Teelt, snoei en verzorging van fruitbomen, druiven, kleinfruit, noten en bijzondere fruitsoorten. Bijzondere tomaten. Volgtip: www.fruitabc.be

dinsdag 29 mei 2018

Vroeg pruimen dunnen voorkomt beurtjaren!


Pruimenvruchten (Prunus domestica) uitdunnen om beurtjaren, schimmeluitbreiding en takbreuk te voorkomen.
Heb je maar één of twee pruimenbomen dan kan je ook wachten tot na de natuurlijke vruchtrui (begin juni) om dan de overtollige vruchtjes te verwijderen.

Foto 01: Japanse pruim 'June Blood' (syn. Kaapse pruim)

Foto 02: 'Opal'

WAAROM DUNNEN?
Bij tijdig uitgedunde pruimenbomen bekom je elk jaar voldoende vruchten. Bij niet- of te laat gedunde bomen is er kans op een beurtjaar. Een beurtjaar is een jaar dat je geen of weinig vruchten aan de boom hebt hangen.
Bij de vruchten die te dicht bij elkaar hangen kan vruchtrot door contact over gebracht worden.
Zwaar beladen takken kunnen later afbreken door het gewicht van de vruchten, waarna er loodglansschimmel kan infecteren in de wonden.
Als je alle aangetaste vruchten kan verwijderen is de kans op uitbreiding door de bastaardrups van de pruimenzaagwesp kleiner!
Op de vroeg gedunde bomen is de vruchtgrootte veel beter dan bij de laat gedunde bomen.
De smaak van goed uitgegroeide vruchten is veel beter. Gedunde 'Victoria' pruimen zijn bijzonder lekker voor verse consumptie ("koninginpruimen"), terwijl ongedunde (kleine) 'Victoria' vruchten enkel geschikt zijn voor verwerking tot jam/confituur.

TIPS BIJ HET DUNNEN.
Pruimenbomen waaraan maar een beetje vruchten moeten gedund worden kan je beter na de vruchtrui (einde mei of begin juni) uitdunnen.
Verzamel in een emmer de aangestoken vruchten van de pruimenzaagwesp en de pruimenmade (fruitmot).
Dun de vruchten tot ze ca 6-8 cm van elkaar hangen (= ca 10 vruchten per meter).
Trosjes van 2 of 3 vruchten kan u best met een smalle schaar uitdunnen. (Vruchtsteeltjes doorknippen)
Gebruik een dunschaartje of schaar met smalle punt zodat je goed tussen de vruchten kan. Let op dat je met de schaar geen vruchten kwetst.
Het vruchtdunnen is vooral nodig bij 'Jubileum', 'Opal', 'Victoria' en 'Belle de Louvain', maar ook bij andere rassen met een zwaar behang is dit nuttig.

Na het dunnen kan er nog vruchtval optreden door aantasting van de pruimenzaagwesp en van de pruimenmade. (Zie vorige berichten in blog)

Verzamel de beschadigde vruchten (pruimenzaagwesp en pruimenmade) in een emmer water of geef ze aan de kippen zodat uitbreiding van aantastingen vermeden wordt!
Meer lezen over het uitdunnen van pruimenbomen.
Op de meeste plaatsen hangen er dit voorjaar (mei 2018) veel vruchten aan de pruimenbomen.
Pruimenrassen die dit voorjaar (2018) goed dragen zijn o.a. 'June Blood' (syn. 'Kaapse'), 'Opal', 'Victoria', 'Warwickshire Drooper' en 'Sanctus Hubertus'. Deze rassen moeten dan toch gedund worden om een beurtjaar te voorkomen.
Ook perzik- en nectarinebomen die teveel vruchten dragen en die op een te droge grond staan kunnen best goed gedund worden.

EEN IDEAAL GESCHENK VOOR VADERDAG! BOEKENTIP voor EEN SUCCESVOLLE FRUITTUIN.
Meer lezen over "Gemakkelijk fruit. Fruit uit eigen tuin, terras en balkon" (Auteur Guy De Kinder, Kosmos Uitgevers).
Groente- en Fruit Encyclopedie met verzorgingstips voor fruitbomen en kleinfruit

GRATIS NIEUWSBRIEVEN MET TIPS ONTVANGEN?
Maandelijks fruittips in uw mailbox? Schrijf je hier in om één keer per maand de Fruit-ABC nieuwsbrief te ontvangen.

Labels: dunnen pruimen, pruimen dunnen, Prunus domestica dunnen, vruchtdunnen pruimen, vruchten dunnen, pruimen uitdunnen, uitdunnen pruimen, Prunus domestica

Geen opmerkingen:

Een reactie posten