Teelt, snoei en verzorging van fruitbomen, druiven, kleinfruit, noten en bijzondere fruitsoorten. Bijzondere tomaten. Volgtip: www.fruitabc.be
woensdag 9 oktober 2019
Kweeperen en sierkwee verwerken tot gelei of jam!
De vruchten van de kweepeer (Cydonia oblonga) en van de Japanse sierkwee (Chaenomeles japonica) moeten voorzichtig geplukt worden.
De vruchten zijn bijzonder geschikt om te verwerken tot jam, gelei, confituur, confijten en zelfs om likeur van te maken.
De goudkleurige, geurige kweevruchten bevatten veel pectine en weinig zuren.
De kweeën lijken zuur te smaken, omdat ze zeer weinig suiker bevatten.
Om het kweesap sneller te dikken (geleren) kan er extra zuur (citroensap) bijgevoegd worden.
De toevoeging van vruchten van de Japanse sierkwee zorgt ook voor voldoende zuren.
U kunt van deze mooie kweevruchten zeer lekkere kweeconfituur/ kweegelei/ kweejam van maken.
Schillen mag, maar is niet echt noodzakelijk voor het maken van kweegelei, want de schillen bevatten ook veel pectine.
NUTTIGE WEBLINKS IVM KWEE EN KWEEPEREN.
Plukken van kweeperen en kweeappels - Cydonia oblonga.
Japanse sierkwee - Chaenomeles.
Ook de vruchten van de Japanse sierkwee of dwergkwee - Chaenomeles species zijn zeer geschikt om te plukken en samen met kweeperen te verwerken.
Kweeperen tijdig plukken om te verwerken.
Tips bij de aanleg en het planten van een fruitboomgaard.
Recepten voor kweeperen (jam, confituur, pasta, koekjes, ...).
Recepten van rode kweegelei, honingkleurige kweegelei, cotigny d'Orleans, kweeperenpasta en zalf van kweeperenpitten.
Recepten: kweeperen in de oven, op cognac, koekjes, compote en soufflé.
Diverse fruitrecepten om kweeperen te conserveren in likeur of om te confijten.
AGENDATIP.
Vanaf 11 tot 13 oktober 2019 kan je op de Tuindagen van Beervelde ook diverse kweeperenrecepten en confituren/jams ervan proeven. Deze keer is "GENT en de Gentse streekproducten" het centrale thema. Meer info op http://www.parkvanbeervelde.be/
Maandelijks praktische fruittips ontvangen? Schrijf je hier in voor de Fruit-ABC nieuwsbrief.
Labels: kweeconfituur, kweegelei, kweejam, kweemarmelade, recept kwee, kweerecept, kweegelei recept, recepten kweeperen
Abonneren op:
Reacties posten (Atom)
Geen opmerkingen:
Een reactie posten