Teelt, snoei en verzorging van fruitbomen, druiven, kleinfruit, noten en bijzondere fruitsoorten. Bijzondere tomaten. Volgtip: www.fruitabc.be

dinsdag 3 augustus 2021

Fruitige tuintips in augustus.

Je kunt nu snoeien, stekken en vooral oogsten. Pluk deze maand uw zelf gekweekte herfstframbozen, bessen van de Gele Ribes, pruimen, zomerappels en zomerperen!
Door het regenachtige weer van de laatste weken is er op sommige bomen aantasting van schurft, vruchtboomkanker en diverse bladschimmels.
PLANTEN.
Eenmaal dragende aardbeien planten. (Foto pot)
SNOEI.
Vijgen en okkernoten.
Snoei de takken die rijpe vijgen hebben gedragen terug tot een lagerstaande zijtwijg.
Snoeien na de oogst: Abrikozen-, zure kersen-, pruimen-, perzik- en nectarinebomen.
Zomersnoei bij druiven en kiwi.
Okselscheuten van druivelaars wekelijks inkorten of verwijderen.
VERMEERDEREN.
Zomerstekken van blauwe bes, gele Ribes, bramen, taybessen en kiwibessen.
Onderstammen oculeren. Oculeren van steenfruit en pitfruit op onderstammen.
Perzikstenen zaaien. (Foto)
ONDERHOUD.
Appelbomen wekelijks controleren op witziektepluimen, wollige bloedluis, moniliarot (vruchtrot) en vruchtboomkanker (kankertakken).
Verwijder wekelijks vruchten met vruchtrot bij de pruimen-, appel- en perenbomen.
Verzamel minstens wekelijks vroegtijdig afgevallen fruit en verwerk het of geef het aan de kippen. (Uitbreiding van fruitmot beperken)
Bescherm uw druiventrossen tegen vraat door wespen en vogels. (Blauwe druiven bescherm je met fruithoezen vanaf de blauwe kleur zichtbaar wordt. Foto van 'Esther').
Bij langdurig regenachtig weer moet je gevoelige druivenrassen controleren op aantasting van valse meeldauw.
Probeer de boomstrook van (laagstam) appelbomen vrij van onderbegroeiing te houden. (Hiermee voorkom je wortelvelden, vruchtboomkanker en schade van woelmuizen).
Plukken van herfstframbozen, druiven, abrikozen, pruimen, perzik, zomerappels en zomerperen. (Foto herfstframboos Polka)
Van enkele onderwerpen kan je de komende weken hier meer vernemen. Neem ook een kijkje in het blogarchief van de vorige jaren!
TIP! Klik op de menu rechts: blogarchief > 2019 ofwel 2018 > augustus. Je kan op deze manier vanaf 2008 tot 2020 het archief raadplegen!
KLIK OP DE AFBEELDING VAN HET BLOGARCHIEF OM DEZE GROTER TE MAKEN!
De FruitABC-nieuwsbrief verschijnt één keer per maand. Met praktische teelttips, snoeitips en vermeerderingstips voor alle fruitsoorten. Met een agenda van fruitactiviteiten (voordrachten, lessen, cursussen, workshops) in BE en NL die je kan volgen.
Maandelijks tips voor de fruittuin in uw mailbox? Schrijf je hier in .
Volg de dagelijkse berichten en praktische tips op Facebook FB Liefhebbers van fruit & fruitteelt

Geen opmerkingen:

Een reactie posten