Teelt, snoei en verzorging van fruitbomen, druiven, kleinfruit, noten en bijzondere fruitsoorten. Bijzondere tomaten. Volgtip: www.fruitabc.be

maandag 3 april 2017

Fruitbomen en fruitstruiken snoeien in april.

De bloei van de meeste fruitbomen is ca 2 weken vroeger dan vorig jaar, zodat alles tegelijk kan bloeien. Voor een goede kruisbestuiving moeten er tijdens de bloei voldoende honingbijen, hommels en solitaire bijen aanwezig zijn.
Indien nodig kan de snoei van fruitbomen nog steeds gebeuren. Ook een correctie van de wintersnoei is nu mogelijk. Lichte nachtvorst en stormweer is geen probleem om overdag te snoeien.
Een deskundige fruitsnoei doe je zoveel mogelijk in de juiste maand. Bekijk nu de handige fruit-snoeikalender; een handig overzicht wanneer wat te snoeien. Eenvoudig op te zoeken in deze "Fruit ABC-Snoeikalender".
Een onderhouds- en vormsnoei kun je in april doen bij appelbomen, kweeperenbomen, perenbomen, appelperen, mispelbomen, trosbessen, bramen, frambozen, blauwbessen, hazelaars en zwarte vlier.
Snoeien in april is meer groeiremmend dan snoeien in de winter. De bloemknoppen zijn nu goed te herkennen. Bloemknoppen breken in april gemakkelijk af als je snoeihout verwijderd.
Ook in april kan je in Nederland en Belgiƫ lessen en lezingen ivm snoeien van fruitbomen (en leifruitbomen) volgen. Zie agenda in de FruitABC-Nieuwsbrief van april! (Weblink "maandelijkse nieuwsbrief")

SNOEIEN VAN PITFRUITBOMEN IN APRIL.

Snoeien van fruitbomen: kweeperenbomen/ kweeperenstruiken (Cydonia oblonga), gewone perenbomen (Pyrus communis) en appelperen (Pyrus pyrifolia).
Zowel oude als jonge fruitbomen kunnen in april gesnoeid worden!
Fruitbomen (en fruitstruiken) die onlangs geplant werden kan je best goed terugsnoeien zodat ze beter hergroeien.
Hebt je laagstam appel- en perenbomen die geen bloemknoppen hebben, dan kan je hier ook een correctie van de wintersnoei doen. Snoei het vruchthout dat te lang is terug tot op enkele knoppen kort bij de gesteltak. Te dikke takken boven in de boom kan je nu ook wegnemen.

SNOEIEN VAN STEENFRUITBOMEN IN APRIL.
Met het snoeien van de meeste steenfruitbomen (pruimen, abrikozen en perzik) kan je beter wachten tot ca 1/2 april. Kersen behoren ook tot de groep steenfruit, maar die mogen tijdens de bloei ook reeds gesnoeid worden.
Probeer alle verdroogde vruchten (mummies) in de bomen goed te verwijderen. Mummies zijn een besmettingsbron voor het nieuwe groeiseizoen.

HOUTIG KLEINFRUIT SNOEIEN IN APRIL.
Krentenboompje (Amelanchier), Appelbessen (Aronia), bottelrozen (Rosa pendulina), gele kornoelje (Cornus mas), gojibes (Lycium) en zanddoorn/ duindoorn (Hippophae rhamnoides).
Ribes-soorten : jostabessen (Ribes 'Jostaberry'), kruisbessen/stekelbessen (Ribes uva-crispa), rode & witte trosbessen/Sint Jansbessen (Ribes rubrum), zwarte trosbessen (Ribes nigrum), ...
Vaccinium-soorten: blauwe bessen (Vaccinium corymbosum) en andere Vaccinium-soorten.
Verwijder nu de afgestorven takken bij de honingbessen (Lonicera kamtschatica).

WARMTEMINNENDE FRUITSOORTEN SNOEIEN (KUIPPLANTEN).
Citrus-kuipplanten, Japanse wolmispel/ loquat (Eriobotrya) en passievrucht (Passieflora).
Controleer de potgrond van de kuipplanten op de aanwezigheid van larven van de taxuskever! Ook bij de aankoop van plantgoed (aardbeien, kleinfruit, druiven, kiwibes) kunnen er in de potkluit larven aanwezig zijn --> neem dan direct contact op met uw leverancier!!

GELUKTE OCULATIES SNOEIEN.
Geoculeerde onderstammen snoei je boven de oculatie af. Hierdoor is de oculatie (of chipbudding) verplicht tot uitlopen.
Foto 01: Kersonderstam met 2 oculaties. Enkel de bovenste oculatie groeit uit. Knip de onderstam ca 10 cm boven de oculatie af. Wilde scheuten van de onderstam blijven tijdelijk behouden tot de oculatie ca 8 cm gegroeid is.

NIET SNOEIEN!
Kiwi's, kiwibessen, druiven en notenbomen mag je NIET snoeien in april! Een te late snoei bij deze fruitsoorten geeft sapverlies (= "bloeden") en een ernstige groeiremming.
Mannelijke planten van kiwi en kiwibessen worden NA de bloei gesnoeid. (Juni)

BOEKENTIP voor EEN SUCCESVOLLE FRUITTUIN
Meer lezen over "Gemakkelijk fruit. Fruit uit eigen tuin, terras en balkon" (Auteur Guy De Kinder, Kosmos Uitgevers).
Groente- en Fruit Encyclopedie met verzorgingstips voor fruitbomen en kleinfruit

NUTTIGE WEBLINKS OP DEZE BLOG IVM SNOEIEN:
Geoculeerde onderstammen insnoeien!
Bramen leiden en snoeien (Rubus fruticosus) .
Peren-leivormen snoeien.
Snoeikalender per maand voor fruitsoorten (fruitstruiken, fruitbomen, druiven en kleinfruit).
Tweemaaldragende frambozen (Rubus idaeus cv's) snoeien.
Wortelsnoei als groeiregeling en om meer vruchten te bekomen (Volledig artikel).
Groente- en Fruit Encyclopedie met snoeiinformatie van fruitbomen en kleinfruit.

Volg de dagelijkse berichten en tips ivm bijzondere tomaten en fruit op twitter! http://twitter.com/gdekinder
Maandelijkse Nieuwsbrief met praktische tips ivm praktische werkzaamheden ontvangen? Schrijf je hier in voor de maandelijkse Fruit-ABC nieuwsbrief.
Labels: snoeien, fruit snoeien, snoeikalender, fruitsnoeikalender, fruit snoeien in april, fruit snoeien april, fruitbomen snoeien april, snoeien april, snoeien tijdstip, snoeien in april, snoeigids

Geen opmerkingen:

Een reactie posten