Teelt, snoei en verzorging van fruitbomen, druiven, kleinfruit, noten en bijzondere fruitsoorten. Bijzondere tomaten. Volgtip: www.fruitabc.be

woensdag 22 november 2017

Afgevallen bladeren sneller doen verteren?Op de afgevallen bladeren van druiven, appel- en perenbomen zitten veel schimmels (schurft, meeldauw, roest, ...) die volgend jaar kunnen infecteren.
Door de bladeren samen te harken en op de composthoop te doen neem je een belangrijke infectiebron weg.
De nadelen van dit werk is dat je veel organisch materiaal (voeding) wegneemt van de bomen en dat het veel werk vraagt. Verhakselen van bladeren doet ze ook sneller verteren.

Een alternatief voor bladeren verzamelen is het bodemleven te verbeteren door een dun laagje compost (of stalmest) op de afgevallen bladeren onder de bomen te strooien, zodat de regenwormen de bladeren sneller opruimen.
Ook het uitstrooien van kalk (mergelkalk, zeewierenkalk) doet de bladeren sneller verteren en maakt de grond minder zuur. Laat hiervoor de zuurheidsgraad (pH) van de grond controleren.

Maak de zwarte strook of boomspiegel vrij van onkruiden en wildopslag, zodat de boomstammen goed kunnen opdrogen en minder vatbaar worden voor schimmelinfecties (o.a. stambasisrot). Ook voor woelmuizen & woelratten is een zwart gemaakte boomstrook minder aantrekkelijk.
In de losgemaakte boomspiegel (zwarte strook) kunnen schadelijke insecten zoals de fruitmot niet goed overwinteren. Een nadeel van een losgemaakte boomstrook is dat de nestplaats van oorwormen verstoord wordt.
Bij druiven in kas of serre zal je ALLE bladeren verwijderen, want deze zijn een belangrijke infectiebron voor meeldauw!

NUTTIGE WEBLINKS OP DEZE BLOG IVM PLANTENZIEKTEN:
Bescherm fruitbomen, druiven en houtig kleinfruit tegen de winter met compost.
Meer lezen over het voorkomen van ziekten en plagen bij fruitsoorten.
Plantenziekten en plagen op pitfruitbomen (appel, peer, kwee, mispel).
Plantenziekten en plagen op walnoten/okkernoten - Juglans regia.
Groente- en Fruit Encyclopedie met snoeiinformatie van fruitbomen en kleinfruit.

Bladeren van appel-, peren-, pruimen-, kersen-, perzik- en kersenbomen verteren redelijk snel. Bladeren van walnoten/okkernoten en eikenbomen verteren traag.
Eén keer per maand praktische fruittips ontvangen? Schrijf je hier in voor de Fruit-ABC nieuwsbrief.
labels: afgevallen bladeren, bladeren ruimen, bladeren sneller verteren, bladeren harken, fruit bladeren

Geen opmerkingen:

Een reactie posten