Teelt, snoei en verzorging van fruitbomen, druiven, kleinfruit, noten en bijzondere fruitsoorten. Bijzondere tomaten. Volgtip: www.fruitabc.be

woensdag 17 januari 2018

Eetbaar fruit voor kas of serre


Een onverwarmde kas/serre gebruik je meestal voor kas- of serredruiven, maar is ook bruikbaar om andere fruitsoorten in te leiden.

FRUITSOORTEN.
Druiven, aardbeien, passievruchten, vijgen, kiwibes 'Issai', perzik, nectarine en vroege pruimen.
De eerste 3 fruitsoorten zijn op gemakkelijk op een beperkte plaats te houden. De overige leifruitsoorten worden grote struiken of bomen, zodat ze minder geschikt zijn voor een kleine kas/serre.

KASDRUIVEN.
De meeste oude druivenrassen zijn erg vatbaar voor meeldauw schimmel (witziekte). Er zijn ook nieuwe ziektetolerante druivenrassen.
De "gemakkelijkste" fruitsoort voor de kas of serre zijn kasdruiven. Kies een druivenras uit dat niet vatbaar is voor meeldauw!
Aanbevolen nieuwe (ziektetolerante) druivenrassen met grote trossen en tamelijk grote tot grote bessen zijn o.a. ‘Fanny’ (wit), 'Francisca' (geelwit), ‘Georg’ (blauw), ‘Katharina’ (roze) en 'Theresa' (wit tot roze).

VROEGRIJPENDE PRUIMEN.
Ook vroegrijpende pruimen zoals 'June Blood' en bestuiver 'Opal' zijn geschikt voor kasteelt. Vorstbescherming tijdens de bloei is noodzakelijk.

VIJGEN.
Als de kas voldoende hoog is kan je ook overwegen om vijgen te planten. Vermijd een te sterke groei, want dat is nadelig voor de vruchtenproductie.
Kies voor een vijgenras dat in ons klimaat twee oogsten per jaar kan geven. (o.a. 'Brown Turkey')

PASSIEFLORA - PASSIEVRUCHTEN.
Passieflora of passievruchten zijn bijzonder bruikbaar, maar plant dan zeker twee verschillende rassen zodat kruisbestuiving verzekerd is.
De rassen met een blauwe/paarse schil zijn lekker van smaak, terwijl de rassen met een gele schil een matige smaak hebben.

DOORDRAGENDE- EN HERFSTFRAMBOZEN.
In grote potten en emmers voorzien van een drainageopening kan je doordragende frambozen kweken in uw kas/serre. Met een "aangepaste" snoei kan je vruchten in juni en de herfst krijgen.
Gebruik een luchtige, voedzame potgrond die niet te lang nat blijft.
Indien je alle takken tot aan de grond wegsnoeit dan bekom je enkel vruchten vanaf juli tot september.
Laat je per pot twee of drie oude takken staan die je inkort tot op 50 cm, dan bekom je ook in mei of juni reeds frambozen.
Het is aan te raden van zeker om de twee jaar de potgrond te vervangen, zodat uw planten geen problemen krijgen met taxuskever en wortelrot.

Het eerste jaar kan je de opgepotte planten best in openlucht houden en na de oogst in de herfst snoei je de planten volledig terug (= alles tot aan de grond wegsnoeien).
Breng vanaf januari tot maart de tweejarige planten in pot in een vorstvrije of verwarmde kas/serre.
Sterkgroeiende scheuten kan je intoppen zodat ze vertakken en lager blijven. (Hierdoor verlaat je de oogst)
Net zoals de meeste fruitsoorten is bestuiving door bijen en/of hommels noodzakelijk om frambozen te bekomen. Frambozenplanten hebben geen kruisbestuiving nodig, zodat het aanplanten van één enkel ras voldoende is.
In een verwarmde kas/serre zijn de eerste herfstframbozen in mei/juni rijp, maar de grootste oogst heb je in augustus en de laatste vruchten pluk je dan in september (oktober).
De totale productie per plant op één teeltseizoen gaat van 0,3 tot 1,2 kg frambozen per plant. Vroeg oppotten (januari en februari) van herfstframbozen geeft een veel hogere productie dan laat oppotten (april).

OVERWINTEREN VAN KUIPPLANTEN.
Vorstgevoelige kuipplanten van Citrus, kaki/ sharon, vijgen, boomtomaat kunnen in de kas overwinteren en vanaf begin mei in openlucht geplaatst worden. De overwinteringsruimte is dan bruikbaar om bijvoorbeeld tomaten te planten.
Fruitsoorten die winter en zomer in de kas/ serre staan, zijn soms vatbaar voor vroegtijdige bladval, spintmijten, bladluizen en vraatschade van rupsen. Het inzetten van natuurlijke vijanden kan soms nodig zijn.

BOEKENTIP voor EEN SUCCESVOLLE FRUITTUIN.
Meer lezen over "Gemakkelijk fruit. Fruit uit eigen tuin, terras en balkon" (Auteur Guy De Kinder, Kosmos Uitgevers).
Groente- en Fruit Encyclopedie (Auteurs: Luc Dedeene & Guy De Kinder) met praktische tips voor alle fruitbomen.

NUTTIGE WEBLINKS OP DEZE BLOG IVM KASFRUIT:
Druiven voor de kas of serre.
Japanse pruimen planten.
Vijgen planten.
Passiebloemen of passievruchten planten.
Probeer eens een voordracht bij te wonen over meditterane kuipplanten of warmteminnende planten. Data en plaatsen kan je vinden in onze maandelijkse nieuwsbrief.

Eén keer per maand fruitnieuwtjes ivm praktische werkzaamheden ontvangen? Schrijf je hier in voor de Fruit-ABC nieuwsbrief.
Labels: fruit kas, kas fruit, serre fruit, fruit serre, kasdruiven, druiven, kuipplanten overwinteren, ziektetolerante druiven, eetbaar kasfruit, fruit voor de kas, kasteelt fruit, fruit kasteelt

Geen opmerkingen:

Een reactie posten