Heb je oude (laagstam) bomen die onvoldoende groeien en te weinig mooie vruchten dragen? Als het bijzondere (oude) streekeigen rassen zijn dan kan je er enttwijgen van knippen om deze later op nieuwe onderstammen te (laten) enten.
Ook van peren, appelperen, kweeperen, mispels, druiven en kiwi's kan je enttwijgen knippen om ze te (laten) enten.
Enthout van steenfruit verzamelen?
Het snoeien van steenfruitbomen (kers, pruim, perzik, abrikoos) mag normaal niet in de winter gebeuren. Toch kan je op een droge dag een beperkte hoeveelheid dunne twijgen verzamelen van steenfruit, met een scherpe snoeischaar. Een snoeizaag kan je voor dit werkje beter niet gebruiken.
Foto 02: Bindt de enttwijgen per ras met twee touwtjes samen en voorzie elke bussen van een etiket met de correcte rasnaam.
Goede enttwijgen mogen nog niet uitgelopen zijn en moeten nog volledig in winterrust zijn! De knoppen moeten nog klein en gesloten zijn opdat ze bruikbaar zouden zijn voor het enten op onderstammen.
WORKSHOP ENTEN, ENTLESSEN EN ENTCURSUS IN BE EN NL
Op diverse plaatsen kan je het enten zelf leren. Enthout en onderstammen zijn soms ook te bekomen, maar je kan dat best tijdig bestellen bij het inschrijven. (xx = nog geen datum ontvangen)
O.a. te Frederiksoord, Middenbeemster, Haaksbergen, Wevelgem, Brugge en Beernem.
Meestal is het aantal deelnemers beperkt en moet je vooraf inschrijven. Meer info in de maandelijkse Fruit-ABC-nieuwsbrief en in de FB groep "Liefhebbers van fruit & fruitteelt"!
Ken je nog meer data en plaatsen van entlessen? Geef me deze op tijd door, dan worden ze ook vermeld!
Foto 03: het enten van onderstammen kan je leren op een workshop en praktische entles.
WAAROM ENTTWIJGEN VERZAMELEN?
De meeste fruitbomen (steenfruit en pitfruit) worden geënt of gegriffeld op een onderstam.
Met goed bewaard griffelhout kan je vanaf januari tot april onderstammen enten.
Verplanten van oude bomen is moeilijker dan jonge fruitbomen met dezelfde rassen te planten. Ga naar een entbeurs of naar een boomteler waar je dit werkje kan laten doen met uw enttwijgen. Data en plaatsen van entbeurzen en entlessen kan je raadplegen in de FruitABC-Nieuwsbrief!
Ook kan je later een extra bestuiver enten op een bestaande fruitboom zodat er meer vruchten komen.
Druivenplanten kan je in maart omenten met een nieuw (ziektetolerant) ras dat beter zal rijpen. (Je moet NU enthout knippen en koel bewaren).
TIJDSTIP.
Het is nu hoog tijd om bij vorstvrij en droog weer enthout (griffelhout) te knippen! De sapstroom is reeds actief bij sommige fruitsoorten!
Doe dit werkje bij voorkeur op een droge dag, terwijl de knoppen nog volledig in rust zijn.
Verzamel eerst griffelhout van steenfruit (pruimen, kersen, abrikoos, perzik) en van kiwi's & kiwibessen. --> Dit kan zelfs beter in december gebeuren!
Nadien kan je ook enthout van druiven, appel- en perenbomen verzamelen.
Walnoten/okkernoten (Juglans regia) enten is moeilijker dan pit- en steenfruit te enten. Enthout van Juglans wordt geknipt net voor er geënt wordt. (Je ent dan op zaailingonderstammen die in groei getrokken werden). Ook van goede rassen van hazelaar kan je enthout nemen om later te enten op opgepotte onderstammen.
Zelf heb ik het enthout van een aantal speciale rassen van appel, peer, appelpeer, kweepeer, pruim, perzik en abrikoos einde december verzameld en ingekuild.
WERKWIJZE.
Foto 04: Bussels met enttwijgen moet je op een koele (zonarme) plaats bewaren (inkuilen) zodat de twijgen niet uitdrogen. (Foto genomen op een entbeurs Pomexpo, FR)
Bindt het enthout (= de jonge twijgen) in kleine bussels (bundels), voorzie ze van een etiket en bewaar deze op een koele plaats.
Een goede bewaarplaats is een koelkast ofwel kan je de twijgen bijna horizontaal inkuilen aan een noordenmuur. Het enthout bewaren in een koelkast waar fruit /groente ingezeten heeft is niet goed! Er is dan ethyleen (een rijpingsgas) aanwezig en de knoppen zullen dan NIET uitlopen!
Foto 05: Zelf bewaar ik mijn enthout aan een noordenmuur en meestal blijft dit goed tot begin april.
Sommigen bewaren de bussels enthout in een emmer met scherp zand. (Het ondereinde van de twijgen wordt ca 30 cm in het zand gestoken).
Sommige kenners snijden de enten op lengte, dompelen ze in paraffine en bewaren ze dan met vochtig keukenpapier in een gesloten plastiekzak in de koelkast bij 0°C. Deze bewaringsmethode is vermoedelijk het beste!
Lees meer tips en tricks in de FB groep "liefhebbers van fruit en fruitteelt"!
Kenmerken van goed griffelhout zijn: eenjarig, knoppen goed gesloten, fris, ziektevrij, middelmatig dik en lang.
Het enthout mag tijdens de bewaring niet uitlopen (= bladeren vormen), niet uitdrogen en niet beschimmelen.
De knoppen van sommige fruitsoorten kunnen nu reeds uitlopen. Vooral steenfruitbomen (abrikozen, perzik, Japanse pruimen) op een beschutte (warme) standplaats kunnen reeds bloemknoppen (en bloemen) vertonen.
Ook in januari is het overdag soms zacht weer en de knoppen kunnen reeds uitlopen. Hazelaars staan op de meeste plaatsen in bloei.
NUTTIGE WEBLINKS OP DEZE BLOG IVM OCULEREN, CHIPBUDDEN EN ENTEN OP ONDERSTAMMEN:
Enthout verzamelen en bewaren om zelf onderstammen te enten.
Oculeren of schildgriffelen. (Augustus)
Index - Overzicht van de diverse entmethoden.
Plantensoorten die je op elkaar kan enten. Mogelijke onderstammen bij het enten en plantenfamilies.
Vermeerderen van diverse fruitplanten door afleggen, stekken en enten.
BOEKENTIP voor EEN SUCCESVOLLE FRUITTUIN.
Fruit uit eigen tuin, terras en balkon" (Auteur Guy De Kinder, Kosmos Uitgevers). Lees meer.
Groente- en Fruit Encyclopedie (Auteurs: Luc Dedeene & Guy De Kinder) met praktische tips voor alle fruitbomen.
Volg de dagelijkse berichten en tips ivm fruit op twitter! http://twitter.com/gdekinder
Op zoek naar andere gepassioneerde liefhebbers van enten en fruittelen? Facebook groep "Liefhebbers van fruit en fruitteelt.
Eén keer per maand fruitnieuwtjes ivm praktische werkzaamheden ontvangen? Schrijf je hier in voor de Fruit-ABC nieuwsbrief.
labels: enten, enthout, griffelhout, enthout verzamelen, eenjarig enthout, goed enthout, enttwijgen, enten onderstam, entles, cursus enten, workshop enten, griffelen, grafting, enten, enten onderstam, enttwijgen
Geen opmerkingen:
Een reactie posten