Teelt, snoei en verzorging van fruitbomen, druiven, kleinfruit, noten en bijzondere fruitsoorten. Bijzondere tomaten. Volgtip: www.fruitabc.be

zaterdag 5 december 2020

Fruitsoorten in december snoeien.

Het is nu ideaal om zwakgroeiende appelbomen en zelfbestuivende kiwiplanten te snoeien. Een vroege wintersnoei stimuleert de groei en kan grotere vruchten geven.

Zwakgroeiende & productieve appelrassen die je in december mag snoeien zijn o.a. Alkmene, Discovery, Earligold, Elstar, Fuji, Idared, James Grieve, Jonathan, Otava, Wealthy en Winston.

In de tekstlinks kan je een volledige (en grotere) versie vinden van de snoeikalender. In de 10de druk van de groente en fruit encyclopedie kan je de volledige snoeikalender ook vinden.

KLIK OP DE AFBEELDING OM ZE GROTER TE MAKEN!

Tijdelijk is het minder koud weer, maar later komt er opnieuw wintervorst!  Als het niet regent mag je al starten met de snoei van kleinfruit, druiven (in kas/serre), ...

Controleer uw appelbomen op de aanwezigheid van vruchtboomkanker. Kleine aantastingen kan je best direct verwijderen zodat de aantasting niet gaat uitbreiden.

Bij strenge dagvorst kan je beter niet snoeien. Wacht dan enkele dagen tot het opnieuw zachter wordt om te snoeien. 

Een deskundige fruitsnoei wordt zoveel mogelijk in de juiste maand toegepast.

Bekijk nu de handige fruit-snoeikalender; een handig overzicht wanneer wat te snoeien. Eenvoudig op te zoeken in de "Fruit ABC-Snoeikalender" en ook te raadplegen in de Groente- en Fruit Encyclopedie, 10de herdruk. Zie ook weblinks.

Een gewone (uitdunnings-)snoei kun je in december doen bij appelbomen (Malus domestica), kiwi's (Actinidia deliciosa), kiwibessen (Actinidia arguta), kweepeer/ kweeappelboom (Cydonia oblonga), vijg (Ficus carcia), passievrucht (Passieflora), braambessen (Rubus fruticosus), frambozen (Rubus idaeus), Japanse wijnbes (Rubus phoenicolasius), kruisbessen/stekelbessen (Ribes uva-crispa), rode & witte trosbessen (Ribes rubrum), taybessen (Rubus 'Tayberry'), zwarte moerbei (Morus nigra), zwarte trosbessen (Ribes nigrum), zwarte vlier (Sambucus nigra) en kas- of serredruiven (Vitis vinifera).

Steenfruitbomen (Prunus-soorten) zoals pruimen en kersen mag je nu NIET snoeien. Ook gewone walnoten/ okkernoten (Juglans regia) mag je nu NIET snoeien.

Kersen- en pruimenbomen die je toch in de winter snoeit, zijn erg vatbaar voor loodglansschimmel en bacterieziekte (Pseudomonas) waardoor ze kunnen afsterven.

Het aan te raden van alle verdroogde vruchten (mummies) in alle fruitbomen goed te verwijderen. Zij zijn een besmettingsbron voor het volgende groeiseizoen.

Snoei steeds op een droge dag zodat de wonden snel opdrogen en genezen.

Niet alle fruitsoorten worden op dezelfde wijze gesnoeid!

Zeer uitvoerige informatie over het snoeien kan je vinden in de "Groente & Fruit Encyclopedie". Het snoeien van elke fruitsoort wordt er uitgelegd aan de hand van tekeningen, geactualiseerde tekst en foto's. Zie weblinks!

Van sommige plantensoorten kan je het snoeihout bijhouden om hout- of winterstekken te maken. In een volgende blog hierover meer...

BOEKENTIP voor EEN SUCCESVOLLE FRUITTUIN. 


Meer lezen over "Gemakkelijk fruit. Fruit uit eigen tuin, terras en balkon" (Auteur Guy De Kinder, Kosmos Uitgevers). 

en

Meer lezen over de Groente- en Fruit Encyclopedie (Auteurs: Luc Dedeene & Guy De Kinder) met praktische tips voor alle fruitbomen. 

NUTTIGE WEBLINKS OP DEZE BLOG IVM SNOEIEN:

Appelbomen eenvoudig snoeien in de winter. 

December fruitsnoei van fruitbomen, druiven en houtig kleinfruit. 

Frambozen snoeien (Rubus idaeus). 

Zwarte bessen/zwarte trosbes/zwarte aalbes (Ribes nigrum) snoeien

Snoeikalender per maand voor fruitsoorten (fruitstruiken, fruitbomen, druiven en kleinfruit). 

Wortelsnoei als groeiregeling en om meer vruchten te bekomen (Volledig artikel). 

Volg eens een praktische snoeiles of voordracht ivm fruit deze maand! 

De data en plaatsen van snoeilessen in Nederland en Vlaanderen staan in onze FruitABC-nieuwsbrief.

GRATIS NIEUWSBRIEF. Eén keer per maand fruitnieuwtjes ivm praktische werkzaamheden ontvangen? Schrijf je hier in voor de Fruit-ABC nieuwsbrief. Zie voorbeeld bij 1 december!

Twitter je mee? Volg de dagelijkse berichten en tips ivm fruit op twitter! http://twitter.com/gdekinder 

Labels: fruitbomen snoeien, fruitbomensnoei, fruitsnoei december, snoeien fruitbomen december, snoeien december, snoeikalender december, snoeien in december, fruit snoeien in december

Geen opmerkingen:

Een reactie posten