Teelt, snoei en verzorging van fruitbomen, druiven, kleinfruit, noten en bijzondere fruitsoorten. Bijzondere tomaten. Volgtip: www.fruitabc.be

woensdag 13 februari 2019

Oorwormen schuilplaatsen maken als nuttig binnenwerk.

Is het vandaag te koud of te nat om buiten te werken? Maak nu binnen nestplaatsen voor oorwomen en hang deze later in uw fruitbomen!
Oorwormen eten veel bladluizen zodat een bestrijding meestal overbodig wordt.


Drinkbekertje met rolletje ribkarton als nestplaats voor oorwormen.


Bamboebussel als oorwormen-nestplaats.


Bloempot gevuld met stro als schuilplaats (nestplaats) voor oorwormen.
Potten met stro die je vorig jaar hebt omhoog gehangen kan je best NU uitkuisen en opnieuw opvullen met vers stro. Eerder omhoog gehangen potten zijn 's winters een schuilplaats voor slakken. Oorwormen overwinteren NIET in de potten maar in de grond!

Oorwormen zijn heel nuttig om schadelijke parasieten zoals bladluizen en wollige bloedluis in uw (fruit)bomen op te ruimen. Door oorwormen optimaal in te zetten zijn bespuitingen tegen schadelijke insecten meestal overbodig. Oorwormen overwinteren in de grond, maar zoeken bij warm weer (mei-juni) voedsel en een nieuwe nestplaats.
Schuilplaatsen (nestplaatsen) voor oorwormen zijn bamboebussels/rietbosjes, zwarte plastiekzakjes met stro, aardewerk-bloempotten met stro en ribkarton in drinkbekertjes.

Een nuttig winterwerkje (binnenwerkje) is bussels van bamboestengels te maken.
Deze bussels kan je in april of mei in de fruitbomen omhoog hangen als nestplaats voor de nuttige oorwormen. Er kunnen ook solitaire bijen of andere nuttige insecten in nestelen.

Zwarte geperforeerde plastiekzakjes kan je ook opvullen met stro en stevig toeknopen met een touw of bindbuis.
Stenen bloempotten met stro die van vorig jaar nog in de (fruit)bomen hangen kunnen nu gecontroleerd en uitgekuist worden.
Ook witte bekertjes van piepschuim zijn geschikt als schuilplaats voor oorwormen. Rol een beetje ribkarton op en maak dat rolletje vast met wat touw of een draadje.

Lees meer over het gebruik van oorwormen om wollige bloedluis op appelbomen en andere schadelijke insecten te bestrijden. Zie pdf op fruitabc.

Naast oorwormen zijn er nog andere nuttige dieren die kunnen helpen om schade aan fruitgewassen te voorkomen (o.a. gaasvliegen, roofwantsen, lieve-heers-beestjes).
Soms gebruiken koolmezen deze nestplaatsen van oorwormen als voederplaats, zodat een bescherming met kuikengaas nodig kan zijn.
Lees meer over het voorkomen van schadelijke insecten: preventie van ziekten en plagen.

Op fruitbomen en kleinfruitstruiken kunnen meerdere schimmels en plagen voorkomen.
Meer lezen over plantenziekten en plagen op fruitsoorten.

TIP!
Binnen kan je ook tuinbonen/labbonen (Wetenschappelijke naam Vicia faba, ENG: broad beans) in potten uitzaaien. Na opkomst de planten afharden en na enkele weken kan je ze tussen uw fruitbomen uitplanten. Tuinbonen zijn erg aantrekkelijk voor solitaire bijen, lieveheersbeestjes & oorwormen en ze verdragen goed winterkoude. (Oogsttijd mei-juni)

Eén keer per maand fruitnieuwtjes ivm praktische werkzaamheden ontvangen? Schrijf je hier in voor de Fruit-ABC nieuwsbrief.
labels: plantenziekten, oorwormen, oorwormennest, bamboebussels, strozakjes, bladluizen, wollige bloedluis, nuttige insecten, insecten bestrijden insecten, schadelijke insecten,

Geen opmerkingen:

Een reactie posten