Teelt, snoei en verzorging van fruitbomen, druiven, kleinfruit, noten en bijzondere fruitsoorten. Bijzondere tomaten. Volgtip: www.fruitabc.be

woensdag 7 juni 2017

Frambozen uitdunnen en leiden (Rubus idaeus).


Foto 01: Herfstframbozen in pot gecombineerd met afrikaantjes (Tagetes)

Foto 02: Rijpe tweemaaldragende frambozen in pot.

Foto 03: Momenteel (3 juni 2014) rijpen de eerste zomerframbozen. Dun de jonge scheuten tot 10 stuks per lopende meter.
Foto 04: Talrijke jonge scheuten bij de herfstframbozen. Bewaar de 10 dikste scheuten per lopende meter en snoei de overige weg.
Foto 05: Talrijke smaakvolle (zomer)frambozen!

Zomerframbozen vragen een aangepaste verzorging om goed te kunnen uitgroeien.
Dun de jonge scheuten uit tot er ca 10 stuks per lopende meter overblijven.
Luchtig gesnoeide en aangebonden frambozen zijn minder vatbaar voor schimmels. Ook kan de oogst vlotter verlopen. (Foto 03)
Laat de verdroogde bessen niet hangen, maar ruim ze op of geef ze aan de kippen zodat de larven van de frambozenkever en Aziatische fruitvlieg opgeruimd worden.
Frambozen kan je best leiden als rechte fruithaag. Het leiden kan met verschillende materialen gebeuren (touw, clips, ...).
Indien je de scheuten niet verticaal vastmaakt, dan gaan ze bij regen omlaag hangen en krijgen een slordig uitzicht.
Het snoeien van afgedragen takken en leiden kan na de oogst (juli-september) ofwel in het vroege voorjaar (februari-maart) gebeuren. Om uitbreiding van de Aziatische fruitvlieg te voorkomen kan je best direct na de oogst (begin/half juli) snoeien!

WERKZAAMHEDEN DIE je NU KAN DOEN:
Bij de tweemaaldragende frambozen kan je NU de nieuwe grondscheuten uitdunnen tot ca 8 stuks per lopende meter. Luchtig groeiende frambozen zijn minder vatbaar voor de gele roestschimmel!
Bij de herfstframbozen mogen er 10 scheuten per lopende meter overblijven na het uitdunnen. Hiervan kan je vanaf augustus al oogsten. (Foto 04)
Dek de grondoppervlakte af met 3 cm compost en bedek deze compost met ca 5 cm fijn hakselhout.
Een te droge grond kan je wekelijks begieten, zodat de groei optimaal verloopt. Probeer de bladeren niet nat te maken bij het water geven.
Grondscheuten die te ver van de plantplaats uit de grond komen kan je bij regenachtig weer uitsteken en verplanten ofwel oppotten.
Herfstframbozen in potten en kuipen top je NU in om een compacte en laagblijvende plant te bekomen. Met touw kunnen de openhangende scheuten bij elkaar gebonden worden.

Tijdens de bloei is er op zomerframbozen een aantasting door de frambozenkever mogelijk. (Komt niet voor op herfstframbozen).
Andere problemen die soms voorkomen zijn grijsrot (vruchtrot), gele roest, meeldauw, stengelsterfte en de frambozenschorsgalmug.

NUTTIGE WEBLINKS OP DEZE BLOG IVM FRAMBOZEN:
Frambozen, bramen en braambozen (index-pagina).

Van de 20 gemakkelijkste fruitsoorten kan je teelt- en snoeitips vinden in mijn nieuw fruitboek "Gemakkelijk fruit".
Een ideaal geschenk voor vaderdag!

Je kan er ook een handige snoei- en bloeikalender raadplegen.

BOEKENTIP voor EEN SUCCESVOLLE FRUITTUIN. Een ideaal geschenk voor vaderdag!!
Op zoek naar een passend geschenk voor vaderdag? De "Groente & Fruit Encyclopedie" en/of "Gemakkelijk Fruit" is een ideaal geschenk voor iedereen die wil starten met zelf fruit te kweken!
Meer lezen over "Gemakkelijk fruit. Fruit uit eigen tuin, terras en balkon" (Auteur Guy De Kinder, Kosmos Uitgevers).
Groente- en Fruit Encyclopedie (Auteurs: Luc Dedeene & Guy De Kinder) met praktische tips voor alle fruitbomen.

GRATIS NIEUWSBRIEVEN MET TIPS ONTVANGEN?
Deze blogberichten ELKE DAG in uw mailbox? Schrijf je hier in om DAGELIJKS deze blogberichten met praktische tips voor de fruittuin in uw mailbox te ontvangen.
Maandelijks praktische tips voor de fruittuin in uw mailbox? Schrijf je hier in om één keer per maand de Fruit-ABC nieuwsbrief te ontvangen.
Volg de dagelijkse berichten en praktische tips op twitter! http://twitter.com/gdekinder

Labels: frambozen leiden, frambozen uitdunnen, Rubus idaeus, herfstframbozen in kuipen, frambozen snoeien, uitdunnen frambozen

Geen opmerkingen:

Een reactie posten