van de steklengte)

BOEKENTIP voor EEN SUCCESVOLLE FRUITTUIN
Meer lezen over "Gemakkelijk fruit. Fruit uit eigen tuin, terras en balkon" (Auteur Guy De Kinder, Kosmos Uitgevers).

Groente- en Fruit Encyclopedie met verzorgingstips voor fruitbomen en kleinfruit

NUTTIGE WEBLINKS OP DEZE BLOG IVM STEKKEN VAN PLANTEN:
Fruitsoorten te vermeerderen door stekken in januari.
Fruitsoorten vermeerderen door stekken (index-pagina).
Planten vermeerderen door winterstekken of houtstekken (Trosbessen, aalbessen). (houtwal.be)
Stekkalender voor alle fruitsoorten.
Weblinks i.v.m. het vermeerderen van planten.

Eén keer per maand fruitnieuwtjes ivm praktische werkzaamheden ontvangen? Schrijf je hier in voor de Fruit-ABC nieuwsbrief.
Labels: Ribes rubrum, Sint Jansbessen, trosbessen, aalbessen, vermeerderen, winterstek, winterstekken, winterstekken bessen, kleinfruit, planten vermeerderen, tuinplanten stekken, vermeerderen planten, kleinfruit vermeerderen

Geen opmerkingen:

Een reactie posten